FreeCinema

Follow us
28.0918:30

Ελληνικό box-office: Έχουμε εξαντληθεί.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν χωρίς νέους τίτλους, με κλειστές αίθουσες και τον καιρό ν’ αγριεύει για τα θερινά, η κατάσταση παραγίνεται θλιβερή…

Η αγορά παραμένει στο -53% σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι στιγμής στο 2019 και φοβούμαι πως τον ερχόμενο μήνα θα δούμε ένα σοβαρότερο κατρακύλισμα, διότι θα έχουμε φτάσει στα περσινά νούμερα του «Joker». Το κλείσιμο των αιθουσών (μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, υποθετικά…) κοστίζει εις διπλούν, καθώς «φρέναρε» τα γραφεία διανομής και τα υποχρέωσε ν’ αλλάξουν τον προγραμματισμό τους, αφού δεν εμπιστεύονται απόλυτα (λόγω καιρικών συνθηκών) την αποδοτικότητα των θερινών σινεμά. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα τελευταία… έμειναν χωρίς ταινίες και βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος για φέτος, για να καταλήξουμε στο άθλιο νούμερο των 19.566 εισιτηρίων για το περασμένο τετραήμερο σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Η κορυφή του box-office ανήκει ξανά στον animated «Scooby-Doo!», με 4.808 εισιτήρια (από 82 οθόνες). Η πτώση του (-31%) ήταν μικρή και ναι μεν είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι γονείς εξακολουθούν να συνοδεύουν ή να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σινεμά, όμως (αντικειμενικά) η προσέλευση κοντεύει να πιάσει πάτο… Προτιμήθηκε το σαββατόβραδο (2.304) και το μέχρι στιγμής σύνολο βρίσκεται στα 12.732 εισιτήρια. Πού θα συνεχιστεί να δούμε! Η οικογενειακή κωμωδία «Πόλεμος στο Σπίτι» (φωτό) έκανε ντεμπούτο στο #2, κόβοντας 3.710 εισιτήρια (από 48 οθόνες). Ακόμη ένας παρακμιακός τίτλος για τη φιλμογραφία του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, με είδος ταινίας που δεν κάνει «επαφή» ηλικιακά (κυρίως) με το ελληνικό κοινό. 1.432 θεατές ήταν το peak του στο τετραήμερο, φυσικά το Σάββατο. Στο #3 έπεσε (-57%) το δράμα καταστροφής «Greenland», με 2.630 εισιτήρια (από 46 οθόνες). Υψηλός «συγχρωτισμός» (μη χάνουμε και το χιούμορ μας…) το σαββατόβραδο, με 1.037 εισιτήρια. Σύνολο στα 12.241. Όποια κι αν είναι η ποιότητα των προαναφερθέντων φιλμ, τούτοι οι αριθμοί είναι εντελώς αποκαρδιωτικοί. Πόσω μάλλον για το top 3!

Ακολουθεί η μαφιόζικη βιογραφία «Ο Προδότης» (+25%), με 2.000 εισιτήρια (από 29 οθόνες). Το φιλμ του Μάρκο Μπελόκιο μείωσε τις οθόνες του (σε σχέση με τις 37 της προηγούμενης εβδομάδας) και ήρθε κάπως στα ίσα του. Σύνολο στα 9.432, μάλλον θα καταφέρει να μαζέψει και κάτι παραπάνω λόγω απουσίας ανταγωνιστικού προϊόντος. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η «Μουλάν» (-60%), με 1.984 εισιτήρια (από 54 οθόνες). Σύνολο στα 32.921. Αν έβγαινε ταυτόχρονα με την έξοδό της στο streaming του Disney+ στο εξωτερικό, ίσως κατόρθωνε να διασώσει καμία δεκάρα χιλιάδες εισιτήρια παραπάνω… Συνεχίζουμε με το νεανικό sequel «After 2: Μετά τη Σύγκρουση» (-51%) (φωτό), με 1.400 εισιτήρια (από 24 οθόνες). Με σύνολο στα 53.024, πλέον, τούτος ο τίτλος (από τους ελάχιστους που δεν έχουν «πειρατευτεί» ακόμη!) τα κατάφερε μια χαρά σε περίοδο πραγματικά εχθρική για τέτοιου είδος ταινίας.

Στο #7 συναντάμε το «Tenet» (-59%), με 1.140 εισιτήρια (από 19 οθόνες). «Βάλτωσε» λίγο το φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν, με αποτέλεσμα (όπως είχα γράψει και την περασμένη εβδομάδα) να ξεχνάμε κάτι σοβαρά υψηλότερο από τα 105.256 εισιτήρια του σημερινού συνόλου, τα οποία φυσικά δεν είναι καθόλου αμελητέα σε μια αγορά τέτοιας… συντριβής. Στο #8, οι animated «Ευχούληδες 2» (-15%) με 521 εισιτήρια (από 18 οθόνες) και σύνολο στα 44.595 απέχουν από τις προσδοκίες ενός τέτοιου franchise αλλά αποδεικνύουν τη δυναμική του είδους των παιδικών ταινιών. Στο #9 έπεσε βιαίως (-72%) η μελούρα «Οι Ζωές που δεν Έζησα», κόβοντας 410 εισιτήρια (από 10 οθόνες). Θλιβερό σύνολο στα 3.235. Κλείνουμε με την επανέκδοση του θρυλικού «Chinatown» (+66%) (φωτό), που (δικαίως) συνεχίζει να παίζεται και να μαζεύει κάποια αξιοπρεπή εισιτήρια. 263 (από 5 οθόνες) γι’ αυτό το τετραήμερο και υγιέστατο το σύνολο τούτης της επανέκδοσης στα 15.104. Ας τα βλέπουν με μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα αυτά τα νούμερα οι διανομείς…

Μόλις δύο είναι οι πρεμιέρες της ερχόμενης Πέμπτης και το πράγμα θα χειροτερέψει. Αν δεν ανοίξουν οι χειμερινές αίθουσες τον άλλο μήνα κι αν δεν καταλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού τι συμβαίνει και πού ζούμε, όχι μόνο box-office report δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε, αλλά και κινηματογράφους.