FreeCinema

Follow us
07.1022:00

Ελληνικό box-office: Κανονικός killer ταμείων o «Joker»!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το κοινό «απασφάλισε» (όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη) με την ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ, τις (κυρίως) θετικές κριτικές και το debate για το πόσο ταινιάρα είναι το «Joker».

Υπάρχουν ταινίες που συνδυάζουν (κάπως πιο μαζικά) την κινηματογραφική ψυχαγωγία και το περιεχόμενο που θα σε κάνει να κουβεντιάζεις με τις ώρες αυτό που είδες κατόπιν προβολής… τη σήμερον ημέρα; Μη γελάτε, μόλις βρέθηκε μία! Την περασμένη Τετάρτη, η εταιρεία Tanweer δοκίμασε την τύχη της με τα previews του «Joker», σε χειμερινά και θερινά σινεμά ανά την Ελλάδα, για μία προβολή ανά οθόνη και με ώρα έναρξης αρκετά βραδινή (μετά τις 22:00). 22.508 άνθρωποι έσπευσαν! Στα social, πάντως, η «υστερία» είχε ξεκινήσει από την πρεμιέρα της περασμένης Δευτέρας, με τους πρώτους θεατές να μιλούν με ύμνους για το φιλμ, προετοιμάζοντας για κάτι μεγάλο. Ας αφήσουμε έξω τον international ντόρο, τους φόβους ότι το έργο θα δώσει έμπνευση σε αλλόφρονες που θα βγουν με όπλα και θ’ αρχίσουν να σκοτώνουν κόσμο στα σινεμά στις ΗΠΑ κι ας μείνουμε στα δικά μας. Την Πέμπτη, το «Joker» ξεκίνησε την κανονική του προβολή σε 167 οθόνες, συγκεντρώνοντας 26.150 εισιτήρια. Με αυτά τα νούμερα και χωρίς να έχω επίσημα στοιχεία για το τριήμερο, περίμενα ένα (συνολικό) άνοιγμα της τάξης των 130.000 εισιτηρίων. Χθες το βράδυ, αναρωτιόμουν αν αυτός ο αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος κατά δέκα ή είκοσι χιλιάρικα (plus), με το επιπλέον info ότι το Σάββατο (μόνο) έκοψε κάτι παραπάνω από σαράντα! Τελικά, ας δούμε τα ακριβή εισιτήρια του τριημέρου: Παρασκευή (28.237), Σάββατο (44.419) και Κυριακή (36.929). Έτσι προκύπτει τετραήμερο 135.735 εισιτηρίων (το 66% επί του συνόλου της αγοράς!) και σύνολο μαζί με τα previews στα 158.243.

Τα νούμερα είναι εξαιρετικά, όμως αλλού είναι το φαινόμενο: το «Joker» έπιασε ένα απίστευτο εύρος θεατών, με διαφορετικά γούστα και ηλικίες, που συνήθως δεν ασχολείται με έργα τα οποία συγγενεύουν με τον κόσμο των comics. Παρατηρήθηκαν τεράστιες ουρές έξω από τα σινεμά, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν χώρεσαν θεατές, η συντριπτική πλειοψηφία βγαίνει ενθουσιασμένη και το word of mouth μοιάζει με θετική λαίλαπα που δεν συναντάμε συχνά. Η ταινία έβγαλε τη φήμη ότι αφορά, δεν είναι «της πλάκας», δεν είναι αυτό που θα φανταζόταν κανείς από χολιγουντιανή παραγωγή με προθέσεις να σπάσει ταμεία. Είναι κάτι διαφορετικό. Και υπήρξε ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη χώρα! Στο πλαίσιο του τετραημέρου, η Αθήνα είχε μερίδιο 74.595 εισιτηρίων (από 78 οθόνες), με το υπόλοιπο Ελλάδας να κατέχει μερίδιο 61.140 εισιτηρίων (από 89 οθόνες). Χάρη στο «Joker», η συνολική εικόνα του περασμένου τετραημέρου πέρασε τη διακοσάρα (205.752). Είχαμε να ξαναδούμε τέτοια εισιτήρια από το τελευταίο (άρα και γιορταστικό) τετραήμερο του περσινού Δεκέμβρη (207.135)! Είναι προφανές ότι ο χαμός δεν θα κοπάσει γρήγορα, η φάση είναι «talk of the town» και τα φιλμ που κάνουν πρεμιέρα τούτη την Πέμπτη, απλά, ατύχησαν… Μιλάμε για πάνω από 400.000 εισιτήρια.

Υπήρχε ακόμη μία ταινία που περιμέναμε να σκίσει αυτές τις μέρες. Εκείνη που αναστάτωσε μέχρι και τους admins του imdb προσφάτως! Είχε κι αυτή previews την περασμένη Τετάρτη, αλλά μόνο σε ένα σινεμά, του ιδίου γραφείου που διανέμει το φιλμ (γέλια στο βάθος). Έκοψε… 300 εισιτήρια! Και στην κανονική της προβολή, την Πέμπτη έκοψε 3.648 εισιτήρια (από 78 οθόνες)! Υπάρχει μία παλιά έκφραση της ελληνικής κινηματογραφικής αγοράς γι’ αυτό που συνέβη στο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά εισπρακτικά: «έκλεισε κάστρα». Σύνολο τετραημέρου στα 23.429, όχι απλά απογοήτευση, αλλά… αποτυχία ολκής! Δελέασε λίγο περισσότερους θεατές την Παρασκευή (4.442), αυξήθηκαν το Σάββατο (9.290), μαζεύτηκαν ξανά την Κυριακή (6.049) και… αν συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό, όχι κατοστάρα δεν πιάνει, καλύτερα μην το σχολιάσω περισσότερο. Συντριπτικό το ποσοστό των θεατών της Αθήνας (16.554 εισιτήρια, από 35 οθόνες). Και η αγορά και εγώ, σαφώς, περιμέναμε σουξέ και ίντριγκα κόσμου που θα πήγαινε έστω από περιέργεια, για να… μαλλιοτραβηχτεί μετά την προβολή. Τι έφταιξε; Το κοινό πήρε «μυρωδιά» ότι το έργο είναι μέτριο, κυρίως από τις τύπου «δύο αστεράκια» κριτικές, οπότε οι… adults έτρεξαν στο «Joker» γιατί αυτός ήταν ο τίτλος που συζητήθηκε και δημιούργησε debate σοβαρότερο. Επίσης, τελικά, μάλλον νωρίς μεταφέρθηκε στο σινεμά το βιβλίο του Βαρουφάκη. Ήθελε (έστω) μία… βουλευτική θητεία τετραετίας ακόμη, να «παλιώσει» και να γίνει η ιστορία του πιο χρήσιμη σαν ανάμνηση (για τον Έλληνα θεατή).

Ακολουθεί… το χάος. Μονάχα ένας ακόμη τίτλος με πενταψήφιο νούμερο, το animated «Μαγικό Χαλί» με μικρή αύξηση (+13%) στα 10.536 εισιτήρια (από 81 οθόνες), με σύνολο στα 20.888. Πλάκα-πλάκα, για ανεξάρτητο, κάτι τσιμπάει. Της ιδίας κατηγορίας (όχι ποιοτικά, έτσι;) και το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε 2», που συνεχίζει να κόβει με άνεση (-14%), προσθέτοντας ακόμη 7.330 εισιτήρια (από 68 οθόνες) στο καλό score των 142.041. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο τελευταίος (ευχέλαια) «Rambo», που έφαγε τα μούτρα του (-59%), για να κόψει μόλις 6.894 εισιτήρια (από 45 οθόνες). Άφαντοι συνολικά οι λάτρεις του Στάλονε (και του ονομαστού ήρωα), καθώς το φιλμ έχει φτάσει τα 32.972 εισιτήρια. Το «Ad Astra» πέφτει κι άλλο… βιαίως (-64%), με 3.491 εισιτήρια (από 24 οθόνες) και απογοητευτικό σύνολο στα 49.210. Το sequel της ταινίας των «Angry Birds» είχε τη μικρότερη πτώση στο top 10 (-9%), με 3.404 εισιτήρια (από 43 οθόνες), για να φτάσει τα 43.023. Στο #8 συναντάμε «Το Αυτό: Κεφάλαιο 2» (-48%), με 2.819 εισιτήρια (από 14 οθόνες). Το σύνολό του βρίσκεται στα 150.715. Στο #9 παρατηρούμε επιστροφή στη δεκάδα για το spin-off της σειρά των «Fast & Furious», «Hobbs & Shaw» (-44%), με 1.508 εισιτήρια (από 12 οθόνες). Δικαίως, οι fans της περιπέτειας είπαν να δουν κάτι καλύτερο από το «Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε», το οποίο όντως έπεσε άγρια (-64%) και στη θέση #11, κόβοντας 1.423 εισιτήρια (από 11 οθόνες). Τζόνσον και Στέιθαμ (φωτό) έχουν φτάσει τα 137.907 εισιτήρια, ενώ ο Μπάτλερ στα φτωχικά 46.033. Στο #10, τέλος, γκρεμοτσακίστηκε το θρίλερ τρόμου «Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι» (-76%), κόβοντας 1.434 εισιτήρια (από 8 οθόνες). 11.487 θεατές μάλλον… δεν τρόμαξαν με δαύτο.