FreeCinema

Follow us
04.0521:45

Ελληνικό box-office: «Κυνηγό» για θεατές θέλαμε…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα… ήταν Πάσχα. Και στα σινεμά δεν αναστήθηκε κανείς.

Κοιτάζοντας τον αριθμό των εισιτηρίων που κόπηκαν στους κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ημερών (βλέπε εορτασμό του Πάσχα, της Πρωτομαγιάς και δεν ξέρω κι εγώ πόσων ακόμη αργιών…), κάνεις τον σταυρό σου που έφτασε το ελληνικό box-office τα 66.843 εισιτήρια (σε έξι «κουτσουρεμένες» μέρες είπαμε, έτσι;), διότι η πλειοψηφία των πολιτών είχε πάρει τα βουνά και τις ακρογιαλιές με διάθεση μονάχα για λαμπαδίτσα και «κατανυκτικό» ρέψιμο. Σε απλά ελληνικά, ποιος… χέστηκε που βγήκανε επτά νέες ταινίες στους κινηματογράφους!

The Huntsman - Winter's War

Η μεγάλη επιτυχία της εβδομάδας, αναμενόμενα, ήταν ο παραμυθένιος «Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα», που έκοψε 18.964 εισιτήρια (από 125 οθόνες), με τα 7.217 από αυτά να προέρχονται από το weekend. Οι συγκρίσεις με το άνοιγμα του προηγούμενου φιλμ δεν θα ήταν τίμιες, αφού εκείνο είχε να πουλήσει και μια «Χιονάτη» παραπάνω, με διανομή στις αίθουσες τον μήνα Ιούνιο. Στη δεύτερη θέση έπεσε το «Βιβλίο της Ζούγκλας», που ενώ αποτελεί εισπρακτικό φαινόμενο στις περισσότερες χώρες, εδώ έχει κάνει μονάχα μια σούμα του τύπου 48.987 εισιτηρίων, με τις εορταστικές μέρες που πέρασαν να φέρνουν μόλις 15.425 θεατές εντός 146 αιθουσών (4.172 ήταν η λυπητερή του τετραημέρου).

Mother's Day

Ακολουθούν… κάτι πλερέζες. Στο #3, το animated «Ροβινσώνας Κρούσος» μάζεψε ακόμη 4.406 εισιτήρια (από 56 οθόνες), με το σύνολό του να βρίσκεται στα 11.574. Νούμερο άκρως απογοητευτικό για φιλμ αυτού του είδους. Προφανέστατα, η έξοδος του μεταγλωττισμένου «Βιβλίου της Ζούγκλας» στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες, τσάκισε αυτό το παιδικό. Προγραμματισμός «ανταγωνισμού», όχι μαλακίες… Στο #4 έκανε ντεμπούτο η «Γιορτή της Μητέρας» (φωτό), την οποία μάλλον δεν αντιλήφθηκαν πολλοί, καθώς έκοψε μόλις 3.865 εισιτήρια (από 46 οθόνες). Θα απέκλεια την περίπτωση να δούμε και την κινηματογραφική «Γιορτή του Πατέρα» μετά από αυτό. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το sequel του «Γάμος αλά Ελληνικά» με 2.816 εισιτήρια (από 28 οθόνες). Η αποτυχία αυτής της λαϊκής κωμωδίας αποτελεί ένα μικρό σοκ για την αγορά, καθώς το σύνολο των 83.264 εισιτηρίων δεν πλησιάζει ούτε το 1/3 της προσμονής των ταμείων, με το πρώτο φιλμ να έχει κάνει πολλαπλάσιο αριθμό αυτών που ευελπιστούσαμε να δούμε φέτος, βέβαια.

Risen 2016

Στο #6 βαστάνε για λίγο ακόμη τα πόδια του «Άτακτου Παππού», με 2.536 εισιτήρια (από 22 οθόνες) και ένα σύνολο ήττας στα 27.715 εισιτήρια. Με τόσες αηδίες που θα βγουν το καλοκαίρι, τούτη εδώ λόγω είδους ίσως έκοβε κάτι πιο αξιοπρεπές στα θερινά. Έτσι κι αλλιώς, είχε ήδη αργήσει η διανομή της. Το animated «Ράτσετ & Κλανκ» έκανε νέα είσοδο στο #7 με 2.512 εισιτήρια (από 47 οθόνες). Αριθμός τραγικά χαμηλός για φιλμ του είδους που δηλώνει ότι όταν ο προγραμματισμός παθαίνει υπερφόρτωση από το πολύ παιδικό, κάπου σαλτάρει και ο γονιός που δεν βγάζει τα πιτσιρίκια κάθε weekend για σινεμά. Το #8 δεν είδε καμία… «Ανάσταση» (φωτό), με το ομώνυμο φιλμ να κόβει μόλις 2.487 εισιτήρια (από 41 οθόνες) στο άνοιγμά του. Η κατάνυξη πήγε στα… αρνιά, παραδοσιακά. Η «Ζωούπολη», από την άλλη, διανύοντας την ένατη εβδομάδα προβολής της, σε κάνει να καταλάβεις τη δύναμη του ντισνεϊκού προϊόντος και της σταθερής αξίας τού marketing, καταλαμβάνοντας τη θέση #9 με 2.072 εισιτήρια (από 22 οθόνες), έχοντας φτάσει το σεβαστό σύνολο των 133.247 εισιτηρίων. Το «Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» ολοκληρώνει αυτή την πτωχή δεκάδα, κόβοντας 1.545 εισιτήρια (από 12 οθόνες). Εγκαταλείπει πια τα όπλα, έχοντας φτάσει τα 275.265.

Un Tango Mas

Από τις υπόλοιπες νέες ταινίες της εβδομάδας και αναλογικά με το screen average τους, το ντοκιμαντέρ «Το Τελευταίο μας Τανγκό» (φωτό) χαρακτηρίζεται ως σχετική επιτυχία (1.235 εισιτήρια από 5 οθόνες), δίπλα σε τραγελαφικά ανοίγματα όπως εκείνο για το «Μια Θάλασσα από Δέντρα» (949 εισιτήρια από 15 οθόνες!) ή το ακόμη πιο «επικό» του «Πάμε για Επανάσταση;» (512 εισιτήρια από 13 οθόνες!), για το οποίο διερωτώμουν με σοβαρότητα γιατί έφτασε μέχρι τις ελληνικές αίθουσες. Πάλι καλά που δεν επαναστατήσανε στ’ αλήθεια και δεν κάψανε κανένα σινεμά οι ατυχείς θεατές… Συνεχίστε να βγάζετε τα «μπάζα» σας, παιδιά, μέχρι να κλείσετε τους κινηματογράφους όλους, μπας και δούμε τι θα καταλάβετε τότε.