FreeCinema

Follow us
11.0414:01

Ελληνικό box-office: Νεκρική ησυχία…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, η ησυχία επικράτησε όχι μονάχα στην κορυφή αλλά και σε όλα τα σινεμά της χώρας, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό γδούπο ήττας. Ποια «Ανάσταση»; Έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες…

Να μιλάμε ξεκάθαρα. Το Πάσχα του 2017 (στο πλαίσιο του box-office όπως το μελετάμε εδώ, μιλάμε για το διάστημα 13 με 17 Απριλίου), το άνοιγμα του «Fast & Furious 8: Μαχητές των Δρόμων» έσωζε την τιμή των κινηματογραφικών ταμείων της Ελλάδας, με ποσοστό 71% επί του συνόλου της αγοράς! Και καλά έκανε. Είναι ένα franchise αγαπητό στο κοινό, παγκοσμίως. Το φιλμ είχε ξεκινήσει από Μεγάλη Πέμπτη και έφτασε τα 54.454 εισιτήρια στο τετραήμερο (με τα σινεμά να κουτσοπαίζουν την Παρασκευή και το Σάββατο, εθιμοτυπικά) και συνολικά, μαζί με την αργία της Δευτέρας, χτύπησε τα 92.976. Αυτά τα έκοψε μία ταινία, επαναλαμβάνω. Η αγορά, αντιστοίχως, έπιασε 70.230 στο τετραήμερο και το εορταστικό πενθήμερο κατέληξε να μετρά 132.026 εισιτήρια. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να σας αποκαλύψω τα νούμερα του φετινού Πάσχα: 27.567 για το τετραήμερο και 51.438 για πενθήμερο. Είναι σύνολο για όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν αυτό. Πανελλαδικά. Επισήμως.

Με τα πιο απλά λόγια του κόσμου, το κοινό χέστηκε και που ήταν ανοιχτές ή κλειστές οι κινηματογραφικές αίθουσες. Κάποιοι «καλοθελητές» θα μου πουν ότι γίνομαι υπερβολικός, το «Fast & Furious» έφταιγε που τα φούσκωσε τα πράγματα πέρσι, το 2016 με ένα κάρο αργίες μέσα (και Πρωτομαγιά!), σε έξι μέρες είχαν κοπεί 66.843 εισιτήρια, άρα δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Και με τέτοια μυαλά, καλά να πορεύεστε, δεν είμαι διανομέας εγώ να «τα κλαίω». Που δεν ισχύει το τελευταίο, άλλωστε. Έρχονται επτά νέα φιλμ από αύριο («νέα» τρόπος του λέγειν, διότι βρίσκεις μέσα και έργο διανομής του Απρίλη του 2017 στο εξωτερικό!), ενώ για τις 19 Απριλίου έχουν ανακοινωθεί έντεκα κινηματογραφικές πρεμιέρες! Πρόκειται για τη γνωστή «αναμπουμπούλα», όπου σωριάζονται όσοι τίτλοι δεν χώρεσαν ή δεν μπορούν να «πουληθούν» καλύτερα στα θερινά – και έχουν και υποχρεώσεις τηλεοπτικών μεταδόσεων από πίσω (τα κλασικά).

Στα των ημερών και πάλι, προφανής νικητής (με εισαγωγικά, μάλλον…) του box-office το θρίλερ φαντασίας και τρόμου «Ένα Ήσυχο Μέρος», το οποίο συζητήθηκε έντονα στα social από όσους το είδαν, βγάζει εξαιρετικό word of mouth και βοηθήθηκε και από τις πολύ θετικές κριτικές ώστε να προσεγγίσει και κοινό που δεν αρέσκεται στα είδη αυτά. 7.989 εισιτήρια (από 84 οθόνες) στο τετραήμερο και 13.715 μαζί με τη Δευτέρα. Κινήθηκε αξιοπρεπώς την Πέμπτη (4.321), δεν κατάφερε να νικήσει τα… αρνιά την Κυριακή (3.391), αλλά κάτι καλύτερο τσίμπησε τη Δευτέρα της αργίας (5.726). Η Αθήνα είναι το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου των εισιτηρίων (8.231, από 44 οθόνες). Λογικά, η ταινία θα δείξει αντοχή τούτο το τετραήμερο, με μοναδικό αντίπαλο το σαματατζίδικο «Rampage», με τον Ντουέιν Τζόνσον να καταδιώκει άλλα τέρατα σε πιο disaster movie περιβάλλον.

Στο #2 συναντάμε το έξοχο «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (φωτό), το οποίο έχει αδικηθεί κατάφωρα από το ελληνικό κοινό, και ειδικά από ενήλικες που το αντιλαμβάνονται σαν έργο φαντασίας για 12χρονα (!). 3.485 εισιτήρια (από 70 οθόνες) στο τετραήμερο και 5.571 μαζί με τη Δευτέρα. Συνολικά, τα 3.485 εισιτήρια προήλθαν από την Αθήνα (και 27 οθόνες). Μέχρι στιγμής, βρίσκεται στα 31.522 εισιτήρια πανελλαδικά και οδεύει για καριέρα σαραντάρας (και κάτι;). Σοκαριστικό. Το (πολύ) παιδικό (πες το και προσχολικό…) «Πίτερ Ράμπιτ» έκοψε 2.784 εισιτήρια (από 103 οθόνες) στο τετραήμερο και 5.506 μαζί με τη Δευτέρα. Έχει φτάσει τα 25.925, κοινώς μέτρια πράγματα για φιλμ του είδους, το οποίο πήγε να εκμεταλλευτεί και κάτι preview screenings προ εβδομάδων. Τζάμπα κόπος. Από το #4, η «Lara Croft» μετράει 2.149 εισιτήρια (από 37 οθόνες) στο τετραήμερο και 3.702 μαζί με τη Δευτέρα. 109.009 εισιτήρια συνολικά, δεν το λες και άσχημο, αντικρίζοντας το όλο τοπίο των κινηματογραφικών ταμείων τούτη την περίοδο… Η πρώτη πεντάδα κλείνει με το πρωτοεμφανιζόμενο «Game Night», το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή του Πάσχα με 1.740 εισιτήρια (από 54 οθόνες) και μαζί με τη Δευτέρα τα έκανε 4.631 (στο πενθήμερο περνάει στην τέταρτη θέση, δηλαδή). Δεν θα πάει πολύ μακριά αυτή η αμερικάνικη κωμωδία (εκτός αν παρατηρηθεί ανάγκη να καλύψει το κενό που παρατηρείται στο είδος αυτές τις μέρες).

Το ιταλικό θρίλερ «Το Κορίτσι στην Ομίχλη» (φωτό) βρίσκεται στο #6, με 1.573 εισιτήρια (από 26 οθόνες) στο τετραήμερο και 2.778 μαζί με τη Δευτέρα, μετρώντας ένα… «ας είναι» σύνολο στα 12.550. Ακολουθεί το παιδικό και animated «Σέρλοκ Ζουμπόμς» με 1.238 εισιτήρια (από 70 οθόνες) στο τετραήμερο και 2.801 μαζί με τη Δευτέρα (το πενθήμερο το ανεβάζει στο #6, δηλαδή). Ψιλοπράματα συνολικά, 24.361 εισιτήρια για ταινία του genre (και δη διανομή μεγάλου studio) δεν λένε κάτι τη σήμερον ημέρα. Το «Κόκκινο Σπουργίτι» βρίσκεται στο #8 με 1.213 εισιτήρια (από 19 οθόνες) στο τετραήμερο και 2.020 μαζί με τη Δευτέρα. Πλάκα-πλάκα (και σχετικά αθόρυβα), τούτο εδώ έχει μια πολύ σουξεδιάρικη σούμα που πλέον φτάνει τα 155.914 εισιτήρια! Στο #9, το δεύτερο μέρος του franchise φαντασίας «Pacific Rim» εμφανίζεται να κόβει 1.056 εισιτήρια (από 24 οθόνες) στο τετραήμερο και 1.782 μαζί με τη Δευτέρα. Τα 32.342 έχει φτάσει συνολικά. Να ξαναρωτήσω «πού είναι όλοι αυτοί οι υποτιθέμενοι fans του σινεμά του φανταστικού;», που προ ετών θιγόντουσαν και εξεγείρονταν για εκείνη την «περίφημη» καθυστέρηση της εξόδου ενός κάποιου «Star Wars»; Τους αναζητά και ο Σπίλμπεργκ… Τέλος, το animated «Λέο Ντα Βίντσι: Αποστολή Μόνα Λίζα» συμπληρώνει το top 10 με 1.014 εισιτήρια (από 54 οθόνες) στο τετραήμερο και 2.143 μαζί με τη Δευτέρα (σαν πενθήμερο, αυτό το ανεβάζει στο #8). Ταπεινό το σύνολο στα 8.477 εισιτήρια εδώ.

Από τα υπόλοιπα φιλμ που παίζονταν στους κινηματογράφους το Πάσχα, μονάχα το θρίλερ τρόμου «The Strangers: Ματωμένη Νύχτα» κατάφερε να δει νούμερο άνω των χιλίων εισιτηρίων (1.261 στο πενθήμερο, για την ακρίβεια), ενώ υπήρξαν και πρεμιέρες που άγγιξαν τα 300 εισιτήρια (σύνολο)! Και δεν αλλάζει τίποτα και κανένας στην ελληνική αγορά. Αλίμονο!