FreeCinema

Follow us
25.1120:00

Ελληνικό box-office: Κάνατε… Χριστούγεννα!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το «Last Christmas» κέρδισε αίθουσες και πόντους, ώστε να κατακτήσει (δίκαια) το #1, αφού κανένα από τα νέα φιλμ δεν έθετε υψηλότερους στόχους.

Πρόσεξε τώρα κάτι πράγματα. Το αντίστοιχο τετραήμερο πέρσι, τα κινηματογραφικά ταμεία μετρούσαν 139.562 εισιτήρια. Το περασμένο, πέσαμε στα 88.480. Και η συνολική αύξηση (+4%) της προσέλευσης θεατών σε σύγκριση με πέρσι, όπως έδειχνε πριν από λίγες εβδομάδες, πλέον βρίσκεται στο +2%. Δεν θα πέσει ουσιαστικά, γιατί ο Δεκέμβρης έρχεται με δυνατούς τίτλους (πρωτίστως η «Ευτυχία» και το νέο «Star Wars») που κατά τη διάρκεια των γιορτών (ειδικά) θα βγάλουν τις μάζες από το σπίτι. Αλλά το νούμερο του περασμένου τετραημέρου, όσο χάλια κι αν ήταν ο καιρός σε διάφορες περιοχές αυτές τις μέρες, δεν δικαιολογεί πτώση τέτοιου επιπέδου (125.010 εισιτήρια μετρούσαμε το προηγούμενο τετραήμερο). Πού πήγε αυτό το… «κενό»; Προς «Ιρλανδό» μεριά; 36.530 θεατές; Ούτε με σφαίρες! Γιατί; Τα περισσότερα σινεμά είχαν μονές προβολές (λόγω κολοσσιαίας – και αδικαιολόγητης – διάρκειας), ενώ πολλοί «υποψήφιοι» θεατές γνώριζαν πως το έργο θα διατίθεται νομιμότατα και με ελληνικούς υπότιτλους στο Netflix από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου (μεθαύριο!). Βέβαια, όσο και να «βασανιζόμαστε», την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ, διότι η τηλεοπτική πλατφόρμα το ‘χει κάνει τάμα να μην ενημερώνεται κανείς για τα εισιτήρια που κάνουν οι παραγωγές της οι οποίες διανέμονται και στα σινεμά. Το μόνο που μάθαμε από όλο το τετραήμερο είναι ότι το έργο διχάζει απόλυτα, κουράζει υπερβολικά και πολλοί θεατές εγκαταλείπουν τις αίθουσες (ειδικά εκείνες που δεν κάνουν διάλειμμα) πριν από το φινάλε. Δεν θα ασχοληθώ ξανά.

Από τα υπόλοιπα νέα φιλμ της εβδομάδας, κανένα δεν είχε αξιώσεις να χτυπήσει σοβαρό αριθμό εισιτηρίων, έτσι η αύξηση των οθονών του «Last Christmas» από 45 σε 71, το βοήθησε ακόμη ευκολότερα να ανέβει στην κορυφή του box-office. Εισιτηριακά, μιλάμε για άνοδο της τάξης του 25%! 18.871 έκοψε εντός του τετραημέρου η ταινία, με το σαββατόβραδο να σκίζει (αναλογικά με το τι συνέβαινε στην αγορά), κόβοντας 7.334 εισιτήρια. Στις πρώτες έντεκα μέρες προβολής της στην Ελλάδα έχει κόψει 44.675, νούμερο αξιοπρεπέστατο για τίτλο που δεν έλαβε κανένα «πουσάρισμα» από τα media, δεν είχε ιδιαίτερα θετικές κριτικές αλλά φαίνεται να αρέσει στον κόσμο που το επιχειρεί. Γιατί όχι; Ψυχαγωγικότατο είναι το έργο! Ο θριαμβευτής των δύο προηγούμενων τετραημέρων, η animated «Οικογένεια Άνταμς» (φωτό), έπεσε (-36%) στο #2, κόβοντας 13.188 εισιτήρια (από 104 οθόνες). Η κακοκαιρία της Κυριακής (5.913) έδωσε την ευκαιρία στο Σάββατο (6.181) να πάρει τα σκήπτρα. Συνολικά, τα 64.956 που έχει κόψει μέχρι στιγμής είναι ανέλπιστα.

Στο #3 ακολουθεί με ραγδαία υποχώρηση (-50%) το «Κόντρα σε Όλα», κόβοντας 7.454 εισιτήρια (από 39 οθόνες). Εξανεμίστηκαν οι οθόνες της πρώτης εβδομάδας (95!), το έργο δεν τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού, αυτό το σαββατόβραδο έκοψε μόλις 2.723 εισιτήρια. Σύνολο μέχρι στιγμής στα 33.861. Απογοήτευση. Στο #4 συναντάμε τον «Joker» που στην όγδοη εβδομάδα του δείχνει κουρασμένος (-46%) και, μολονότι διατηρεί ακόμη καλή παρουσία σε οθόνες (39), σε αυτές έχει μειωθεί (πιο) δραματικά ο αριθμός των προβολών του, ώστε να βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα των 6.871 εισιτηρίων. Περίμενα ότι αυτές τις μέρες θα πιάσει τα ενιακόσια χιλιάρικα, αλλά το πραγματικό του σύνολο βρίσκεται στα 893.567 εισιτήρια. Εντός της εβδομάδας, λοιπόν. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το χάλια ντεμπούτο των «Άγγελων του Τσάρλι» (φωτό), που πάτωσαν παγκοσμίως. Εδώ «άνοιξαν» (σαρκασμός) με 6.185 εισιτήρια (από 56 οθόνες). Το δράμα είχε ξεκινήσει από το… τριψήφιο νούμερο της Πέμπτης (970), ενώ το σαββατόβραδο (2.504) δεν ήταν ικανό να σώσει την κατάσταση. Στο τέλος της χρονιάς, θα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις μεγαλύτερες φλόμπες.

Πτώσεις στα όρια του αξιοπρεπούς με τίτλους που συνεχίζονται συναντάμε στην υπόλοιπη πεντάδα του top 10. Στο #6, το animated «Γέτι» (-27%) μάζεψε 5.994 εισιτήρια (από 56 οθόνες) στην πέμπτη εβδομάδα προβολής του. Έχει φτάσει το ΟΚ σύνολο των 75.545. Έδειχνε ικανό για μεγαλύτερα πράγματα. Στο #7, τα «Παράσιτα» δείχνουν αντοχή (-32%), κόβοντας 4.291 εισιτήρια (από 26 οθόνες). Στα 64.825 εισιτήρια του μέχρι τώρα συνόλου δεν μιλάμε για art-house hit αλλά για περίπτωση που έκανε «γκελ» και στο ευρύτερο κοινό. Αν διατηρήσει τα σινεμά του, μπορεί να εκπλήξει περισσότερο. Δεν ισχύει το ίδιο και για το αλμοδοβαρικό «Πόνος και Δόξα» (-41%), το οποίο βρίσκεται στο #8, με 3.980 εισιτήρια (από 21 οθόνες). Σύνολο στα 54.646. «Έκατσε» νωρίς. Το παιδικό animation «Σκυλομπελάς» (-27%) βρέθηκε στο #9, με 3.569 εισιτήρια (από 41 οθόνες). Σύνολο στα 9.113 (ούτε του μπόγια). Ο Κεν Λόουτς μας οδηγεί στο τέλος της δεκάδας, με το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» (-37%) να ασθμαίνει στα 3.092 εισιτήρια (από 21 οθόνες). Μέτρια τα 19.253 του συνόλου για το όνομα, αλλά… πάλι καλά με την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το καλλιτεχνικό κύκλωμα διανομής. Τέλος, επισημαίνεται ακόμη ένα αρνητικό «άνοιγμα» (στο #16) για το «φεστιβαλικό» ελληνικό σινεμά, με «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» (φωτό) να κόβει 1.338 εισιτήρια (από 3 οθόνες). 1.003 έπιασε στην Αθήνα (από 2 οθόνες), ενώ στην καλύτερη περίπτωση (συνολικά) έφτασε τα 564 (το σαββατόβραδο, προφανώς). Θα ήθελα να σχολιάσω λίγο παραπάνω, όμως βαριέμαι τις γκρίνιες (ότι είμαι «κακός» και άλλα γραφικά…). Για να δούμε πόσο φορτωμένο έρχεται από την Πέμπτη το sequel του «Frozen».