FreeCinema

Follow us
19.1112:30

Και στα σινεμά και στο HBO Max η «Wonder Woman 1984»!


Σε μία πρωτοφανή (για τα δεδομένα τέτοιας παραγωγής) απόφαση πέρασε το studio της Warner Bros. σχετικά με τον τρόπο διανομής του «Wonder Woman 1984»: το πολυαναμενόμενο sequel θα παίξει τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ σε κινηματογραφικές αίθουσες και στην πλατφόρμα του HBO Max… ταυτόχρονα! Στην Ελλάδα; Ακολουθεί η απάντηση…

Ήταν (ίσως) η τελευταία μεγάλη στουντιακή (υπερ)παραγωγή του 2020 που δεν αποσαφήνιζε (ακόμη) το πότε και πως θα φτάσει στις… όποιες οθόνες ανά τον κόσμο. Σε αντίθεση με άλλα χολιγουντιανά studios, η Warner Bros. υπήρξε φέτος η πιο τολμηρή στις αποφάσεις της. Έδωσε μια μεγάλη εισπρακτική ανάσα στους κινηματογράφους με το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν (έχει αποφέρει 353.700.000 δολάρια από τα ταμεία παγκοσμίως μέχρι στιγμής), αλλά δοκίμασε και την εναλλακτική του home entertainment, με το animated «Scooby-Doo να μετακομίζει στο premium Video on Demand και το φαντασμαγορικό remake του «The Witches» του Ρόμπερτ Ζεμέκις να κάνει πρεμιέρα στο HBO Max (μιλάμε πάντοτε για τις ΗΠΑ).

Η «Wonder Woman 1984» ήταν το τελευταίο μεγάλο ερωτηματικό του 2020, με την ημερομηνία αυτής της blockbuster-ικής παραγωγής (κόστος περί τα 200.000.000 δολάρια…) ν’ αλλάζει διαρκώς ημερομηνία διανομής. Από τις 5 Ιουνίου μεταφέρθηκε στις 14 Αυγούστου, μετά στις 2 Οκτωβρίου κι ύστερα… στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα της εμφάνισης ενός εμβολίου για τον COVID-19. Όλα τα υπόλοιπα studios έστειλαν τα μεγαλύτερα χαρτιά τους στο 2021, αφήνοντας τις κινηματογραφικές αίθουσες στο έλεος, δίχως προϊόν. Οι περισσότεροι πίστευαν πως το sequel της Πάτι Τζένκινς θα «στριμωχτεί» κι αυτό για του χρόνου, όμως, η Warner ανακοίνωσε σήμερα μία από τις μεγαλύτερες και πιο risky αποφάσεις της κινηματογραφικής αγοράς… ever! Το «Wonder Woman 1984» θα κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου στα σινεμά και στο HBO Max! Για τις ΗΠΑ, η ταινία θα stream-άρει σε αυτή την πλατφόρμα δίχως επιπλέον χρέωση (!) προς τους συνδρομητές της για έναν ολόκληρο μήνα (σε αντίθεση με τον τρόπο που η Disney πούλησε τη «Μουλάν» στο Disney+). Η συνδρομή στο HBO Max κοστίζει σήμερα 15 δολάρια (το μήνα).

Στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη που δεν διαθέτουν ακόμη το HBO Max (όπως εμείς, δηλαδή), το φιλμ θα κάνει την κινηματογραφική του πρεμιέρα αρκετά νωρίτερα, από τις 16 Δεκεμβρίου. Αυτό θα τηρήσει και το ντόπιο γραφείο διανομής της Tanweer, η οποία έχει τα δικαιώματα των ταινιών της Warner για την Ελλάδα, αρκεί… να έχει επιτραπεί ξανά η λειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών στη χώρα μας (έλεος κάπου, αξίζει να προσθέσω!). Σε επικοινωνία μου με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, Γιάννη Καλφακάκο, κατάλαβα πως υπάρχει σοβαρή πρόθεση και στόχος, το «Wonder Woman 1984» να βγει στα σινεμά ακόμη και υπό το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας τους (λίγο) μετά τις 16 του ερχόμενου μήνα, ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κενό της χριστουγεννιάτικης εξόδου.

Το πρώτο «Wonder Woman» (φωτό) είχε αποφέρει στο studio 821.847.012 δολάρια από τις εισπράξεις του παγκοσμίως το 2017, ενώ για το «Wonder Woman 1984» η Warner υπολόγιζε πως θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο (υπό κανονικές συνθήκες). Με περίπου το 50% των αιθουσών κλειστό στην Αμερική, ο στόχος αυτός δείχνει ακατόρθωτος, όμως (για αρχή) η μεγάλη αλυσίδα της AMC Entertainment (με κινηματογράφους σε Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή) χαιρέτησε με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση του studio να ρίξει στην αγορά δυναμικό προϊόν για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μία σχετική αλλαγή τακτικής, δηλαδή, αφού τον περασμένο Απρίλιο η επιλογή της Universal να δώσει το «Ευχούληδες 2: Παγκόσμια Περιοδεία» για online πρεμιέρα προκάλεσε εμπόλεμη κατάσταση, με διάφορες αλυσίδες κινηματογράφων να μποϊκοτάρουν το studio, καθώς το πάλευαν να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονταν και καινούργια, δελεαστικά για το κοινό φιλμ.

Στη video gallery (πάνω δεξιά, κλασικά), θα βρείτε το νέο trailer του «Wonder Woman 1984» που κυκλοφόρησε σήμερα από το studio της Warner για την αμερικανική αγορά.