FreeCinema

Follow us
11.0118:30

Ελληνικό box-office: Η… επιστροφή του Παπακαλιάτη.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στην κορυφή. Περίμενε κανείς να συμβεί κάτι διαφορετικό;

Όπως είχα γράψει και την περασμένη Δευτέρα, το «Ένας Άλλος Κόσμος» έμελλε να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού box-office, στο τέταρτο (!) weekend της καριέρας του στα ταμεία. Τόσο ισχυρός αντίπαλος στα νέα φιλμ δεν υπήρχε και οι πτώσεις των ταινιών που συνεχίζονται έδειχναν πως θα είναι ραγδαίες (ή τυπικές, αν έχει μελετήσει κανείς τα ποσοστά που χάνονται από βδομάδα σε βδομάδα). Η αντοχή της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έχει λογικότατες εξηγήσεις: το φιλμ αρέσει πολύ, το word of mouth είναι ισχυρό και, επιπλέον μέγα ατού, δείχνει να κατακτά κάθε είδος θεατή ηλικιακά. Μέσα σε αυτό το επταήμερο, το «Ένας Άλλος Κόσμος» θα έχει ξεπεράσει τις εισπράξεις του «Αν…» και, προφανώς, οδεύει προς τα 600.000 εισιτήρια.

PAPAKALIATHS 2015D

Στο τετραήμερο που μας πέρασε, η ταινία έκοψε 52.986 εισιτήρια (σε 101 από 93 οθόνες, ελάχιστη αύξηση, πράγμα αρκετά ασυνήθιστο για φιλμ που παίζεται ήδη τόσες εβδομάδες), η πτώση από το προηγούμενο τετραήμερο ήταν μηδαμινή (-11%!) και το σύνολο βρίσκεται πια στα 480.959 εισιτήρια. Ενδιαφέρον έχει και η σύγκριση με τις εισπράξεις του «Αν…» από το 2012, πάντως. Στο τέταρτο weekend του, εκείνο είχε κόψει 24.590 εισιτήρια (από 68 οθόνες). Λιγότερα από τα μισά σε σχέση με το σήμερα. Είναι προφανές ότι το «Ένας Άλλος Κόσμος» θα διαρκέσει πιο δυναμικά…

Star Wars Episode VII - The Force Awakens c

Στη δεύτερη θέση υποχώρησε στο τρίτο του τετραήμερο το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», κόβοντας 35.799 εισιτήρια (από 112 οθόνες). Μοιραία, οι αίθουσες χάνονται σιγά-σιγά, καθώς το screen average δεν «συμφέρει» και τόσο (151 τις μετρήσαμε την περασμένη Δευτέρα…). Η πτώση παραμένει σε υψηλά επίπεδα (-48%), αλλά το σύνολο στα 378.687 εισιτήρια νομίζω πως έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν μια σαφής ποιοτική νίκη της ταινίας που ένωσε τη γενιά των νοσταλγών του τότε με το εφηβικό (και πιο κάτω…) κοινό τού σήμερα.

THE HATEFUL EIGHT

Στην τρίτη θέση έκαναν το ντεμπούτο τους οι «Μισητοί Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο, καταταλαιπωρημένοι από την τρίωρη διάρκεια, την «πειρατεία» και το διχαστικό word of mouth. Το άνοιγμα των 26.602 εισιτηρίων (από 62 οθόνες, υπερβολικός ο αριθμός, αν ρωτάς κι εμένα) ήταν μάλλον απογοητευτικό, αν το συγκρίνεις με τα 43.973 εισιτήρια που είχε κόψει τον Γενάρη του 2013 ο «Django, Ο Τιμωρός», με παρόμοια (και προβληματική για τις παραστάσεις των κινηματογράφων) διάρκεια.

The Big Short

Εξαιτίας του πιο περιορισμένου αριθμού οθονών (33), το άνοιγμα της ταινίας «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» με 17.910 εισιτήρια, στην τέταρτη θέση, δείχνει κάπως πιο αξιοπρεπές. Το – οικονομικό – θέμα τής ταινίας ήταν δύσκολο, αλλά οι – δίκαια – επαινετικές κριτικές και το καστ μεγάλων αστέρων λειτούργησαν σωστά και τράβηξαν την προσοχή των θεατών. Με τις οσκαρικές υποψηφιότητες (αυτή την Πέμπτη) ως επιπλέον δέλεαρ, αυτή η ταινία μπορεί να έχει καλή διάρκεια ζωής.

IN THE HEART OF THE SEA

Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε τον animated «Μικρό Πρίγκηπα» που έχασε το 34% της δυναμικής τού ανοίγματός του (οι γιορτές μας αποχαιρέτησαν…) και έκοψε 17.727 εισιτήρια (από 96 οθόνες), για να φτάσει στο σύνολο των 66.738 εισιτηρίων. Επειδή το είδος αυτό αντέχει επί σειρά μηνών (παιδικές προβολές), θα καταλήξει σε κάτι πολύ αξιοπρεπές, είμαι σίγουρος. Στην έκτη θέση έπεσε (μαζί με -44% σε σχέση με το άνοιγμά του) το «Στην Καρδιά της Θάλασσας» (φωτό), κόβοντας 14.872 εισιτήρια (από 65 οθόνες), με επίσης decent σύνολο στα 62.569 εισιτήρια. Το φιλμ, πιθανότατα, λειτούργησε ως «σωσίβια λέμβος» για όσους αναζητούσαν περιπέτεια στα multiplex και έβρισκαν εξαντλημένες τις προβολές του «Star Wars» (γι’ αυτό και η πτώση του ποσοστού δεν ήταν τόσο άγρια, όσο αυτή που παρατηρούμε συνήθως σε τέτοιες μεγάλες παραγωγές οι οποίες «καίγονται» γρήγορα).

THE GOOD DINOSAUR

Ο «Καλόσαυρος» (φωτό) κρατήθηκε σε καλά επίπεδα (-37%) στο τέταρτο weekend του, κόβοντας 14.842 εισιτήρια (από 72 οθόνες, με πτώση -52%), για να φτάσει τα 156.535. Στουντιακό animation με την υποστήριξη του logo της Disney… κι άγιος ο θεός! Στην όγδοη θέση έπεσε η «Joy» με 3.738 εισιτήρια (από 18 οθόνες) και σύνολο στα 35.998. Είχε το καστ, έμοιαζε να «το έχει», γενικώς, αλλά… η σφουγγαρίστρα δεν αφορούσε, κακά τα ψέματα! Στην ένατη θέση το «παλεύει» ακόμη το «Ουζερί Τσιτσάνης» με 2.125 εισιτήρια (από 15 οθόνες και πτώση -44%), φτάνοντας… πολύ ζορισμένα τα 113.968 εισιτήρια. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω, έχω ήδη αποκαλεστεί «κακός» με τούτο το έργο. Η δεκάδα κλείνει με το «Point Break» το οποίο συνεχίζεται «για την τιμή των όπλων». Έκοψε 1.790 εισιτήρια (από 10 οθόνες, με πτώση -60%!) και το σύνολό του βρίσκεται στα 26.215. Κάτω από το top 10, μονάχα δύο ταινίες κατάφεραν να ξεπεράσουν το «φράγμα» των χιλίων εισιτηρίων…

Notias - 2016

Στο weekend που μας έρχεται, αναμένεται να δούμε τον Τάσο Μπουλμέτη να αναμετράται με… τον εαυτό του και τα μυθικά εισιτήρια της «Πολίτικης Κουζίνας» (2003). Ο «Νοτιάς» βγαίνει σχεδόν μόνος του, θα μαζέψει όλο το χαρτί και θα συρρικνώσει δραματικά τα σινεμά που είχαν όλες οι άνωθεν ταινίες (πλην των παιδικών προβολών, βέβαια…). Εδώ τα στοιχήματα είναι μονάχα δύο: το άνοιγμα θα ξεπεράσει ή δεν θα ξεπεράσει τα 100.000 εισιτήρια; Η φήμη τού προηγούμενου φιλμ τού σκηνοθέτη είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για τις μάζες. Αλλά έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε, η αγορά δεν παραμένει ίδια και ο «Νοτιάς» δεν είναι και το… «Star Wars» της νοσταλγίας.