FreeCinema

Follow us
05.1219:30

Ελληνικό box-office: Δηλαδή, τι να έβλεπε ο κόσμος;


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, παρά την πληθώρα των νέων τίτλων, το κοινό αδιαφόρησε επιδεικτικά, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την προσέλευση στα σινεμά.

Κοιτούσα τα περσινά νούμερα για μια πρόχειρη σύγκριση. Αντικειμενικά, κάπου στα ίδια είμαστε. Αλλά δραματικά χαμηλά. Και αν αυτό παρουσιάζει διάρκεια, μοιάζει με την εξέλιξη της πλοκής στο dancefloor του «Σκοτώνουν τ’ Άλογα Όταν Γεράσουν». 48.457 θεατές μέτρησαν (επισήμως) τα ταμεία το τετραήμερο που μας πέρασε, 56.836 ήταν το περσινό νούμερο της αντίστοιχης περιόδου (υπενθυμίζω πως στο προηγούμενο box-office report τα εισιτήρια βρίσκονταν στο επίσης χαμηλό νούμερο των 50.690). Είχα προετοιμάσει (χωρίς να παριστάνω τον «προφήτη»…) το έδαφος για τα στοιχεία που έλαβα σήμερα. Προσωπικά, αν ήμουν απλός θεατής, αυτό το weekend ή μία από τις οκτώ πρεμιέρες της εβδομάδας θα σκεφτόμουν να δω σε κινηματογραφική αίθουσα ή… καμία! Την ίδια στιγμή, στουντιακός τίτλος που διανεμήθηκε στα σινεμά στις 13 Οκτωβρίου, προ ημερών έκανε τη νόμιμη εμφάνισή του σε μεγάλη πλατφόρμα! Πάνω-κάτω, μιλάμε για επτά εβδομάδες ζωής στις αίθουσες! Τροφή για το μυαλό είναι όλα αυτά, έτσι;

Στην κορυφή παρέμεινε ο animated «Παράξενος Κόσμος» της Disney (-36%). «Παιδικό», γαρ. Να σημειωθεί ότι ξεκινάμε με τετραψήφιο νούμερο… Έκοψε 6.243 εισιτήρια (από 80 οθόνες). Καλύτερη ήταν η προσέλευση την Κυριακή (3.142), κατά το παραδοσιακό μοτίβο οικογενειακής εξόδου. Μόλις 17.121 εισιτήρια το σύνολο των πρώτων έντεκα ημερών προβολής του φιλμ, το studio κλαίει τα λεφτά του και στο εξωτερικό… Από το #3 ανεβαίνει στο #2 το θρίλερ «Το Μενού» (-28%), κόβοντας 5.940 εισιτήρια (από 46 οθόνες). Σίγουρα καλύτερο το σαββατόβραδο (2.140), αλλά και στις υπόλοιπες μέρες κινήθηκε αξιοπρεπώς. Θεωρώ πως η ταινία αρέσει και έχει καλό word of mouth, για να έχει φτάσει τα 42.380 σε σύνολο. Στο πλαίσιο του ψυχαγωγικού σινεμά, στήριξα απλόχερα (διότι το χάρηκα και ο ίδιος). Στο #3 υποχωρεί το «Black Panther: Wakanda Forever» (-39%), κόβοντας 5.491 εισιτήρια (από 45 οθόνες). Σαββατιάτικη έξοδος (2.489) κι εδώ, με έμφαση στο μεγάλο θέαμα. Ικανοποιητικό το σύνολο στα 119.853. Στο #4 παρέμεινε το «The Fabelmans» (-37%) (φωτό), το αυτοβιογραφικό δράμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ που… «έκλεισε κάστρα» (παλαιά ορολογία της αγοράς), κατάσταση που βιώνει και το αμερικανικό box-office! Φαίνεται πως πρόκειται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά flops της χρονιάς, το οποίο δεν επικοινωνεί με τον κόσμο. 4.964 εισιτήρια (από 52 οθόνες) σ’ αυτό το τετραήμερο, καλύτερα τα πράγματα το σαββατόβραδο (2.103), σύνολο στα 15.910. Ακόμα κι αν βραβευτεί με τα σημαντικότερα Όσκαρ της χρονιάς, θα είναι αργά…

Στο #5 συναντάμε το υψηλότερο new entry της εβδομάδας, το οικογενειακό «Λάιλ, Ο Φίλος μου ο Κροκόδειλος» (φωτό), το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του με 4.896 εισιτήρια (από 91 οθόνες). Το target group του φιλμ κινητοποιήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του weekend (1.977 και 2.065, στις αντίστοιχες μέρες), ενώ οι μη μεταγλωττισμένες στα ελληνικά προβολές δεν τράβηξαν καθόλου (324 εισιτήρια συνολικά, από 9 οθόνες). Στις υπόλοιπες θέσεις του top 10 βρέθηκαν ακόμη τέσσερις πρεμιέρες τούτης της εβδομάδας, αλλά με απογοητευτικά νούμερα. Σχετική έκπληξη είναι το άνοιγμα του «Poker Face: Ο Τζογαδόρος» σε σκηνοθεσία του Ράσελ Κρόου στο #6, με 4.381 εισιτήρια (από 39 οθόνες). Είχε ένα συμπαθές σαββατόβραδο (1.515). Πολύ χειρότερα τα πράγματα στο #7 για το επίσης πρωτοεμφανιζόμενο «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων», που έκοψε 3.360 εισιτήρια (από 75 οθόνες). Απλά for the records, είχε καλύτερη απήχηση το Σάββατο (1.313).

Μοναδικός επιζών από τις ταινίες που συνεχίζονταν, τα ακλόνητα Minions και το «Η Άνοδος του Γκρου» (-30%), με το #1 σουξέ του 2022 να παίζεται στα σινεμά εδώ και δεκαέξι εβδομάδες! Έκοψε 1.793 εισιτήρια (από 22 οθόνες) κι έχει φτάσει τα 334.933! Το πρωτοεμφανιζόμενο indie folklore horror «Δεν Είσαι η Μητέρα μου» έκανε ντεμπούτο στο #9, με 1.610 εισιτήρια (από 13 οθόνες), ενώ το φεμινιστικό δράμα «Κάποια Μίλησε» (φωτό) συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα με άνοιγμα 1.530 εισιτηρίων (από 48 οθόνες). Η ταινία της εβδομάδας για το FREE CINEMA, το γαλλικό δράμα «Η Νύχτα της 12ης», βρέθηκε στο #11, κόβοντας 1.306 εισιτήρια (από 9 οθόνες). Τουλάχιστον, πέτυχε ένα συμπαθές screen average.

Κάπως συμπαθέστερη θα είναι η κατάσταση από αυτή την Πέμπτη, καθώς υπάρχουν δυο-τρεις τίτλοι που έχουν προοπτικές για καλύτερα ντεμπούτα, αν και θα σκάσουν και κάμποσες «μπόμπες»! Και υπάρχει και μία σημαντικότατη έκπληξη!