FreeCinema

Follow us
22.0719:00

Ελληνικό box-office: Κάπου εδώ τελειώνουμε με τα «Μυαλά»…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το animated «Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2» δείχνει σημάδια απόλυτης κόπωσης, σε αντίθεση με το hype του «Longlegs» που… κερδίζει έδαφος!

Από τα 80.456 εισιτήρια του προηγούμενου box-office report υποχωρούμε στη… γνώριμη εβδομηντάρα και για την ακρίβεια στα 77.082, καθώς οι νέες κυκλοφορίες δεν ήταν ικανές να οδηγήσουν το κοινό μαζικά προς τα σινεμά. Μην κατηγορούμε μονάχα τις υψηλότερες θερμοκρασίες της εποχής, όμως. Δεν «το είχαν» και τα έργα! Τα γραφεία διανομής δεν παίρνουν σοβαρά ρίσκα στους ανεξάρτητους τίτλους, από τη στιγμή που βλέπουν (και) κάμποσα στουντιακά μεγαθήρια να καταποντίζονται. Και το πρώτο μισό του Αυγούστου προβλέπεται ιδιαίτερα άγριο, ειδικά εάν δεν τραβήξει δυναμικά το «Deadpool & Wolverine», το οποίο ξεκινά με previews από μεθαύριο. Το πιο παράδοξο, δε, είναι πως το όποιο θερινό σινεμά προσφέρει φυγή δροσιάς εκεί έξω, σε πολλές περιοχές της Αττικής ή και ολόκληρης της χώρας, αλλά σνομπάρεται γιατί… κάτι δεν το κάνει τόσο δελεαστικό ή ψυχαγωγικό. Οι ανεβασμένες τιμές στα εισιτήρια ή η απουσία τίτλων με τρανταχτά ονόματα και αξιώσεις ποιοτικά; Μάλλον και τα δύο, if you ask me.

Προφανώς, η κορυφή ανήκε ξανά στα «Μυαλά που Κουβαλάς 2» (-28%), που έχουν πέσει στα «ταπεινά» 17.259 εισιτήρια (από 124 οθόνες) καθώς διανύουν την έκτη εβδομάδα προβολής τους, έχοντας όμως φτάσει το αδιανόητο νούμερο των 561.111 σε σύνολο! Ούτε ελληνικό blockbuster να ήταν! Στο #2 έκανε την έκπληξη το «Longlegs» (φωτό), το οποίο ανέβασε τα ποσοστά προσέλευσής του (+8%!), για να κόψει 11.814 εισιτήρια (από 78 οθόνες). Αναπάντεχα, η ταινία συνέχισε να κόβει καλά εισιτήρια και στις καθημερινές που προηγήθηκαν, κλείνοντας πρώτη βδομάδα στα 19.389. Στο τετραήμερο δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα δυόμισι χιλιάρικα, με το σαββατόβραδο (3.857) να είναι ο μπροστάρης. Σύνολο στα 31.203 μετά από έντεκα μέρες προβολής. Αρέσει, δεν αρέσει… συζητιέται.

Καλό ξεκίνημα είχε στο #3 η γαλλική κωμωδία «Συμπέθεροι από Σόι» (φωτό), κόβοντας 8.005 εισιτήρια (από 19 οθόνες). Ξεσήκωσε το adult κοινό στο weekend (2.980 και 2.416, στις αντίστοιχες μέρες), μάλλον λόγω ελληνικού τίτλου και θεματολογίας. Ακολούθησε το «Fly Me to the Moon», το οποίο γκρεμοτσακίστηκε (-67%!), με 4.479 εισιτήρια (από 33 οθόνες). Ακόμα και στην Αμερική μιλάνε για μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές καταστροφές του 2024! Σύνολο στα 25.550. Θα του εξαφανίσουν τα σινεμά οι Marvel-άδες από Τετάρτη. Το top 5 συμπληρώνει το πρωτοεμφανιζόμενο animated «Η Φύλακας των Δράκων», με 4.367 εισιτήρια (από 47 οθόνες).

Αν και είχε τα φόντα για κάτι καλύτερο, «Η Φύση του Έρωτα» (φωτό) ξεκίνησε με 3.515 εισιτήρια (από 17 οθόνες), αφήνοντας το γυναικείο κοινό… ψιλοαδιάφορο, με χιλιάρια στο weekend. Το παρόμοιου target group «Πάντα Υπάρχει το Αύριο» κρατήθηκε σε αξιοπρεπή ποσοστά (-27%), κόβοντας 3.470 εισιτήρια (από 20 οθόνες), επίσης με χιλιάρια στο weekend. Έχει φτάσει τα 10.786 σε σύνολο. Στο #8 έκανε χλιαρό ντεμπούτο η δραμεντί «Ομαδική Θεραπεία», με 2.852 εισιτήρια (από 12 οθόνες), ενώ στο #9 εμφάνισε άνοδο στην προσέλευση (+2%) το «Μικρά Πρόστυχα Γράμματα», απλά γιατί… αρέσει πολύ, ακόμα και στην τέταρτη εβδομάδα προβολής του. Έκοψε ακόμη 2.682 εισιτήρια (από 18 οθόνες) κι έχει φτάσει τα 39.435 μέχρι στιγμής. Αποτελεί την πρώτη σοβαρή επιτυχία ενήλικου τίτλου για το φετινό καλοκαίρι.

Κλείνουμε με το new entry ακόμα μίας χιτσκοκικής επανέκδοσης για εφέτος, του περίφημου «Δεσμώτη του Ιλίγγου», που έκοψε 2.070 εισιτήρια (από 5 οθόνες). Χτύπησε χιλιάρι το σαββατόβραδο. Κινήθηκε στα επίπεδα του ανοίγματος του «Σιωπηλού Μάρτυρα» (2.854 εισιτήρια, από 7 οθόνες), αν και η προσμονή εδώ φάνταζε μεγαλύτερη (καθότι πιο classic τίτλος).

Κι επειδή… αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, υπενθυμίζω πως από 1η Αυγούστου θα λάμψει ξανά στις μεγάλες οθόνες των θερινών σινεμά (της Αθήνας, αρχικά) το εξαιρετικά σπάνια παιγμένο «Υψηλή Κοινωνία» του 1956, με Μπινγκ Κρόσμπι, Γκρέις Κέλι, Φρανκ Σινάτρα και Λούις Άρμστρονγκ, γεμάτο αξέχαστα τραγούδια του Κόουλ Πόρτερ. Σοβαρά, σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για καλοκαίρι;