FreeCinema

Follow us
09.1019:00

Ελληνικό box-office: Η αποχή… κέρδισε παντού!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, ούτε τα σινεμά, αλλά ούτε και οι… αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά προσέλευσης, με τον καιρό να ευνοεί διαφορετικού τύπου εξόδους.

Στο προηγούμενο box-office report μετρούσαμε 92.291 εισιτήρια και δεν ήμασταν και τόσο χαρούμενοι. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι αναφωνήσαμε («γαλλιστί») στη θέα των 71.487 αυτών των ημερών… Το νούμερο σίγουρα σχετίζεται με την απουσία δυνατών νέων τίτλων, εκ των οποίων μόλις δύο κατάφεραν να εισχωρήσουν στο top 10. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να έπαιξαν έναν επιπλέον λόγο, όμως, το τεράστιο ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων αναιρεί αυτή την υπόθεση. Κάπως έτσι, λοιπόν, εξηγείται το… «μυστήριο» της επιστροφής του αγκαθακριστικού θρίλερ «Μυστήριο στη Βενετία» (-18%) στην πρώτη (από την τρίτη) θέση, με 11.212 εισιτήρια (από 68 οθόνες)! Για να καταλάβετε καλύτερα την… παρακμή της κατάστασης, μονάχα αυτό το φιλμ έπιασε πενταψήφιο σύνολο σε τούτο το τετραήμερο. Γενικά, 125.347 θεατές έχουν εμπιστευτεί… το όνομα της συγγραφέως μέχρι στιγμής.

Στο #2 παρέμεινε το «Saw X» με αξιοπρεπέστατη πτώση (-34%) και 9.869 εισιτήρια (από 59 οθόνες). Το κοινό του horror εκτίμησε τούτο το σαδιστικά αιματοβαμμένο horror περισσότερο από προηγούμενα φιλμ του franchise και μέχρι στιγμής έχει τραβήξει την προσοχή 38.723 θεατών. Καθόλου τυχερός δεν στάθηκε ο Γούντι Άλεν, που τα «Γυρίσματα της Τύχης» του, τελικώς, λιγότερο έδειξαν να αφορούν και το δικό του κοινό, με μια πιο άγρια πτώση της τάξης του -54% στο δεύτερο τετραήμερό τους – και μάλιστα δίχως ανταγωνισμό από κάτι νεοφερμένο για το adult target group. Να μην έκανε «γκελ» το γαλλικό του πράγματος; Αλλιώς δεν δύναμαι να το εξηγήσω. Έκοψε 7.564 εισιτήρια (από 58 οθόνες) κι έχει φτάσει τα 30.481. Οι γονείς που αναζητούσαν καινούργιο animation… με το τουφέκι στο χέρι, κατευθύνθηκαν προς το «Η Ζουγκλοπαρέα 2: Ο Γύρος του Κόσμου» (φωτό), το οποίο άνοιξε με 5.632 εισιτήρια (από 62 οθόνες). Και στην πέμπτη θέση κρατήθηκε αρκετά καλά (-33%) η «Καλόγρια ΙΙ», κόβοντας 5.506 εισιτήρια (από 26 οθόνες), διανύοντας την… πέμπτη εβδομάδα προβολής της. Θαυμάσιο το σύνολο στα 169.441 εισιτήρια.

Πολύ γερό το κράτημα του «Οπενχάιμερ» (-19%!) στο έβδομο τετραήμερό του (δεν είχε που να πάει ο κόσμος και πάτησε στο σιγουράκι…). Έκοψε 5.042 εισιτήρια (από 32 οθόνες), ανεβάζοντας το σύνολό του στα 406.571. Το (μόλις) δεύτερο παιδικό φιλμ που συναντάμε στην πρώτη δεκάδα είναι το «Μάβκα: Το Ξωτικό του Δάσους» (-29%), που έκοψε 4.431 εισιτήρια (από 59 οθόνες) κι έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 17.549 ανήλικα μετά των γονέων συνοδών τους. Τελευταίο new entry, στο #8, το υπερ-ηρωικό… ethnic κομιξάδικο «Blue Beetle» της DC (φωτό), με 3.785 εισιτήρια (από 57 οθόνες). Το κοινό του είδους ή το αντιμετώπισε ως «αξιοπερίεργο» εξ αρχής (ξεκίνησε με μόλις 449 εισιτήρια την Πέμπτη!) ή… το είχε ήδη δει (το φιλμ παιζόταν στις ΗΠΑ από τις 18 Αυγούστου, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε σχέση με το… «home entertainment»). Στο #9 συναντάμε το άγριο «λουκέτο» του sci-fi «Ο Δημιουργός» (-59% στο δεύτερο τετραήμερό του!), με 2.238 εισιτήρια (από 26 οθόνες) και σύνολο στα 10.540. Διόλου περίεργο το ότι η «Ανατομία μιας Πτώσης» σημείωσε έστω και μια ελάχιστη άνοδο (+3%) στην έκτη εβδομάδα προβολής της. Σπουδαίο σινεμά ενηλίκων, 2.221 εισιτήρια (από 24 οθόνες) στο τετραήμερο (τα 1.029 τα έκοψε μονάχα στο σαββατόβραδο!) και σύνολο στα 48.365.

Τέλος, αξίζει ξανά ξεχωριστής αναφοράς η επιστροφή του original «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν στα Village Cinemas αποκλειστικά, στο πλαίσιο των EPIC MOVIE NIGHTS. Η ταινία βρέθηκε στο #16 του box-office, με 1.305 εισιτήρια (από 6 οθόνες και περιορισμένο αριθμό προβολών). Μαντεύετε τι πρόκειται να σκίσει από την επερχόμενη Πέμπτη, έτσι;