FreeCinema

Follow us
04.0119:00

Ελληνικό box-office: Η «Δύναμη»… τα μισοκατάφερε!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το νέο επεισόδιο του «Star Wars» κρατά την κορυφή αλλά με μια ηχηρή πτώση στα ποσοστά του…

Όπως γίνεται σχεδόν με όλα τα τυπικά blockbusters που σημειώνουν ένα πολύ δυνατό άνοιγμα στην Ελλάδα, έτσι και το «Η Δύναμη Ξυπνάει» είδε το δεύτερο weekend του να παίρνει την κατιούσα… πιο έντονα απ’ όσο περίμενε η αγορά. Προσωπικά, υπολόγιζα σε ένα κάποιο 40%, αλλά η πραγματική πτώση τού φιλμ τοποθετείται στο 51% (σε σχέση με το άνοιγμά του, πάντοτε). Αν και κράτησε σε σεβαστό αριθμό τις αίθουσές του (από 167 πήγε στις 151), τούτο το «Star Wars» είχε τις προφανείς, σοβαρές του απώλειες κυρίως επειδή οι fans τού πρώτου τετραημέρου θα έδειχναν γρήγορα σημάδια κόπωσης, δίνοντας τη σκυτάλη στο υπόλοιπο κοινό… των εορτών, με την ενθάρρυνση της φήμης τού «family entertainment». 67.992 τα εισιτήρια και σύνολο στα 291.351, ποσό ήδη εξαιρετικό αν σκεφτεί κανείς τι είχαν κόψει στο παρελθόν τα προηγούμενα κεφάλαια του franchise. Ίσως ζοριστεί για να ξεπεράσει τις 400.000 στα εισιτήρια, ειδικά αν εξακολουθήσει να πέφτει έτσι σε κάθε επόμενο weekend, με τις αίθουσες να φθίνουν επίσης (θα χρειαστεί αρκετές και ο «Νοτιάς» στις 14 του Γενάρη). Για την ιστορία, πιο δυνατή μέρα του weekend ήταν το Σάββατο με 26.296 εισιτήρια (από 39.666 που είχε κόψει στο πρώτο του), με την Κυριακή να πέφτει στα 21.405.

Papakaliatis 2015 - 690

Στη δεύτερη θέση παρέμεινε το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά δυνατό κράτημα (-25% σε σχέση με το προηγούμενο τετραήμερο). Ήταν το τρίτο weekend τού φιλμ με 59.215 εισιτήρια (από τις 117 έπεσαν στις 93 οι αίθουσες) και σύνολο στα 370.753. Στο τρίτο του weekend το «Αν…» είχε κόψει 37.712 εισιτήρια (από 71 οθόνες), άρα εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την εισπρακτική δυναμική της τωρινής ταινίας, που προβλέπω να ξεπερνάει τα 530.000 εισιτήρια εκείνης. Η πιο δυνατή μέρα τού προηγούμενου weekend ήταν, φυσικά, το Σάββατο με 23.747 εισιτήρια (από 30.284 που είχε κόψει στις 26 Δεκεμβρίου), με την Κυριακή να έχει ελάχιστες απώλειες (στα 21.439, δηλαδή πέρασε το «Star Wars» εδώ!).

Σε σχέση με το σύνολο του box-office για το τετραήμερο που μας πέρασε, τα εισιτήρια του «Η Δύναμη Ξυπνάει» αντιστοιχούσαν στο 30% της αγοράς και εκείνα του «Ένας Άλλος Κόσμος» στο 25%. Το επόμενο weekend μην εκπλαγεί κανείς όταν δει την ταινία του Παπακαλιάτη να επιστρέφει στο #1! Γιατί; Οι «Μισητοί Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο έχουν τρίωρη διάρκεια (άρα λιγότερες προβολές) και ήδη έχουν χτυπηθεί αρκετά από την «πειρατεία» στην περίοδο των γιορτών, ενώ «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» μπορεί να διαθέτει το καστ αλλά το θέμα του δεν είναι και τόσο mainstream.

The Little Prince

Προβλέψιμα στην τρίτη θέση, ως οικογενειακό θέαμα, έκανε ντεμπούτο ο «Μικρός Πρίγκιπας» (φωτό) με 27.015 εισιτήρια (από 107 οθόνες). Σε ένα άλλο timing ίσως να τα κατάφερνε και καλύτερα, όμως η πληθώρα των παιδικών φιλμ της αγοράς αλλά και τα εισιτήρια που… έκλεψε το «Star Wars» από αυτή την «πίτα» μείωσαν τις προσδοκίες αυτής της πρωτότυπης μεταφοράς του κλασικού παραμυθιού. Σε απόσταση αναπνοής, στην τέταρτη θέση, βρίσκουμε το ντεμπούτο του «Στην Καρδιά της Θάλασσας» με 26.077 εισιτήρια (από 67 οθόνες). Τηρουμένων των αναλογιών της… σφαγής και για εύρεση αιθουσών αλλά και ανταγωνισμού τίτλων, το φιλμ έκανε ένα σχεδόν ικανοποιητικό άνοιγμα (ενώ στις ΗΠΑ έκλεισε… λιμάνια!). Το top 5 ολοκληρώνει ο «Καλόσαυρος» που βρίσκεται στο τρίτο του τετραήμερο, με πτώση -37% (είπαμε, οι γονείς έπαθαν πατατράκ επιλογών σε φιλμ) και 23.906 εισιτήρια (από 77 οθόνες, στα 125.085 το σύνολο και, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα animation, έχει δρόμο μπροστά του ακόμη…).

Joy

Στην έκτη θέση έπεσε η απογοητευτική «Joy» (φωτό) που μάλλον λειτούργησε ως «σωσίβιο» για θεατές που δεν έβρισκαν εισιτήρια για «Star Wars» ή Παπακαλιάτη, χάνοντας 30% της δυναμικής του ανοίγματός της, για να κόψει ακόμη 7.683 εισιτήρια (από 24 οθόνες), με το σύνολό της στις 26.296. Πιο δραματική η πτώση του «Point Break» (-52%) με 4.461 εισιτήρια (από 25 οθόνες) και σύνολο στα 20.129 (όχι και τόσο κέφι για extreme sports επί της οθόνης πρωτοχρονιάτικα…), ενώ η μικρή άνοδος που παρατηρήθηκε για το «Ουζερί Τσιτσάνης» (+12%) μάλλον οφείλεται σε… εξάντληση εισιτηρίων μιας κάποιας άλλης εγχώριας παραγωγής ή στην ανάγκη μερίδας κοινού να βγει και να δει κάτι που ομιλεί τη γλώσσα μας. 3.777 εισιτήρια (από 18 οθόνες), λοιπόν, με το σύνολο στα 108.974.

Brooklyn 2015

Τα υπόλοιπα ανοίγματα της περασμένης Πέμπτης δεν υπήρξαν και τόσο λαμπερά… Στο #9 έκανε ντεμπούτο το ιδιαίτερα αρεστό στο FREE CINEMA «Brooklyn» (φωτό) με 3.195 εισιτήρια (από 10 οθόνες), κοινώς… ουδείς κατάλαβε ότι βγήκε στα σινεμά το έργο (το οποίο τυγχάνει και οσκαρικότατο)! Στη θέση #10 πρωτοεμφανίστηκε… παταγωδώς άσχημα το «Μπελ & Σεμπαστιάν 2» με 2.831 εισιτήρια (από 33 οθόνες), ενώ εκτός δεκάδας, σε πλέον limited release, η «Σιωπηλή Δολοφόνος» έκοψε 1.204 εισιτήρια και ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» 880 εισιτήρια.

Συνολικά, σε σύγκριση με το χριστουγεννιάτικο weekend (του… καθυστερημένου «Star Wars»), το ελληνικό box-office είδε μια υποχώρηση της τάξης του 29%, με 240.328 εισιτήρια (παραδοσιακό πλήγμα το βράδυ της παραμονής του νέου έτους, με τα περισσότερα σινεμά να κλείνουν, δηλαδή μόλις 8.692 εισιτήρια ήταν εκείνα που κόπηκαν την Πέμπτη). Εύχομαι αυτή η εβδομαδιαία ανάλυση των ελληνικών εισπράξεων να μην φέρνει περισσότερο… κακά μαντάτα μέσα στο 2016. Βασικά, στο χέρι σας είναι!