FreeCinema

Follow us
14.0518:00

Ελληνικό box-office: Ταμειακό… «Endgame».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, όπως ήταν φυσικό, το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» βρέθηκε ξανά στην κορυφή αλλά ιδιαίτερα καταπονημένο, πλέον, αφήνοντας πίσω του ένα αποθεωτικό χάος αδιαφορίας.

Με το τελευταίο «Avengers» να υποχωρεί βιαίως σε ποσοστά (κρατάει μεν το 54% επί του συνόλου της αγοράς για το τετραήμερο που μας πέρασε, αλλά το τρανταχτό -69% της πτώσης των εισιτηρίων του στην τρίτη μόλις εβδομάδα προβολής δηλώνει το πόσο «fast food» ήταν αυτός ο τίτλος, τελικά…) και προσέλευση θεατών, η εικόνα του box-office δείχνει απλά τραγική, με 65.049 από ολόκληρη τη χώρα. Ήταν το χειρότερο τετραήμερο του 2019 και ελαφρώς καλύτερο από τα νούμερα που μετρούσαμε την περίοδο του περσινού… Δεκαπενταύγουστου! Μέχρι στιγμής για εφέτος, η αγορά μετράει απώλειες της τάξης του -6% σε σχέση με πέρσι και αν τα αμέτρητα sequel, franchise και reboot του καλοκαιριού δεν κάνουν δουλίτσα (διότι τα υπόλοιπα θα τα κλαίμε εβδομαδιαίως…), τότε αυτό το ποσοστό θα επιστρέψει στα προ «Εκδικητών»… διψήφια νούμερα. Κι ας βγαίνει όποιος θέλει να με λέει «κακό» (ή «χαιρέκακο») μετά. Εγώ μεταφέρω την πραγματική εικόνα της κατάστασης, άμα θέλετε να σας τα περιγράφουν «με το γάντι», προτιμήστε άλλες πηγές ενημέρωσης. Η «Τελευταία Πράξη», λοιπόν, έπεσε στα 33.865 εισιτήρια (από 178 οθόνες). Από αυτά, τα 22.267 κόπηκαν στην Αθήνα (από 75 οθόνες, αντιλαμβάνεται κανείς την τραγωδία του υπόλοιπου Ελλάδας…). Φυσικά, προτιμήθηκε το Σάββατο (11.940), ενώ η Κυριακή δεν ήταν και τόσο άσχημη (8.758). Με τέτοιες πτώσεις, το σενάριο που θέλει την ταινία να πιάνει την εξακοσάρα γίνεται όλο και πιο χλωμό, καθώς το σύνολο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 488.164 εισιτήρια. Ο τρίτος «John Wick» που έρχεται την Πέμπτη θα δώσει επιπλέον σοβαρό πλήγμα στους υπερήρωες της Marvel, οπότε οι «Εκδικητές» από εδώ και πέρα θα βασίζονται σε ψίχουλα εισιτηρίων, μέχρι να χαθούν εντελώς από τα σινεμά (τα θερινά που ανοίγουν δειλά-δειλά δύσκολα θα δείξουν ενδιαφέρον για ένα τρίωρο φιλμ που δεν τους ταιριάζει καν).

«Οι Βράχοι της Ελευθερίας» (-22%) βρέθηκαν στο #2, κόβοντας 7.169 εισιτήρια (από 67 οθόνες). Δεν λειτούργησε κανένας «πατριωτισμός» από το σχετικό adult κοινό που τρέχει στην κάθε «Σμύρνη» για τούτο εδώ, με το σύνολο να μετρά μονάχα 20.241 θεατές. Τα animated «Ασχημογλυκούλια» (φωτό) έκαναν ένα μάλλον άσχημο ντεμπούτο στο #3, με 5.487 εισιτήρια (από 87 οθόνες). Περιέργως, η Κυριακή (2.456) υπερίσχυσε του Σαββάτου (2.229), το οποίο εσχάτως έκλεβε την παράσταση. Το ίδιο ίσχυσε και για το επίσης παιδικό «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3» (-64%), που έκοψε 5.190 εισιτήρια (από 74 οθόνες) και μετράει ένα σαφώς υγιές σύνολο στα 112.630. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το γαλλικό «Το Μυστήριο του κυρίου Πικ», που έκανε μετριότατη παρθενική εμφάνιση με 1.986 εισιτήρια (από 13 οθόνες). Τα 946 προήλθαν από το σαββατόβραδο.

Στο #6 συναντάμε την «Κατάρα της Γιορόνα» (-46%), με 1.842 εισιτήρια (από 14 οθόνες). Άδικα ατύχησε τούτο το θρίλερ τρόμου, που έχει φτάσει μονάχα τα 41.112 εισιτήρια συνολικά. Ακολουθεί το animated «Ο Ευγενικός κύριος Λινκ» (-69%) με 1.607 εισιτήρια (από 51 οθόνες) και πτωχό σύνολο στα 22.172. Είχα υπολογίσει ότι το «Μετά» (-66%) θα ξεπεράσει το «φράγμα» της κατοστάρας και ιδού ένα σύνολο 99.566 εισιτηρίων μέχρι την περασμένη Κυριακή. Στο τετραήμερο έκανε 1.487 (από 14 οθόνες). Δύο νέοι τίτλοι κλείνουν το top 10. Στο #9, η «Euforia» της Βαλέρια Γκολίνο με 1.007 εισιτήρια (από 5 οθόνες) και στο #10 «Η Πιο Μεγάλη Απάτη» (φωτό) με 944 εισιτήρια (από 27 οθόνες!). Ναι, φτάσαμε σε τριψήφιο νούμερο. Και θα βλέπουμε αρκετά τέτοια το καλοκαίρι, με τις μπακατέλες που πρόκειται να διανεμηθούν. Αυτό (θα) συμβαίνει όταν παραμελείς την κινηματογραφική παιδεία των θεατών προς όφελος των… τηλεοπτικών σου πωλήσεων. Αν μείνεις στο ηλικιακό κοινό των σημερινών 40+, δεν έχεις κανένα αύριο.