FreeCinema

Follow us
13.0112:00

Η Π.Ε.Κ.Κ. ψήφισε τις καλύτερες ταινίες του 2023.


Όπως κάθε χρόνο, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ψήφισαν τις ξένες και τις ελληνικές ταινίες που διανεμήθηκαν στα σινεμά στη χώρα μας και θεωρούν ότι ξεχώρισαν μέσα στο 2023. Μαζί, για κάποιες… χαριτωμένες συγκρίσεις, αναρτώ εδώ και την προσωπική μου λίστα.

Αν και διαφωνώ με την ύπαρξη των top 10 με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς για τη χώρα μας, καθώς παραμένω πιστός (και παλαιομοδίτης…) σε σχέση με την τήρηση του πλαισίου της κινηματογραφικής σεζόν (εδώ θα βρείτε το tag των αντίστοιχων απολογισμών, το οποίο περιλαμβάνει λίστες που φτάνουν μέχρι το 1993) όπως την καθορίζει η λειτουργία των χειμερινών αιθουσών παραδοσιακά, ετησίως κάνω μια μικρή εξαίρεση για χάρη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, λόγω της έκδοσης του αλμανάκ του κάθε έτους, στο οποίο υποχρεούμαι να ψηφίζω τα φιλμ που προβλήθηκαν εντός της εκάστοτε χρονιάς στα σινεμά (και μόνο!) της Ελλάδας.

Η συνολική λίστα που προκύπτει από τις ψήφους των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. αποτελεί για μένα μία από τις πιο… χαριτωμένες στιγμές του χρόνου, καθώς παρατηρώ τις διαφοροποιήσεις από τη προσωπική μου δεκάδα. Είναι μία στιγμή ανακούφισης! Πιστέψτε με, δεν το κάνω επίτηδες. Απλά, μάλλον, έχω μία εντελώς διαφορετική αντίληψη περί της σημασίας και της αξίας των κινηματογραφικών έργων από την πλειοψηφία των συναδέλφων μου και, κατά κάποιο χρόνο, αισθάνομαι πως όσο λιγότερες είναι οι κοινές μας ταινίες, τόσο πιο αναζωογονημένος νιώθω ετησίως! Για μένα, αυτή η διαφορά σημαίνει πως δεν έχω γεράσει. Ή δεν έγινα βαρετός.

Για το 2023, λοιπόν, στις ξένες ταινίες προέκυψε μια λίστα δώδεκα τίτλων (λόγω ισοψηφιών), από τις οποίες στη δεκάδα μου θα βρείτε τέσσερις κοινούς («Ζώνη Ενδιαφέροντος», «Ανατομία μιας Πτώσης», «Οπενχάιμερ» και «Η Χώρα του Θεού»), ενώ στην κορυφή υπάρχει κρούσμα… σοκ και δέους (μήπως να αρχίσω να ανησυχώ;). Ακολουθεί το top των μελών της Π.Ε.Κ.Κ.:

1. ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ του Τζόναθαν Γκλέιζερ
ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ του Άκι Καουρισμάκι
3. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ
4. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ του Μάρτιν Σκορσέζε
5. ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ του Μάρτιν ΜακΝτόνα
6. ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ του Κρίστοφερ Νόλαν
7. TÁR του Τοντ Φιλντ
8. ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ της Σελίν Σονγκ
9. ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν
10. ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ του Ιλκέρ Τζατάκ
ΤΟ ΤΕΡΑΣ του Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Χλίνουρ Πάλμασον

Ας καταθέσω τώρα και το προσωπικό μου top 10 για το έτος του 2023, με τους τίτλους σε αξιολογική σειρά (το ελαφρώς διαφορετικό, λόγω χρονικού πλαισιού περσινής σεζόν, βρίσκεται εδώ):

1. ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ του Τζόναθαν Γκλέιζερ
2. Ο ΜΠΟ ΦΟΒΑΤΑΙ του Άρι Άστερ
3. ΒΑΒΥΛΩΝΑ του Ντέιμιεν Τσαζέλ
4. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ
5. ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ του Κρίστοφερ Νόλαν
6. Η ΦΑΛΑΙΝΑ του Ντάρεν Αρονόφσκι
7. Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ του Νίκολαϊ Άρσελ
8. ASTEROID CITY του Γουές Άντερσον
9. JOHN WICK: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 του Τσαντ Σταχέλσκι
10. Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Χλίνουρ Πάλμασον

Η τριάδα των καλύτερων ελληνικών ταινιών της χρονιάς για την Π.Ε.Κ.Κ. είναι σχετικά προβλέψιμη, μέσα στη φτώχεια της παραγωγής και την απουσία αρκετών τίτλων με ουσιαστική καλλιτεχνική πρόταση. Αρχικά, το αποτέλεσμα της συνολικής ψηφοφορίας των Ελλήνων κριτικών:

1. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ της Ασημίνας Προέδρου
2. BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη
3. ΦΟΝΙΣΣΑ της Εύας Νάθενα

Ακολουθεί η δική μου ματιά στα καλύτερα ελληνικά φιλμ του 2023, με αξιολογική σειρά (που εδώ δεν χρειάστηκε καν…):

1ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ της Ασημίνας Προέδρου

And world peace!