FreeCinema

Follow us
29.0111:00

The Posters Ensemble: Part 7


Αγαπάμε τις ωραίες αφίσες κάθε καινούργιας κυκλοφορίας. Αγαπάμε, επίσης, τις καλλιτεχνικές αφίσες που τιμούν παλαιότερες, κλασικές ταινίες του κινηματογράφου. Συνδυάζοντας και τα δύο, το FREE CINEMA σε ξεναγεί στα καλύτερα posters που κυκλοφόρησαν εκεί έξω αυτές τις μέρες.

O σχεδιαστής Μάρκο Μανέβ παρουσιάζει ως πρώτη δουλειά του για το 2014 (και για λογαριασμό της Bottleneck Gallery) ένα τρίπτυχο αφιερωμένο στην αρχική τριλογία τού «Πολέμου των Άστρων», αποδεικνύοντας ότι η pop δυναμική τής ταινίας τού Τζορτζ Λούκας δεν κοπάζει ποτέ. Το πρώτο φιλμ τής σειράς ήταν άλλωστε και η πρώτη ταινία που είδε ποτέ ο καλλιτέχνης, σύμφωνα με τη δήλωσή του. Τα τρία prints προσπαθούν να αποτυπώσουν τη σύγκρουση της κάθε ταινίας, τα τεράστια οχήματα, τα διαστημόπλοια, την αντιπαλότητα δάσκαλου – μαθητευόμενου και, κυρίως, την ένταση μεταξύ πατέρα και γιου. Δες και μόνος σου, πόσο καλά τα καταφέρνουν.

A new hope by Marko Manev Empire strikes back by Marko Manev Return of the Jedi by Marko Manev

Από την άλλη, ο Βρετανός Doaly μόλις ολοκλήρωσε τα posters του για μία πολύ πιο σύγχρονη τριλογία: το τρίπτυχο ταινιών τού Κρίστοφερ Νόλαν για τον «Σκοτεινό Ιππότη». Ουσιαστικά, η κάθε αφίσα εμπνέεται από τους ίδιους τους μονόλογους του Batman σε κάθε ταινία και απεικονίζει την ιδέα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά και τη νοοτροπία που επικρατεί στη Gotham για τον προστάτη τής πόλης. Ταιριαστά, είναι και οι τρεις ασπρόμαυρες.

Batman Begins by Doaly The Drak Knight by DoalyThe Dark Knight Rises by Doaly

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υποψήφια φιλμ για Όσκαρ καλύτερης ταινίας δεν τράβηξαν μόνο την προσοχή των καυστικών και «ειλικρινών» σχεδιαστών αλλά και εκείνων των δημιουργών, οι οποίοι, με την πρώτη αφορμή, είναι έτοιμοι να «επαναδιατυπώσουν» την ουσία τού κατά περίπτωση φιλμ με τον δικό τους, μοναδικό και άκρως πρωτότυπο τρόπο. Η ποικιλομορφία των φετινών υποψηφίων εκτόξευσε τις δημιουργικές δυνατότητες εξαρχής πολύ ψηλά και το αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές προσδοκίες, είναι τόσο εντυπωσιακό, που επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση περί μονοτονίας τής πλειοψηφίας των επίσημων, στουντιακών posters. Ανάμεσα σε όλα, φυσικά και χωράει μια ευθεία αναφορά τού «Gravity» στο Σολ Μπας.

Gravity by Jeroen Van De Ruit Inside Llewyn Davis by Jeroen Van De Ruit
Jeroen Van De Ruit

Her by Mark Schilder
Mark Schilder

Dallas Buyers Club by Hunter Langston Her by Hunter Langston
Hunter Langston

The Wolf of wall street by Clemens den Exter
Clemens den Exter

The Wolf of Wall Street by Me, myself & I 02 The Wolf of Wall Street by Me, myself & I
Me, myself & I

Gravity by Neven Udovicic
Neven Udovicic

American Hustle by Derek Eads Captain Phillips by Derek Eads Dallas Buyers Club by Derek Eads Her by Derek Eads
Derek Eads

Gravity by Ignatius Fitzpatrick
Ignatius Fitzpatrick

Η Mondo δε σταματάει ποτέ να κυκλοφορεί αφίσες που εναλλάσσουν τεχνοτροπίες, δανείζονται στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες και κοιτάζουν σε όλο τον κόσμο για έμπνευση και επιρροές, καταφέρνοντας πάντα να εκπλήσσει με το τελικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στις νέες της κυκλοφορίες (που επισκέπτονται το σύμπαν τού Κουέντιν Ταραντίνο, του Σπάικ Τζονζ και του… Άλφρεντ Χίτσκοκ), συναντούμε και ένα ολοκαίνουργιο poster για το «300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας», που προετοιμάζει το έδαφος για την παγκόσμια κυκλοφορία τής ταινίας. Αποστομωτικό.

300 Rise of An Empire Mondo Brick by Matt Taylor Kill Bill poster by Rockin’ Jelly Bean Rear Window poster by Adam Simpson Variant Rear Window poster by Adam Simpson Where The Wild Things Are by Ken Taylor Variant Where The Wild Things Are by Ken Taylor

Εντωμεταξύ, το Blurppy προετοιμάζεται για την κυκλοφορία τού «Captain America: The Winter Soldier» και ζητάει από μερικούς από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της εποχής να εμπνευστούν από το iconic comic τής Marvel και την κινηματογραφική μεταφορά του. Το αποτέλεσμα, όπως αναμένεται, δανείζεται βαριά από την κομιξική κληρονομιά τού ήρωα αλλά καταφέρνει να παραμείνει μοντέρνο και σε απόλυτη σύμπνοια με το σήμερα. Ειδική αναφορά από το σύνολο αξίζει ο Σαλβαντόρ Ανγκουιάνο, ο οποίος καταφέρνει ανάμεσα στα υπόλοιπα posters να αποτίσει κι έναν απρόσμενο (αλλά επιτυχημένο) φόρο τιμής στο έργο της μοναδικής Μαλίκα Φαβρ.

Captain America The Winter Soldier by Salvador Anguiano 01 Captain America The Winter Soldier by Salvador Anguiano 02
Salvador Anguiano

Captain America The Winter Soldier by Matt Ferguson
Matt Ferguson

Captain America The Winter Soldier by Berkay Daglar
Berkay Daglar (Εδώ και ως motion poster!)

Captain America The Winter Soldier by Chris Skinner
Chris Skinner

Print
Florey

Captain America The Winter Soldier by Matt Needle
Matt Needle

Captain America The Winter Soldier by Ben Mcleod
Ben Mcleod

Captain America The Winter Soldier by Doaly 01 Captain America The Winter Soldier by Doaly 02
Doaly

Captain America The Winter Soldier by John Hughes
John Hughes

Captain America The Winter Soldier by Richard Davies
Richard Davies

Captain America The Winter Soldier by Oli RichesOli Riches

Captain America The Winter Soldier by Erin Gallagher variant
Erin Gallagher

Για το τέλος, κρατήσαμε μερικά από τα επίσημα posters που είδαν το πρώτο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και εκπροσωπούν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες των επόμενων μηνών. Ανάμεσά τους, το επόμενο επεισόδιο της σειράς φιλμ «Αγώνες Πείνας», το καινούργιο χτύπημα του σκηνοθέτη τού «Prisoners» Ντενί Βιλνέβ, «Enemy», το επόμενο βήμα της Γαλλίδας Μαρζάν Σατραπί (αυτή τη φορά με all-american καστ) «The Voices», το οποίο μόλις έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance, αλλά και η πρώτη γνωριμία με την… πλάτη τού κυρίου Γκρέι στο «Fifty Shades of Grey». Για να παίρνει σιγά-σιγά η χρονιά, τη φόρα που χρειάζεται.

Enemy How to train your dragon 2 RoboCop IMAX The hunger games mockingjay Part 1 The voicesFifty Shades teaser

Υ.Γ. Και μην ξεχνάς να πατάς και πάνω στις εικόνες, μεγαλώνουν κιόλας (duh!).