FreeCinema

Follow us
31.0718:00

Ελληνικό box-office: Life in plastic, it’s fantastic!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, η «Barbie» παρέμεινε ακλόνητη. Στην κορυφή και σε προσέλευση. Απλά. Και φαίνεται πως θα περάσουμε αρκετές εβδομάδες ακόμα έτσι…

Από τα 131.313 εισιτήρια του προηγούμενου box-office report, αν και παραμένουμε σε εξαψήφιο νούμερο (123.679), χάνουμε ολίγα «ψιλά» εξαιτίας της απουσίας κάποιου αντίπαλου δέους ή μιας δυναμικής αντιπρότασης στο… θυελλώδες πέρασμα της «Barbie» από τα ταμεία. Η ταινία ξεπέρασε τα εκατό χιλιάρικα στο πρώτο της επταήμερο και, προφανώς, αυξάνοντας λίγο τις οθόνες προβολής της (από 109 σε 136), παρουσίασε και… αύξηση προσέλευσης (της τάξης του +5%), κόβοντας 75.807 εισιτήρια στο δεύτερο τετραήμερό της! Εδώ τα αναλυτικά στοιχεία για τις αντίστοιχες μέρες: 20.636, 18.449, 18.975 και 17.747. Στα τέλη Ιουλίου όλα αυτά, έτσι; Τα σινεμά της Αττικής (46.091 εισιτήρια, από 70 οθόνες) κατείχαν τα σκήπτρα, φυσικά, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα δεν απέχει εντυπωσιακά. Μετά από τις πρώτες έντεκα μέρες προβολής της στη χώρα μας, η «Barbie» έχει προκαλέσει ένα αδιανόητα δυνατό word of mouth, εκπλήσσει και μερίδα του ενήλικου κοινού που δεν πίστευε ότι το έργο μπορεί να το αφορά… εγκεφαλικά και πλέον μετρά 206.936 εισιτήρια σε σύνολο! Το να τα διπλασιάσει είναι… ευκολάκι!

Ακολουθεί με άγρια πτώση (-63%) η έβδομη ταινία της κινηματογραφικής σειράς του «Mission: Impossible» με τον Τομ Κρουζ, κόβοντας 10.338 εισιτήρια (από 43 οθόνες). Κύρια αιτία; Σφαγιάστηκε κυριολεκτικά ο αριθμός των σινεμά που συνέχισαν να στηρίζουν τούτη την εξαιρετική περιπέτεια δράσης στην τρίτη εβδομάδα της! Βέβαια, σε αυτό βοήθησε κι ένα κάποιο «σνομπάρισμα» από τους θεατές. Δεν είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπίζονται τέτοια φιλμ μεγάλης οθόνης με ανάλογη συμπεριφορά! Έτσι αποδεικνύεται μονάχα το ότι πάσχει το σινεμά in general. Μετριότατο το μέχρι στιγμής σύνολο των 126.100 εισιτηρίων. Στο #3 συναντάμε το πρωτοεμφανιζόμενο γαλλικό «Καμουφλάζ» (φωτό), με 5.710 εισιτήρια (από 20 οθόνες, ως επί το πλείστον στην Αττική). Περισσότερο τράβηξε την περιέργεια του adult κοινού το σαββατόβραδο (2.102).

Νέα είσοδος και στο #4, για την κωμωδία «Μπαμπάς να σου Πετύχει…» (φωτό), που ξεκίνησε την καριέρα της με 4.574 εισιτήρια (από 15 οθόνες). Κι εδώ πιο αξιοπρεπές το σαββατόβραδο (1.665). Το είδος έχει πάθει υπερφόρτωση φέτος το καλοκαίρι και ο κόσμος… δεν τις προλαβαίνει! Το top 5 συμπληρώνει το animated «Στο Στοιχείο τους» (-16%) της Pixar, με 3.107 εισιτήρια (από 23 οθόνες) και σύνολο στα 84.310. Αδύναμο για την παράδοση του studio.

Τρομακτική η πανωλεθρία του «Στοιχειωμένου Αρχοντικού» (φωτό), το οποίο έκανε «άνοιγμα» – λουκέτο στο #6, με 2.775 εισιτήρια (από 32 οθόνες). Κάθε μέρα τα ταμεία μετρούσαν τριψήφια νούμερα! Σε χρόνο ρεκόρ, θα κάνει την εμφάνισή του στο Disney+. Το ερώτημα είναι… γιατί δεν την έκανε εξαρχής; Στο #7 συναντάμε το «Παγιδευμένη Ψυχή: Η Πορφυρή Πόρτα» (-38%), το οποίο έκοψε 2.636 εισιτήρια (από 15 οθόνες) κι έχει φτάσει τα 51.296 σε σύνολο. Γι’ αυτό που είδαμε, καλά του ‘κατσε!

Ο πέμπτος «Indiana Jones» (-42%) αποτελεί μία από τις ισχυρές ταμειακές απογοητεύσεις τούτης της θερινής σεζόν. Αυτό που έδειχνε πως έρχεται για να σαρώσει, έχει καταλήξει να μετρά σαν σύνολο τα 150.057 εισιτήρια, προσθέτοντας στο τετραήμερο που μας πέρασε ακόμη 2.515 (από 15 οθόνες). Θεωρώ πως εδώ έφταιξε και η ποιότητα του έργου (σκέτη πλήξη για το είδος του), όμως, βλέποντας πως αντιμετώπισε ο κόσμος και την άψογη «Επικίνδυνη Αποστολή», αναγκάζομαι να χρεώσω την (αμφότερα) χαμηλή υποδοχή στο ότι ως franchises… πάλιωσαν και δεν κατάφεραν να ανανεώσουν το κοινό τους. Ο πρώτος, πάντως, είχε κάθε λόγο να μην το πετύχει. Έτσι, το άνοιγμα της επανέκδοσης του «Διακοπές στη Ρώμη» (φωτό), από το #9, δείχνει… αστρονομικό: 2.458 εισιτήρια (από 5 αθηναϊκές οθόνες), παρά το γεγονός ότι μιλάμε για πολυπαιγμένο τίτλο. Τέλος, το παιδικό animation «Ρίκι ο Πελαργός & Το Μυστήριο του Χαμένου Θησαυρού» (-28%) έκοψε 1.397 εισιτήρια (από 18 οθόνες) κι έχει φτάσει τα 8.864 σε σύνολο. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία των «Super Mario Bros.» αγγίζει οριακά το «φράγμα» των διακοσίων χιλιάδων εισιτηρίων (βρίσκεται στα 199.028, πια), δικαιώνοντας την πρόβλεψή μου, έστω κι αν η «Barbie» την υποβίβασε στο #2 της χρονιάς, πατώντας γκάζι μέσα σε ελάχιστες μέρες!