FreeCinema

Follow us
21.0918:30

Ελληνικό box-office: Έτοιμα τα «λουκέτα».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, υπό την απειλή δεύτερου lockdown, με τις αίθουσες να κλείνουν ξανά από σήμερα (21 Σεπτεμβρίου), η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει έντονα τον περασμένο Μάρτη…

Με ολόκληρη τη χώρα να παραπαίει στο χάος της ολοκληρωτικής ανοργανωσιάς, ουδείς μπορεί να απορεί για την κατρακύλα των 29.382 εισιτηρίων του τετραημέρου που μας πέρασε (έναντι των 50.364 του προηγούμενου). Από σήμερα, οι αίθουσες στην Αττική κατεβάζουν και πάλι τα ρολά («οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες» déjà vu), ενώ οι πάντες διαισθάνονται τον ερχομό ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown από μέρα σε μέρα, με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται αλματωδώς και τις ΜΕΘ (ειδικά στην πρωτεύουσα) να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τόσους μήνες μετά το πρώτο «Μένουμε Σπίτι», ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον πως ο κρατικός μηχανισμός είχε επαναπαυθεί στην «ατομική ευθύνη», χωρίς να λαμβάνει μέτρα ή να καθορίζει ένα κάποιο σοβαρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μελλοντικά. Από την άλλη, τι κι αν (θα) λειτουργούν τα θερινά σινεμά; Το κοινό ακόμη κι εκεί υποχρεώνεται να φορά μάσκα σήμερα (κι ας τηρούνται οι κανονισμοί αποστάσεων και χωρητικότητας), μετατρέποντας την κινηματογραφική ψυχαγωγία σε μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες των περασμένων ημερών δεν βοήθησαν καθόλου (έστω κι αν και η Αθήνα δεν επλήγη από τον κυκλώνα Ιανό). Τελειωτικό χτύπημα, από τα πέντε νέα φιλμ της ερχόμενης Πέμπτης, μόλις δύο καταλήγουν να διανέμονται στα σινεμά, με αποτέλεσμα… ακόμη κι αν έχεις το θάρρος να βγεις, στο επόμενο τετραήμερο (εάν δεν κλείσουν και τα θερινά) δεν θα έχεις τι να παρακολουθήσεις!

Πηγαίνοντας να δούμε πιο αναλυτικά την κίνηση της αγοράς για το τετραήμερο που πέρασε, στην πρώτη θέση συναντάμε τον animated «Scooby-Doo!», με new entry στα 6.912 εισιτήρια (από 135 οθόνες). Τα νούμερα θυμίζουν το άνοιγμα των «Ευχούληδων 2» από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου (6.136 εισιτήρια, από 70 – σαφώς λιγότερες – οθόνες). Καλύτερη συμπεριφορά είχε την Κυριακή (2.600), καθώς ο Ιανός είχε κοπάσει εντελώς και το κλίμα βελτίωνε την προδιάθεση για έξοδο. Εδώ, πια, δεν υπολογίζουμε το υπόλοιπο της καριέρας του τίτλου, αλλά αναρωτιόμαστε για το πόσο θα λειτουργούν ακόμη οι κινηματογράφοι… Στο #2 άνοιξε το δράμα καταστροφής «Greenland» (φωτό), το οποίο δείχνει κομμάτι αστείο μπροστά στα όσα ζούμε στην καθημερινότητά μας! Είδαμε και εδώ να επαναλαμβάνεται το πρόσφατο «trend» της έναρξης των προβολών από την Τετάρτη το βράδυ (1.434), με το υπόλοιπο τετραήμερο να συγκεντρώνει 6.057 εισιτήρια (από 84 οθόνες), καταλήγοντας σε ένα σύνολο 7.491 εισιτηρίων. Το σαββατόβραδο είχε την καλύτερη προσέλευση (2.084). Σχεδόν καταστροφικά τα πράγματα…

Ακολουθεί η «Μουλάν», η οποία γκρεμοτσακίστηκε με πτώση της τάξης του -75% (!) στο δεύτερο τετραήμερό της, κόβοντας 4.752 εισιτήρια (από 113 οθόνες). Τεράστιο φιάσκο προέκυψαν οι μεταγλωττισμένες προβολές, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 3.167 εισιτήρια προήλθαν από την original αγγλόφωνη version (από 63 οθόνες). Και εδώ προτιμήθηκε το σαββατόβραδο (1.919). Το σύνολο μέχρι στιγμή βρίσκεται στο μετριότατο νούμερο των 29.841 εισιτηρίων. Στο #4 ακολουθεί το «Tenet» (φωτό), επίσης με ισχυρότατη πτώση (-69%), κόβοντας 2.863 εισιτήρια (από 42 οθόνες). Βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα προβολής τού πιο πολυαναμενόμενου φιλμ τούτης της περιόδου και οι στόχοι των 120.000 εισιτηρίων (της πρόβλεψής μου, δηλαδή) μάλλον δείχνουν λίγο ρομαντικοί, πλέον, με το σύνολο να βρίσκεται στα 102.899 εισιτήρια σήμερα. Από κάθε άποψη, πάντως, το έργο κινητοποίησε το κοινό με μαζικό τρόπο που είχαμε να δούμε… από τις αρχές του 2020! Στο παγκόσμιο box-office, το «Tenet» έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 239.100.000 δολάρια σε εισπράξεις. Δεν το λες κακό, ούτε και τραγικό. Αλλά η Warner μετέφερε την έξοδο του sequel της «Wonder Woman» για τις 24 Δεκεμβρίου, προφανώς θεωρώντας ότι αυτά τα νούμερα δεν είναι επιτρεπτά για το είδος της κομιξάδικης περιπέτειας δράσης.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το νεανικό sequel «After 2: Μετά τη Σύγκρουση» (-65%), με 2.863 εισιτήρια (από 43 οθόνες). Αξιοπρεπώς κινήθηκε αυτό, έχοντας πιάσει ήδη τα 50.806 εισιτήρια σε σύνολο. Στο #6 άνοιξε το άγριο δράμα της Σάλι Πότερ «Οι Ζωές που δεν Έζησα», με 1.980 εισιτήρια (από 32 οθόνες). Οι κριτικές ήταν ελαφρώς… βάναυσες και ούτε το timing της επικαιρότητας βοήθησε. Μία θέση πιο χαμηλά, η μαφιόζικη βιογραφία «Ο Προδότης» δεν στάθηκε καλά στα πόδια της (-57%), προσγειώνοντας το φιλμ του Μάρκο Μπελόκιο στα 1.600 εισιτήρια (από 37 οθόνες, εξωφρενική αύξηση η οποία δεν απέδωσε). Σύνολο στα 6.520, κατώτερο των προσδοκιών. Και έπονται… τριψήφια σύνολα τετραημέρου (ναι, τόσο χάλια)! Οι animated «Ευχούληδες 2» (-77%) με 591 εισιτήρια (από 25 οθόνες) και σύνολο στα 44.098, το πρωτοεμφανιζόμενο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» (φωτό) με 386 εισιτήρια (από 15 οθόνες) και τέλος οι «Νέοι Μεταλλαγμένοι» (-72%), με 375 εισιτήρια (από 13 οθόνες) και σύνολο στα 7.496. Μόλις εκτός δεκάδας, η συμπαθέστατη πολιτική σάτιρα «Ακαταμάχητος» δεν τράβηξε καθόλου το ενδιαφέρον του κοινού, κόβοντας 197 εισιτήρια (από 10 οθόνες)!

Δυστυχώς, το ποσοστό της πτώσης σε σχέση με τα εισιτήρια που είχαν κοπεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 διευρύνεται. Η αγορά μέσα στη φετινή σεζόν έχει χάσει ήδη ένα 53% από τα ταμεία, απώλεια που όπως φαίνεται είναι αδύνατον να αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2020, ενώ ακόμη και η μείωσή του δείχνει πραγματικά χλωμή. Διότι δίχως μεγάλες ταινίες, δίχως σινεμά σε πλήρη λειτουργία, δίχως κυβερνητικό πρόγραμμα, δίχως ικανή στήριξη από φορείς και αρμόδια υπουργεία, μόνο το χάος θα βρίσκεται μπροστά μας. Και τα «λουκέτα»