FreeCinema

Follow us
03.1222:00

Η Warner ανακοινώνει πρεμιέρες σε σινεμά και HBO Max ταυτόχρονα… για όλο 2021!


Κλυδωνισμούς δυνατών σεισμικών εντάσεων προκαλεί η ανακοίνωση της Warner Bros., ότι ολόκληρος ο κινηματογραφικός της κατάλογος για το 2021 θα ακολουθήσει το παράδειγμα της από κοινού πρεμιέρας της «Wonder Woman 1984» σε σινεμά και στην πλατφόρμα του HBO Max!

Το studio υπόσχεται πως το «πείραμα» θα ισχύσει μονάχα για την επόμενη χρονιά, αφού θεωρεί πως και το 2021 (θα) είναι μάλλον χαμένο, σε μία απεγνωσμένη απόπειρα να καλύψει τη φετινή χασούρα. Όλα αυτά τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, όπου ένα ποσοστό κινηματογραφικών αιθουσών μεγαλύτερο του 60% παραμένει κλειστό (ή ανοιγοκλείνει δίχως νόημα), ενώ αυτές που λειτουργούν βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Η Warner Bros. ήταν το μοναδικό major studio που επίσης «πειραματίστηκε» με τη διανομή ενός τίτλου τεράστιου κόστους στο τέλος του καλοκαιριού, βγάζοντας το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν αποκλειστικά στις αίθουσες. Το φιλμ, με budget κοντά στα 200.000.000 δολάρια, θεωρήθηκε αποτυχία στο αμερικανικό box-office (57.400.000 δολάρια), αλλά το σύνολο των εισπράξεών του παγκοσμίως έχει πιάσει τα 357.800.000 δολάρια. Ο σκηνοθέτης έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος, η Warner δήλωσε το αντίθετο…

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Warner αποφάσισε πως το πολυαναμενόμενο sequel της «Wonder Woman 1984» θα παίξει τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ σε σινεμά και στην πλατφόρμα του HBO Max… ταυτόχρονα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, όσο και την ανησυχία ενός πιθανού μποϊκοτάζ από τις μεγάλες αλυσίδες αιθουσών. Το τελευταίο ξεπεράστηκε, με το studio να υπόσχεται το 60% των revenues στα σινεμά, όμως αυτό φαίνεται πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο 2021.

Ο κατάλογος της Warner για το επερχόμενο έτος περιλαμβάνει 17 κινηματογραφικούς τίτλους, από τους οποίους ξεχωρίζουν ουκ ολίγα δυνατά εμπορικά χαρτιά όπως το sequel «The Matrix 4», το remake του «Dune» (σε σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ), το prequel της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «The Sopranos» («The Many Saints of Newark»), το sequel του «Suicide Squad», το «Godzilla vs. Kong», το sequel του δημοφιλέστατου franchise τρόμου «The Conjuring: The Devil Made Me Do It» (φωτό κάτω) και πολλά ακόμη υποσχόμενα… ταμειακά hits.

Η συμφωνία με το HBO Max θέλει τα φιλμ αυτά να ανοίγουν ταυτόχρονα σε σινεμά και πλατφόρμα streaming αποκλειστικά για τις ΗΠΑ, με τους συνδρομητές του καναλιού να έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν δίχως επιπλέον χρέωση για το διάστημα 31 ημερών. Κατόπιν, οι τίτλοι θα συνεχίζουν την προβολή τους μόνο στις αίθουσες μέχρι να φτάσουν το τυπικό χρονικό πλαίσιο της διανομής τους στο home entertainment (με νύχια και με δόντια, γύρω στις 90 μέρες σήμερα), όχι όμως και στο HBO Max, αφού θα προηγούνται οι ενοικιάσεις σε online πλατφόρμες όπως αυτές του Amazon και του iTunes.

Η Warner Bros. ενδιαφέρεται να κρατήσει την παραδοσιακή διανομή των ταινιών της για τις κινηματογραφικές αίθουσες στο international market (όπου δεν θα υφίσταται HBO Max), καθώς θεωρεί σημαντικές αγορές εκείνες της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, αλλά και χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Φυσικά, θα υπάρξουν και πιο σκληρά ερωτήματα που μπορεί να φέρουν σοκαριστικές απαντήσεις μέσα στο 2021. Αν το περίφημο εμβόλιο για τον COVID-19 φτάσει να διανέμεται τον επόμενο… Οκτώβριο στις ΗΠΑ (όπως πιστεύουν οι πιο απαισιόδοξοι),τι θα κάνουν τα υπόλοιπα studios; Δεν θα «σπρώξει» με αντίστοιχο τρόπο τίτλους της στο Disney+ και η εταιρεία του ποντικού; Πως θα αντιδράσουν μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων στην Αμερική… όταν ανοίξουν ξανά; Και πόσο θα αντέξει να υπάρχει ανάμεσα σε όλα αυτά το Netflix; Το σίγουρο είναι ότι του χρόνου δεν θα βαρεθούμε! Αλλά στα σινεμά, πότε θα ξαναμπούμε;