FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ (2017)

(LA RAGAZZA NELLA NEBBIA)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντονάτο Καρίζι
  • ΚΑΣΤ: Τόνι Σερβίλο, Αλέσιο Μπόνι, Ζαν Ρενό, Λορέντζο Ρικέλμι, Γκαλατέα Ράντζι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Μια 16χρονη εξαφανίζεται από το απόμερο ορεινό χωριό της και ο διάσημος αστυνομικός ερευνητής Βόγκελ αναλαμβάνει την υπόθεση, η οποία δεν αποδεικνύεται και τόσο ξεκάθαρη ώστε να υπόσχεται επίλυση.

Η ταινία βασίζεται στο δημοφιλές ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ντονάτο Καρίζι, ο οποίος όχι μόνο ανέλαβε τη σεναριακή διασκευή του, αλλά τόλμησε με αυτήν και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Συνήθως τέτοιες απόπειρες κρούουν εξαρχής τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο ο Καρίζι δεν τα πήγε κι άσχημα συνολικά.

Η κεντρική φιγούρα του Βόγκελ, ερμηνευμένου από την αρσενική μούσα του Πάολο Σορεντίνο, τον πάντοτε άψογο Τόνι Σερβίλο, είναι εξαρχής σκοτεινή και αμφιλεγόμενη, ένα επιπλέον μυστήριο μέσα σε μια κλασική ιστορία μυστηρίου, την ύποπτη εξαφάνιση μιας έφηβης από την αυστηρά χριστιανική της οικογένεια. Από νωρίς, ο Βόγκελ χειραγωγεί, έως και παραποιεί τα λιγοστά ευρήματα και τη ροή της έρευνας, στο όνομα της τηλεοπτικής θεαματικότητας και της «ενδιαφέρουσας ιστορίας» που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον τού κοινού και τον ίδιο στο προσκήνιο, σαν ηρωική φιγούρα, έστω κι αν μια παλαιότερη υπόθεση του απέφερε τελικά μόνο μπελάδες. Η φαινομενικά εύκολη ανάμειξη ενός γοητευτικού καθηγητή στις έρευνες προσφέρει στον Βόγκελ έναν ολοφάνερο ύποπτο, έστω κι αν ο καθηγητής κραυγάζει την αθωότητά του και τα στοιχεία εναντίον του μοιάζουν αρκετά ασταθή.

Δεν θα προχωρήσουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη της ιστορίας και των χαρακτήρων καθώς ο Καρίζι, με την τριπλή του ιδιότητα του συγγραφέα / σεναριογράφου / σκηνοθέτη, επιφυλάσσει απανωτές ανατροπές στο σενάριο, κρατώντας σταθερά και ικανά το σασπένς καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας του. Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης αφορά flashback, καθώς ο Βόγκελ ξετυλίγει την πορεία της στον ψυχολόγο που (για κάποιον άγνωστο λόγο, λίγο πριν το τέλος) κλήθηκε ξαφνικά να τον αναλάβει μέσα στο… άγριο αχάραγο μιας ομιχλώδους, χριστουγεννιάτικης βραδιάς. Στον ρόλο του ψυχολόγου, ο Ζαν Ρενό είναι συμπαθής, αν και δεν έχει και πολλά να κάνει, αφήνοντας τον Σερβίλο να αναλάβει (και πάλι) το ερμηνευτικό βάρος.

Οι λοιποί πρωταγωνιστές κάνουν καλή δουλειά, αν και ο άπειρος Καρίζι δεν πείθει πως είναι σκηνοθέτης ηθοποιών, τοποθετώντας τους συχνά κάπως αδέξια και «στημένα» εντός των σκηνικών, που μάλλον δείχνουν να τραβούν το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντός του, καθώς αποπειράται (κυρίως μέσω αυτών) να δημιουργήσει τη σκοτεινή, μυστηριώδη και (όπως λέει και ο τίτλος) ομιχλώδη ατμόσφαιρα στο αλπινικό χωριό που έχει καταλήξει φάντασμα του πάλαι ποτέ δημοφιλούς παρελθόντος του, όντας κάποτε τουριστικό θέρετρο, το κέλυφος του οποίου πλέον κρατά τον βαθιά θρησκευόμενο (έως και νοσηρά θρησκόληπτο) λιγοστό πληθυσμό του.

Με προφανείς επιρροές (σεναριακές και στιλιστικές) από Τζο Νέσμπο και την τηλεοπτική «μόδα» τού Scandi noir, ο Καρίζι δημιουργεί ένα στιβαρό, επιβλητικό αστυνομικό θρίλερ. Ωστόσο, με πρόσφατες δουλειές παρόμοιας θεματικής σαν το τηλεοπτικό «Mindhunter» του Ντέιβιντ Φίντσερ και το κινηματογραφικό «Στα Ίχνη του Ανέμου» του Τέιλορ Σέρινταν να ανεβάζουν τον πήχη του είδους σε σχεδόν απρόσιτα επίπεδα, η ταινία του Καρίζι φαντάζει ήδη κάπως συμβατική και παλιομοδίτικη, ενώ το επιεικώς γελοίο twist του φινάλε δεν βοηθά και πολύ στο στοίχημα για την υστεροφημία της. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για αξιοπρεπές ντεμπούτο ενός δημιουργού που προφανώς ψάχνει ακόμα την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κλασική αστυνομική ιστορία που έχεις ξαναδεί σε διάφορες μορφές σε σινεμά και τηλεόραση, όμως πρόκειται για ένα από τα αξιοπρεπή παραδείγματα του genre. Κρατά το ενδιαφέρον παρά τους όποιους σεναριακούς παραλογισμούς, ενώ η ερμηνεία του Σερβίλο της δίνει μια επιπλέον βαρύτητα.


MORE REVIEWS

ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ 4

Όταν πυροκροτητές πυρηνικών κεφαλών πέφτουν στα χέρια αδίστακτου εμπόρου όπλων, ο Μπάρνεϊ Ρος συγκεντρώνει (ξανά μανά…) την ομάδα του για να προλάβει ακόμα κι έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Η σκιά άγνωστου «φίλου» απ’ τα παλιά, όμως, πέφτει βαριά πάνω από τη νέα του αποστολή.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Απελπισμένη από την (εξαιτίας ατυχήματος) κωματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δωδεκάχρονος γιος της, πεισματάρα μητέρα παίρνει το βιβλίο επιθυμιών του ανά χείρας και ξεκινά ύστατο σερί πραγματοποίησης των ευχών του, μήπως και το «μεταφυσικό» του πράγματος την κάνει να τον σφίξει ξανά στην αγκαλιά της, ολοζώντανο.

ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ

Όταν ο Άλβι Σίνγκερ ερωτεύθηκε την Άννι Χολ.

ΚΑΡΜΕΝ

Στην πρώτη του νυχτερινή βάρδια δίπλα σε μια ρατσιστική ομάδα συνοριοφυλάκων που «χτενίζουν» την περιοχή της μεξικανικής ερήμου για να εντοπίσουν παράνομους μετανάστες, ο Έινταν σκοτώνει έναν δικό του ώστε να προστατεύσει τη ζωή της νεαρής Κάρμεν και αποφασίζει να την ακολουθήσει στον δρόμο της φυγής, με απώτερη επιδίωξη να φτάσουν στο Λος Άντζελες.

ΜΑΒΚΑ: ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Η Μάβκα είναι μια Ψυχή του Δάσους και η πρόσφατα επιλεγμένη Φύλακάς του. Η κύρια αποστολή της είναι να προστατεύσει το Δάσος και την ιερή Καρδιά του (την ίδια την Πηγή της Ζωής) από οποιαδήποτε επίθεση ή εισβολή. Ο Λούκας είναι ένα γνήσιο χωριατόπαιδο, με μεγάλη αγάπη για τη μουσική, που διοχετεύει το ταλέντο του σ’ ένα ξύλινο φλάουτο, δημιουργώντας κάτι μοναδικό: τη συνάντηση και τον έρωτά του με τη Μάβκα. Από την αρχή, η σχέση τους αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά τα εμπόδια γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν καταφθάνει η φιλήδονη Κιλίνα, υποσχόμενη στους χωρικούς όλα τα πλούτη της βιομηχανικής προόδου που φέρνει από τα ξένα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένα κορίτσι και χάνεται γιατί είχε ομίχλη. Σε άλλα έργα βάζουνε ένα τζι-πι-ές, ένα κινητό, έναν δορυφόρο, κάτι! Δεν περνάει δίωρο και βάλε για να βγει μια άκρη!