FreeCinema

Follow us
20.0310:30

Το Σωματείο των Παραγωγών βάζει τρικλοποδιά με το «Coda»!


Το Σωματείο των Παραγωγών της Αμερικής αποφάνθηκε, ψηφίζοντας το «Coda» ως την καλύτερη ταινία του 2021! Μαζί με τη νίκη που είχε δώσει (και) το ισχυρό (σε ποσοστά ψηφοφόρων στην Ακαδημία) Σωματείο των Ηθοποιών στο ίδιο φιλμ, η (μέχρι χθες…) σίγουρη πορεία της «Εξουσίας του Σκύλου» προς το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ανατρέπεται!

Μέχρι στιγμής, το «Coda» έχει με το μέρος του το βραβείο του καλύτερου ensemble καστ από τον κλάδο των ηθοποιών (αυτό που πολλοί «μεταφράζουν» σαν το αντίστοιχο του Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το συγκεκριμένο Σωματείο), ο οποίος αποτελεί και τον ισχυρότερο όγκο ψηφοφόρων στην Ακαδημία (1.336 μέλη εφέτος). Μαζί με τη χθεσινοβραδινή βράβευση από το Σωματείο των Παραγωγών, το αμερικανικό remake της γνωστής και στο ελληνικό κοινό γαλλικής «Οικογένειας Μπελιέ» (2014), ισχυροποιεί τη θέση του ως το φαβορί για τη μεγαλύτερη διάκριση φέτος, αφήνοντας πίσω του την «Εξουσία του Σκύλου» και την Τζέιν Κάμπιον, η οποία πλέον διεκδικεί κυρίως το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, κάτι στο οποίο συμφώνησε ήδη και το Σωματείο των Σκηνοθετών.

Η φετινή δεκάδα του PGA δεν είχε σοβαρές διαφοροποιήσεις από τις επίσης δέκα (ασυνήθιστό!) υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το Σωματείο των Παραγωγών σνόμπαρε τα «Drive My Car» (φωτό) και «Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών» που προτίμησαν τα μέλη της Ακαδημίας και είχε συμπληρώσει τη λίστα του με τα «Being the Ricardos» και «tick, tick… BOOM!». Και τα δύο φιλμ δεν επιφυλάσσουν καμία απολύτως ανατροπή για τη βραδιά της 27ης Μαρτίου.

Πέρσι, ο παντοδύναμος κλάδος των παραγωγών είχε συμφωνήσει με την πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας, βραβεύοντας ως καλύτερη ταινία του 2020 τη «Χώρα των Νομάδων» της Κλόι Τζάο (φωτό). Τα τελευταία 32 χρόνια, το βραβείο του PGA έχει ταιριάξει με τα γούστα των μελών της AMPAS 22 φορές, προμηνύοντας και την επερχόμενη οσκαρική νίκη. Η δύναμη επιρροής των παραγωγών δεν είναι καθόλου αμελητέα, όχι απλά επειδή μιλάμε για τους ανθρώπους που… δίνουν δουλειές στο Χόλιγουντ, αλλά και επειδή το βραβείο του Σωματείου τους προκύπτει από ένα σύστημα καταμέτρησης ψήφων παρόμοιο με εκείνο της Ακαδημίας. Από το σύνολο των 9.487 μελών (αριθμός ρεκόρ!) που ψηφίζουν για την καλύτερη ταινία, οι παραγωγοί είναι 634, αλλά κουβαλάνε «μαζί τους» και: 681 executives, 605 μαρκετίστες και δημοσιοσχετίστες, 554 «members-at-large» και 150 casting directors. Αυτοί οι «ορφανοί» από άλλη κατηγορία κλάδοι ψηφοφόρων αποτελούν ένα 27% των μελών που καθορίζουν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας!

Αν και έχει μόλις τρεις υποψηφιότητες στα Όσκαρ, το «Coda» (του apple tv+, παρακαλώ) ενδέχεται να κερδίσει και στις τρεις αυτές κατηγορίες (!): καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και δεύτερου ανδρικού ρόλου. Το Σωματείο των Σεναριογράφων ανακοινώνει τα βραβεία του απόψε, ενώ ο εκ γενετής κωφός ηθοποιός Τρόι Κότσουρ έχει σαρώσει σε προηγούμενες βραβεύσεις της κατηγορίας του και θεωρείται από τώρα νικητής. Παραδόξως, το «Coda» δεν προβλέπεται να εμφανιστεί σε ελληνικές κινηματογραφικές οθόνες, καθώς η πλατφόρμα του apple tv+ προσφέρει και ελληνικούς υπότιτλους, άρα αποτελεί σοβαρά αντιεμπορική κίνηση για τη ντόπια διανομή.

Συμπληρωματικά, το «Ενκάντο» της Disney κέρδισε στην κατηγορία καλύτερης animated ταινίας, ενώ το «Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. Και τα δύο έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επαναλάβουν αυτές τις νίκες και στα Όσκαρ.

Διαβάστε εδώ τι προτίμησε να βραβεύσει φέτος το Σωματείο των Ηθοποιών και το Σωματείο των Σκηνοθετών.

TAGS: , ,