FreeCinema

Follow us

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (2015)

(IN THE HEART OF THE SEA)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρον Χάουαρντ
  • ΚΑΣΤ: Κρις Χέμσγουορθ, Μπέντζαμιν Γουόκερ, Κίλιαν Μέρφι, Μπρένταν Γκλίσον, Μπεν Γουίσο, Τομ Χόλαντ, Μισέλ Φέαρλι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Φαλαινοθηρικό στα 1820 έρχεται αντιμέτωπο με θανάσιμο κήτος τεραστίων διαστάσεων που δεν λέει να αφήσει μέλος του πληρώματος ζωντανό στον ωκεανό, λες και είναι ορκισμένο να εκδικηθεί όλο το ανθρώπινο γένος μαζί!

Στα χαρτιά είχαμε κάτι πραγματικά επικό, με βάση την ιστορία που ενέπνευσε τη συγγραφή του κλασικού αναγνώσματος «Μόμπι Ντικ» από τον Χέρμαν Μέλβιλ. Ο Ρον Χάουαρντ είναι ένας σοβαρός και έμπειρος επαγγελματίας του Χόλιγουντ με γνώση στο μεγάλο θέαμα. Τα πρώτα promos του φιλμ υπόσχονταν κάτι μεγαλεπήβολο. Στο φινάλε, όμως, το «Στην Καρδιά της Θάλασσας» δείχνει μάλλον άψυχο και παγερό, σχεδόν όπως το βλέμμα της φονικής φάλαινας του έργου.

Η αφήγηση του φιλμ μπλέκει τον μύθο της πραγματικότητας (όσο μπορεί να γίνει πιστευτή κι αυτή, εδώ που τα λέμε) με τις αναμνήσεις του μοναδικού επιζώντα του ταξιδιού του φαλαινοθηρικού, 30 χρόνια μετά την τραγωδία, καθώς «συνεντευξιάζεται» από τον Μέλβιλ (Γουίσο), ο οποίος αναζητεί το θέμα του επόμενου βιβλίου του. Αυτό το χρονικό πηγαινέλα δημιουργεί κάποιες παύσεις που ο Χάουαρντ θεωρεί απαραίτητες για να προσθέσουν ανθρωπιά και συγκίνηση στο πρόσωπο του αφηγητή Τομ Νίκερσον (Γκλίσον), όμως οι χαρακτήρες δεν αποκτούν ποτέ ουσιαστική υπόσταση και βάθος, κάποια δόση ψυχισμού που θα κάνει και τον θεατή να τους νιώσει.

Αρχικά, έχουμε το στερεότυπο της σύγκρουσης του κεντρικού ήρωα ναυτικού από τον οποίο οι πλοιοκτήτες στερούν την θέση του καπετάνιου (που, αν και ικανότατος, δεν προέρχεται από ονομαστή οικογένεια για να διεκδικήσει την όποια θέση εξουσίας). Αυτή η σύγκρουση θα δοκιμαστεί πρώτα σε άσχημα καιρικά φαινόμενα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος, και θα κορυφωθεί στην αναζήτηση μεγαλύτερων φαλαινών στον ωκεανό, κατόπιν πολλών μηνών και εξάντλησης των ναυτικών. Ο Χάουαρντ δεν εστιάζει τόσο σε χαρακτήρες, όπως βλέπαμε σε στουντιακές ναυτικές περιπέτειες (ανταρσιών συνήθως) του κλασικού παρελθόντος, αλλά σε ατμόσφαιρες, ένταση και σε λεπτομέρειες που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στον εντυπωσιασμό του 3D εφέ, με κάποιο παραπανίσιο άγχος, ίσως, να προσφέρει αληθοφάνεια το πάντρεμα των ρεαλιστικών στοιχείων με την ψηφιακή… υπερβολή του πράγματος (από τις καταιγίδες μέχρι το μέγεθος της κυνηγού φάλαινας).

Από τη στιγμή που το καράβι γίνεται παρελθόν, οι επιζώντες (σε βάρκες, πια) πασχίζουν να βρουν στεριά με ελάχιστο νερό και σχεδόν ανύπαρκτα τρόφιμα στην κατοχή τους, κατάσταση που υποδηλώνει αποφάσεις και σκηνές φρίκης, οι οποίες είναι μετριασμένες από το PG-13 rating, προφανώς. Μοιραία, αυτό το κομμάτι, του αγώνα επιβίωσης, πάσχει σε ρυθμό και ενδιαφέρον, και – περισσότερο παράδοξα – δεν γίνεται καν πιστευτό, εν τη απουσία του ψηφιακού «ψεύδους», πια! Απογυμνωμένο από το μέγεθος του θεάματος, το «Στην Καρδιά της Θάλασσας» συναντά κάτι σαν… τη «Ζωή του Πι», αλλά δίχως τη μαγεία ή εκείνη την κινηματογραφική τέχνη που μπλέκει τη σκληρότητα της πραγματικότητας με τη φαντασία που μυθοποιεί ή «φτιασιδώνει» τη ζωή. Όλο αυτό θέλει και λίγη καρδιά, πώς να το κάνουμε;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Λίγο από «White Squall» (1996), λίγο από… «Alive» (1993) με αντίπαλο το υγρό στοιχείο της Φύσης, πολύ περισσότερο από ψηφιακά εφέ κι έχουμε ένα δράμα εποχής που αρχικά εντυπωσιάζει το βλέμμα αλλά, σταδιακά, κάνει τα ελαττώματά του (η τραγωδία της εμπειρίας έχει μπει στον «αυτόματο πιλότο» και οι ερμηνείες δεν την υποστηρίζουν) όλο και πιο εμφανή. Μέχρι ενός σημείου, πάντως, προσφέρει μεγάλο θέαμα, για ένα σαφώς πιο… αγορίστικο κοινό (μοιραία). Όσοι έχουν ένα κάποιο θέμα με τις ναυτίες, δεν θα το διασκεδάσουν.


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.