FreeCinema

Follow us
02.0520:00

Ελληνικό box-office: «Event» movies. Αυτό το μυστήριο.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το Πάσχα και η (σχεδόν ασορτί) αργία της Πρωτομαγιάς κράτησαν τα περισσότερα γραφεία διανομής κλειστά, αφήνοντας ένα μυστήριο γύρω από το άνοιγμα του Marvel-ικού sequel «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη».

Το μόνο που γνωρίζαμε από πριν ήταν το opening της πρώτης μέρας (Μεγάλη Τετάρτη), δηλαδή τα 78.261 εισιτήρια (από 241 οθόνες). Προφανώς, αποτέλεσε ρεκόρ και το περιμέναμε, καθώς οι προπωλήσεις για το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» είχαν φτάσει μέχρι και να ρίξουν το site των Village Cinemas όταν ξεκίνησαν, ενώ σημαντικός αριθμός (ίσως πρωτόγνωρα) είχε πουληθεί από μέρες πριν και σε μονές αίθουσες, όχι απλά σε multiplex! Η Αθήνα είχε μερίδιο 35.419 εισιτηρίων (από 106 οθόνες). Όπως σχολιάστηκε και από τον ξένο Τύπο, τα social έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην… υστερία των πρώτων ημερών, με το marketing της Marvel (και της Disney) να δουλεύει ήδη επιθετικά από τις αρχές του Μάρτη, με την εμφάνιση της «Captain Marvel», η οποία πλασαρίστηκε έξυπνα σαν προπομπός / teaser τούτου εδώ. Επική (μόνο) σε διάρκεια και με τη φήμη ενός grande φινάλε, η «Τελευταία Πράξη» έγινε σχεδόν με το «καλημέρα σας» instant classic (προαιρετικά τα εισαγωγικά εδώ…) και το απόλυτο must see για το κοινό, αποσπώντας την προσοχή ακόμη και από θεατές που σπάνια ασχολήθηκαν με το κομιξικό genre, φέρνοντας στα ταμεία νούμερα τα οποία ξάφνιασαν ακόμη και τα αμερικανικά studios και καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από τη μία μέρα στην άλλη. Εντός του πρώτου weekend προβολής της, η ταινία είχε ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως! Σημεία των καιρών…

Στα δικά μας, το προηγούμενο τετραήμερο είχε μέσα και την κορύφωση του Πάσχα, με κλειστούς κινηματογράφους σε διάφορες μέρες ή ώρες… «κατάνυξης». 105.890 εισιτήρια κόπηκαν σε αυτό το διάστημα (για 23 τίτλους), εκ των οποίων τα 93.217 ανήκαν αποκλειστικά στους «Εκδικητές» (πλέον από 246 οθόνες)! Περιέργως, μεγάλη ήττα στο όλο γιορτινό κλίμα εισέπραξαν και τα παιδικά φιλμ, ενώ οι ταινίες ενηλίκων υπέστησαν κυριολεκτική πανωλεθρία. Λες και δεν υπήρχε άλλη ταινία πέραν της «Τελευταίας Πράξης». Η δεύτερη μέρας προβολής του φιλμ (Μεγάλη Πέμπτη) έφερε στα ταμεία 59.471 θεατές, ενώ οι επόμενες δύο μέρες έπαιζαν σε φάση «υπολειτουργούμε», η οποία δικαιολογεί και την αγρίως πεσμένη προσέλευση (1.144 εισιτήρια τη Μεγάλη Παρασκευή και 7.785 το Μεγάλο Σάββατο). Την Κυριακή του Πάσχα νίκησε… η σούβλα, αφού κόπηκαν μόλις 24.817 εισιτήρια (καθόλου σπουδαία πράγματα, αν θυμηθούμε πως το 2010 «Η Τιτανομαχία» είχε κάνει 36.000 εισιτήρια). Έχει ενδιαφέρον η συμπεριφορά της… λαοθάλασσας τις επόμενες μέρες, καθώς περιλάμβαναν περισσότερες αργίες. Η Δευτέρα ανέβηκε στα 42.956, η Τρίτη (όχι επίσημη αργία) σκαρφάλωσε στα 50.154 και η Πρωτομαγιά της Τετάρτης έδειξε πως ο περισσότερος κόσμος είχε άλλες προτεραιότητες για ψυχαγωγία (39.028).

Δεν κανιβαλίζω αυτά τα νούμερα, αλλά έχει σημασία να τα παρατηρήσουμε. Βγαίνουν εύκολα δύο συμπεράσματα: α) το κύμα των δύο πρώτων ημερών κόπασε σταδιακά μέσα στο επταήμερο, ενώ β) σε ημέρες αργιών / εορτών, το σινεμά δεν φτούρησε σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές «υποχρεώσεις» και επιλογές εξόδου. Τελικώς, αυτοί εδώ οι «Εκδικητές» έκλεισαν εβδομάδα στα 225.355 εισιτήρια, ενώ το σύνολο των οκτώ πρώτων ημερών προβολής του φιλμ φτάνει τα 303.616. Εδώ, βέβαια, γεννιούνται και άλλα ερωτήματα. Πώς γίνεται ο περσινός «Πόλεμος της Αιωνιότητας» (εδώ στοιχεία για το άνοιγμά του) να έχει κόψει 363.487 εισιτήρια στο σύνολο της καριέρας του και το φετινό sequel να βάζει στοίχημα για πεντακοσάρα; Και η άλλη κοντινή «συγγενής» του είδους, η «Captain Marvel», να έχει σύνολο στα 201.894; Για να μην σχολιάσω τους συσχετισμούς που βγάζουν και τα 60.738 (μέχρι στιγμής) του κομιξικού «Shazam!» (της λιγότερο hyped DC). Τελικά, θα καταλάβουμε ποτέ ποιο είναι το πραγματικά hardcore κοινό αυτών των ταινιών και γιατί (σπάνια, εντάξει) μπορεί να διογκώνεται… στα καλά καθούμενα σε τέτοιον βαθμό; Πώς οι «Εκδικητές» μετατρέπονται σε «event movie» για θεατές που παραδοσιακά δεν βλέπουν (τα νούμερα το αποδεικνύουν) αυτά τα έργα; Είναι μονάχα η ανάγκη της συμμετοχής στον μαζικό σχολιασμό των social που τους ωθεί σε μία τέτοια… «μεγάλη» ταινία;

Τα νούμερα που ακολουθούν είναι εντελώς δραματικά. Η σειρά κατάταξης βασίζεται στα εισιτήρια του περασμένου (υποτιθέμενου) τετραημέρου, αλλά θα παραθέτω και τα σύνολα της εβδομάδας, μαζί με την Πρωτομαγιά, δηλαδή. Στο #2 συναντάμε το «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3» με… 3.952 εισιτήρια (από 114 οθόνες). Σύνολο εβδομάδας στα 13.840! Έκοβε τριχίλιαρα καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα και έτσι «σώθηκε» κάπως. Προφανέστατα, οι γονείς δεν πήγαιναν τα παιδιά τους σινεμά τις γιορτές, είχαν βόλτες, εκδρομές και… φαγοπότι. Έχει φτάσει τα 91.369. Στο #3, το νεανικό «Μετά» έπιασε τα 1.880 (από 45 οθόνες), έκλεισε εβδομάδα στα 6.015 και συνολικά βρίσκεται στα 91.981. Δεν έχει χάσει τις ελπίδες του να πιάσει την κατοστάρα. Απογοητευτικά κινήθηκε η «Κατάρα της Γιορόνα» (φωτό), κόβοντας 1.851 εισιτήρια (από 36 οθόνες, ενώ είχε ξεκινήσει με 93!). Η συντριβή στις αίθουσες οφείλεται στους «Εκδικητές», φυσικά. Έκλεισε εβδομάδα στα 5.725 και έχει φτάσει τα 33.370. Τα νούμερα θυμίζουν την καριέρα του remake του «Evil Dead» (2013), που είχε χτυπήσει πενηντάρα, αλλά αυτός εδώ ο τίτλος έρχεται από το franchise του «The Conjuring». Εντελώς άλλα μεγέθη, δηλαδή. Την πρώτη πεντάδα κλείνει το παιδικό «Ο Ευγενικός κύριος Λινκ», με 1.807 εισιτήρια (από 74 οθόνες). Έκλεισε εβδομάδα στα 5.801 και έχει προσωρινό σύνολο στα 15.037. Μεγάλη ήττα.

Ακολουθούν… τριψήφια νούμερα «τετραημέρου»! Το reboot του «Hellboy» πήγε εντελώς κατά διαόλου. 596 εισιτήρια (από 15 οθόνες), έκλεισε εβδομάδα στα 1.568 και έχει αστείο σύνολο στα 22.191. Δεν τα πήγε καλά (ούτε και) στην Ελλάδα ο «Ντάμπο», που λογικά δεν πιάνει κατοστάρα! 540 εισιτήρια (από 33 οθόνες), κλείσιμο εβδομάδας στα 2.055 και απογοητευτικό σύνολο (σε σχέση με τις προσδοκίες) στα 92.438. Στο #8 βρέθηκε το «Ο Καθηγητής και ο Τρελός», με 470 εισιτήρια (από 13 οθόνες). Έκλεισε εβδομάδα στα 1.531 και έχει φτάσει τα 40.233. Αξιοπρεπής πορεία τίτλου που εμφανίστηκε… ελαφρώς από το πουθενά. Στο #9, το κομιξικό «Shazam (φωτό) έκοψε μόλις 419 εισιτήρια (από 14 οθόνες), κλείνοντας εβδομάδα στα 1.364. Είπα το σύνολο πιο πάνω. Το art-house «Transit» συμπληρώνει το επίσημο top 10, με 199 εισιτήρια (από 8 οθόνες). Εβδομάδα στα 673, σύνολο στα 2.663.

«Ανεπίσημα», το κινέζικο δράμα «Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος» έκοψε (αποκλειστικά στην ΑΑΒΟΡΑ και κατά την ενημέρωση του γραφείου διανομής) 443 εισιτήρια σε δύο παραστάσεις (Μεγάλη Πέμπτη και Δευτέρα του Πάσχα) και μέχρι τότε είχε φτάσει τα 1.827 εισιτήρια. Με μόλις εννέα παραστάσεις (λόγω τετράωρης διάρκειας) σε ένα σινεμά. Αξιοπερίεργο. Ξεκάθαρα. Όσο για τα νέα φιλμ που έκαναν πρεμιέρα σήμερα στους ελληνικούς κινηματογράφους, συνολικά πάνε για «κλείσιμο», με ένα ενδεχόμενο να καταφέρει την έκπληξη το… άνευ δημοσιογραφικής προβολής και κριτικής «Οι Βράχοι της Ελευθερίας», το trailer του οποίου έχει χαρίσει άφθονο γέλιο στα social. Τόσο που σκέφτομαι να πάω να το δω σε κανονική προβολή!