FreeCinema

Follow us
29.0419:00

Ελληνικό box-office: Δεν έμεινε «Πόρτα» όρθια!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το «Μην Ανοίγεις την Πόρτα», αν και έσπασε μερικές «πόρτες», μας έδωσε τα πιο παλαβά νούμερα τετραημέρου που είδαμε… ποτέ, ίσως; Η συμπεριφορά του κοινού ήταν… των άκρων! Μάλλον επειδή (το συγκεκριμένο) δεν το κάνει συχνά…

Τα 44.661 εισιτήρια του προηγούμενου box-office report ήταν σαφές και προβλέψιμο πως θα… πολλαπλασιαστούν εξαιτίας της πρεμιέρας του «Μην Ανοίγεις την Πόρτα», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της ομάδας των Unboxholics. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο subscribers στο YouTube channel τους και τη φήμη της προπώλησης περί των τριάντα χιλιάδων εισιτηρίων, οι αδελφοί Καρπά φυσικά και θα σάρωναν. Την Παρασκευή το πρωί έμαθα πως η ταινία τους ξεκίνησε με περίπου είκοσι επτά χιλιάδες εισιτήρια! Δηλαδή, θα ξεπερνούσε ολόκληρο το box-office του προηγούμενου τετραημέρου από μόνη της! Με βάση αυτό, έκανα μια πρόχειρη υπόθεση, πως το φιλμ σαφώς θα ξεπεράσει την κατοστάρα σε σύνολο opening, με την πιθανότητα να προσθέσει και κάνα δεκάρικο. Βλέποντας αναλυτικά τα πραγματικά νούμερα σήμερα, ομολογώ πως… δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε συμπεριφορά κοινού! Η φάση ήταν… «του γιατρού»! Και από μία άποψη, βγάζει ένα κάποιο νόημα, διότι μιλάμε για θεατές που και δεν ξέρουμε πόσο συχνά πάνε σινεμά και δεν ξέρουμε πότε το (ξανα)έκαναν για τελευταία φορά και παίζει να μην είχαν ιδέα περί του… τι εστί κινηματογραφική αίθουσα!

Ας δούμε τα νούμερα, λοιπόν. Σύνολο τετραημέρου στα 112.058 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 81.666 προήλθαν μονάχα από το «Μην Ανοίγεις την Πόρτα» (και 119 οθόνες). Εδώ ένα «αναφώνημα» τύπου «what the fuck did just happen» οφείλει να έχει διττή σημασία. Διότι τα 26.906 της Πέμπτης σημείωσαν σημαντική πτώση την Παρασκευή (18.120), καθώς το σασπένς του fanboy-σμού πάτησε απότομα το φρένο, με το σαββατόβραδο να υστερεί κατά πολύ των προσδοκιών (21.785) και την Κυριακή να προκύπτει με πονετική ήττα (14.855). «Τρελά… μποφόρ στα ταμεία» θα χαρακτήριζα το όλο ανεξήγητο συμπεριφορικό των θεατών, το οποίο δεν προδιαθέτει για μακροημέρευση του φιλμ, με το ρίσκο του word of mouth των μη fans των Unboxholics, που ενδέχεται να πήγαν με την ιδέα της πρόκλησης να παρακολουθήσουν ελληνικό «horror» και να κατέληξαν να βλέπουν ψυχολογικό θρίλερ με… διαστημικές «μαύρες τρύπες» στο σενάριο, να είναι σίγουρα ικανό να βλάψει ένα κάποιο crowd wannabe (αθώου) κοινού. Η πανελλαδική απήχηση της ομάδας των δημιουργών έδωσε το όχι και τόσο συχνό αποτέλεσμα της υπερίσχυσης της επαρχίας (κάτι που ενίοτε συμβαίνει με τις πιο «λαϊκές» εγχώριες παραγωγές), όπου κόπηκαν 50.274 εισιτήρια (τα 14.941 απ’ αυτά στη Θεσσαλονίκη), από 77 οθόνες. Εκ του συνόλου, η Αθήνα είχε μερίδιο 31.392 εισιτηρίων (από 42 οθόνες). Με βάση δεδομένα από το παρελθόν και αποκλειστικά σε πλαίσιο σύγκρισης με ελληνικές ταινίες, το «Μην Ανοίγεις την Πόρτα» κινήθηκε σε επίπεδα «Straight Story» (81.581 εισιτήρια, από 102 οθόνες, το 2006), ενώ το ξεκίνημά του δεν ξεπέρασε την πρώτη Πέμπτη του… «Μόλις Χώρισα» (30.774 εισιτήρια, από 82 οθόνες, το 2008). Έχει εξήγηση αυτό το τελευταίο: ήταν 14 Φεβρουαρίου. Τώρα, σε σχέση με πιο τρέχουσες καταστάσεις, οι αδελφοί Καρπά ρίξανε «πόρτα» στο (επίσης αξιοθαύμαστο) άνοιγμα τετραημέρου της «Φόνισσας» (78.074 εισιτήρια, από 144 οθόνες). Η συνέχεια προβλέπεται να εμφανίσει «φουρτούνες»… καθόδου.

Στο #2 έκανε ντεμπούτο το «Οι Αντίπαλοι» (φωτό), κόβοντας 6.147 εισιτήρια (από 55 οθόνες). Στα νούμερά του ο Λούκα Γκουαντανίνο, δηλαδή, αν θυμηθούμε το opening του «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (6.012 εισιτήρια, από 16 οθόνες). Βέβαια, τούτο το φιλμ είναι σαφώς πιο μαζικό και mainstream, άξιζε το κάτι παραπάνω, όμως, υποθέτω ότι το πιο νεανικό κοινό στράφηκε κυρίως προς το hype των Unboxholics και δεν είχε χρήμα για δεύτερο έργο στο ίδιο weekend. Καλύτερη κίνηση είχε στο σαββατόβραδο (2.231). Θεωρώ πως το word of mouth θα είναι εξαιρετικά θετικό, αλλά το timing της Μεγάλης Εβδομάδας θα του βάλει «τρικλοποδιά». Στο #3 έπεσε (-35%) το «Kung Fu Panda 4», με 5.776 εισιτήρια (από 79 οθόνες), με καλύτερη προσέλευση το Σάββατο (2.534). Αξιοσημείωτο το σύνολο στα 136.020.

Η δεύτερη σημαντικότερη έκπληξη του τετραημέρου μας έρχεται από το μέτωπο των… Epic Movie Nights των Village Cinemas, με την πρώτη ταινία του κινηματογραφικού franchise του Χάρι Πότερ, σε αποκλειστική επανέκδοση. Το φιλμ που μας σύστησε τον μαθητευόμενο μάγο το 2001 (φωτό) έκανε τετραήμερο… 4.695 εισιτηρίων (από μόλις 8 οθόνες)! Στην Αθήνα έγινε της παλαβής με χιλιοδιακοσάρια σε κάθε μέρα του weekend και η συνέχεια νομίζω πως θα είναι εξίσου συναρπαστική. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο «Εμφύλιος Πόλεμος» (-68%), με 2.347 εισιτήρια (από 30 οθόνες). Τα 1.062 μπορεί να προήλθαν από το σαββατόβραδο, όμως, το ενήλικο κοινό δεν αξιοποίησε τούτο το έργο όπως του άξιζε. Σύνολο των πρώτων έντεκα ημερών προβολής στα 13.093 εισιτήρια. Να χαρώ εγώ τους «σκεπτόμενους» θεατές μας…

Τις υπόλοιπες θέσεις του top 10 καλύπτουν… χιλιάρια! Στο #6 συναντάμε το ανήλικο βαμπιράκι «Άμπιγκεϊλ» (-68%) με 1.754 εισιτήρια (από 18 οθόνες) και (πενιχρό) σύνολο πρώτων έντεκα ημερών προβολής στα 10.515. Ακολουθεί η δραματική μουσική βιογραφία για την Έιμι Γουάινχαουζ, «Back to Black» (-67%), με 1.366 εισιτήρια (από 20 οθόνες) και σύνολο στα 18.268. Πολύ μέτριο το ποδαρικό της animated «Σούπερ Μάγκι» (φωτό) στο #8, με 1.239 εισιτήρια (από 66 οθόνες). Οριακά τα σημάδια αντοχής του «Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου» (-65%), που έκοψε 1.134 εισιτήρια (από 16 οθόνες), για να φτάσει σε σύνολο τα 14.035. Κολοσσιαία ήττα! Και κλείνουμε με το… τελευταίο τετραψήφιο νούμερο τούτου του τετραημέρου και τα 1.027 εισιτήρια (από 36 οθόνες) για το animated «Ο Χορός των Φαντασμάτων» (-54%), το οποίο έχει φτάσει τα 6.101.

Tι άλλο να πω; Καλή Ανάσταση… με τα θερινά!