FreeCinema

Follow us

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (2023)

(SIMPLE COMME SYLVAIN)

  • ΕΙΔΟΣ: Αισθηματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μόνια Τσόκρι
  • ΚΑΣΤ: Μαγκαλί Λεπίν Μπλοντό, Πιερ-Ιβ Καρντινάλ, Φράνσις-Γουίλιαμ Ριόμ, Μόνια Τσόκρι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: DANAOS FILMS / ROSEBUD.21

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Στην τρίτη και πιο υποσχόμενη σκηνοθετική της απόπειρα, η Καναδή ηθοποιός Μόνια Τσόκρι καταπιάνεται με τη γυναικεία ψυχολογία σε συνάρτηση με τα ερωτικά τερτίπια και τις απαιτήσεις που οφείλουν ν’ αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια πριν ή μετά τη μορφή συγκατοίκησης που ο λαός αποκαλεί… γάμο. Όχι ότι απαντά στα πλέον καίρια ερωτήματα περί της «Φύσης του Έρωτα» το έργο, όμως, μέχρι ενός σημείου γίνεται τίμια προσπάθεια να ισορροπηθεί με έξυπνο τρόπο η σκαμπρόζικα… σεξιστική κωμωδία της δεκαετίας του ’70 με τη φεμινιστική ματιά που συναντάμε στο γυναικείο σινεμά του σήμερα (θαυμαστικό για το τόλμημα!). Εννοείται πως η συνύπαρξη κάπου «σκαλώνει»…

Ανοίγοντας σε λόγιο περιβάλλον μάζωξης αστών που «λύνουν» κάθε κοινωνικοπολιτιστικό ζήτημα, η Τσόκρι μας συστήνει τη Σοφία, μια παντρεμένη σαραντάρα με καλόβολη ζωή και σύζυγο που κοιμάται… σε χωριστό κρεβάτι. Η «σπόντα» για τον σεξουαλικό τους βίο έχει ήδη πέσει. Η αγορά ενός εξοχικού chalet την υποχρεώνει ν’ αφήσει για λίγο την πόλη, ώστε να συναντήσει έναν μάστορα για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Τελικά, ο Σιλβάν θα δουλέψει καλύτερα τη «σκουριά» ανάμεσα στα πόδια της, δηλώνοντας (και) τρελά ερωτευμένος μαζί της. Όταν καταλάβουν πως δεν μπορούν να κάνουν χώρια, η Σοφία θ’ ανακοινώσει στο ράκος Ξαβιέ ότι τον εγκαταλείπει και σταδιακά θα δοκιμάσει την τύχη της δίπλα στον «αγροίκο» Σιλβάν. Αρκεί, όμως, το πάθος δίχως… περιεχόμενο;

Στην πρώτη ώρα του φιλμ, η (επίσης σεναριογράφος) Τσόκρι τα πηγαίνει περίφημα, υποστηρίζοντας θαρραλέα τη μαγκιά να παίζει με το ύφος γαλλικών ή ιταλικών σεξοκωμωδιών περασμένων δεκαετιών (η μουσική το προδίδει ξεκάθαρα αυτό), διατηρώντας τους «όρους» του σκεπτικού που… υποχρεώνονται να έχουν οι σημερινές κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες στοχεύουν στο γυναικείο κοινό ή σκηνοθετούνται από γυναίκα. Δηλαδή, κινείται στο ερωτύλο «γήπεδο» των ανδρικών κλισέ του παρελθόντος, όμως, ενσωματώνοντας σ’ αυτό… γυναικείες ονειρώξεις! Ο Σιλβάν αποτελεί το πρότυπο ήρωα ενός «απενοχοποιημένου»… Βίπερ Νόρα, είναι ο νταβραντισμένος λαϊκός τύπος που μπορεί να γίνει το ερωτικό «εργαλείο» της κάθε παραμελημένης συζύγου, αλλά καλύπτει και τις ρομαντικές της ανάγκες, δηλώνοντάς της διαρκώς πως εκείνη είναι… το ομορφότερο πλάσμα του κόσμου.

Για λίγο δειλιάζει με το που βλέπει την αντίδραση (μέσα στα κλάματα!) του Ξαβιέ στην ανακοίνωση του χωρισμού τους, όμως, η Σοφία αντιλαμβάνεται πως στην αγκαλιά του Σιλβάν η ζωή της θ’ αλλάξει προς το καλύτερο. Κι εκεί αρχίζει να το χάνει η «Φύση του Έρωτα», παρουσιάζοντας μια ηρωίδα έρμαιο αναποφασιστικότητας κι αμφιβολιών, που και δυναμική (στα πρότυπα της παρούσης) θέλει να εμφανίζεται και μιας κάποιας μορφής… «sex toy» καταδέχεται να είναι (με αποκορύφωμα την ελαφρώς εξευτελιστική σεκάνς με τον λαιμοδέτη, όπου η Τσόκρι νομίζει πως «την είδε» μπουνιουελική «Ωραία της Ημέρας»!). Ατυχώς, οι αντιθέσεις στην σκιαγράφηση του χαρακτήρα (της) καταλήγουν να συγκρούονται άσχημα μεταξύ τους.

Επιπλέον, η Τσόκρι πυροβολεί τα πόδια της μ’ ένα φινάλε (δήθεν) «απελευθερωτικό» που εκθέτει ακόμα περισσότερο τις επιλογές της ηρωίδας, παραδίδοντας ένα (ηθικό;) δίδαγμα τύπου… οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν (!), ενώ κατά βάθος επιχειρεί να εξυψώσει μια αντίληψη ενδυνάμωσης του φεμινιστικού κινήματος. Γίνεται ένα μεγάλο boomerang όλο αυτό, που πετυχαίνει τη Σοφία στο δόξα πατρί και μετατρέπει τον απολογισμό της δράσης του έργου σε κάτι το ασαφές και διχαστικό. Συνολικά, όμως, η ταινία σίγουρα αποδρά από την «χρυσή» μετριότητα του… συνταγογραφημένου romantic (και σπάνια πραγματικά κωμικού) προϊόντος το οποίο (μας) πλασάρεται στο κατακαλόκαιρο με υψηλές προσδοκίες που οδηγούν σε… ολέθριες αστοχίες.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είχε τα φόντα να είναι μία από τις εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού… ποιοτικά (εμπορικά θεωρώ πως έχει δυνατότητες), αλλά μπουρδουκλώνεται σ’ έναν ορυμαγδό από στερεότυπα που (και καλά) «εκσυγχρονίζονται» ή «αναθεωρούνται» με χιούμορ και γυναικείο βλέμμα του σήμερα, καταλήγοντας να εκθέτουν την (ασυνεπή) ψυχοσύνθεση της ηρωίδας. Μεγάλη μερίδα από τα θηλυκά και τα ζευγάρια θα «ψαρώσει» θετικά, πάντως. Δίνει και «πάτημα» για ωραίες συζητήσεις μετά την προβολή.


MORE REVIEWS

ΧΙΟΝΑΤΗ

Αφού έχει αποφύγει τη θανάτωση, η Χιονάτη κρύβεται στο δάσος και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι επτά… νάνων, οι οποίοι θα τη φροντίσουν μέχρι να αποφασίσει να διεκδικήσει και να απελευθερώσει το χαμένο της βασίλειο από τη σατανική μητριά της.

WISHBONE

Σεκιουριτάς νοσοκομείου σε άθλια οικονομική κατάσταση, με κίνδυνο να χαθεί το σπίτι της μάνας του λόγω χρεών στην τράπεζα, βλέπει τον αδελφό του να «φεύγει» άδικα από ξαφνικό ανεύρυσμα και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο αναλαμβάνοντας την κηδεμονία της ανήλικης ανιψιάς του. Η πρόταση ενός τραυματιοφορέα για συμμετοχή σε κομπίνες δικαστικών αποζημιώσεων θα φέρει καλύτερες μέρες;

ΝΟΒΟΚΑΪΝΗ

Υποδιευθυντής τραπέζης βλέπει την υπάλληλο με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος να πιάνεται όμηρος ληστών και κάνει τα πάντα για να την εντοπίσει και να την ελευθερώσει. Βασικό (και μοναδικό) του ατού; Δεν μπορεί να νιώσει σωματικό πόνο!

ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ

Έχοντας ξεμείνει στην Αθήνα δίχως χρήματα και χαρτιά, και με όνειρο τη φυγή για Γερμανία, δύο πρόσφυγες από την Παλαιστίνη καταφεύγουν σε άκρως ριψοκίνδυνη λύση, προκειμένου να βγάλουν πλαστά διαβατήρια για τη «Γη της Επαγγελίας».

LOCKED

Μικροκακοποιός μπουκάρει σε χλιδάτο κι αφύλαχτο SUV και δεν βρίσκει τρόπο να βγει απ’ αυτό, ανυποψίαστος ότι επρόκειτο για… θανάσιμη παγίδα!