FreeCinema

Follow us
18.0114:00

Το Σωματείο των Μοντέρ δυναμιτίζει με… «Παράσιτα»!


Αρχίζει να γίνεται πολύ σοβαρή η κατάσταση με τα «Παράσιτα» και το ενδεχόμενο να σαρώσουν στα επερχόμενα Όσκαρ. Το Σωματείο των Μοντέρ βράβευσε την ταινία του Μπονγκ Τζουν-Χο στην κατηγορία του καλύτερου δράματος, ενώ στην κωμωδία προτιμήθηκε το «Jojo Rabbit».

Αν και μόλις 345 ως ψηφοφόροι της Ακαδημίας, από ένα σύνολο 8.469 μελών, οι μοντέρ έχουν κατακτήσει την ισχυρή φήμη ότι το Όσκαρ της συντεχνίας τους συμπίπτει συχνά με εκείνο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς. Πέρσι είχαν πέσει μέσα με τον Τζον Ότμαν και το «Bohemian Rhapsody», αλλά μοιραία… κατά το ήμισυ, αφού τα Eddie Awards του Σωματείου των Μοντέρ Αμερικής έχουν «σπάσει» σε κινηματογραφικά είδη τα βραβεία τους από το 2000, κάνοντας τις οσκαρικές προβλέψεις ακόμη πιο «τζογαδόρικες». Δηλαδή, ο άτυχος για το 2019 ήταν ο Γιώργος Μαυροψαρίδης με την «Ευνοούμενη» (για το είδος της κωμωδίας).

Φέτος οι Μοντέρ ξεσηκώνουν μικρή θύελλα, βραβεύοντας στο δράμα τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-Χο, τα οποία διεκδικούν 6 Όσκαρ και, πλέον, απειλούν σοβαρά στις περισσότερες κατηγορίες όπου τα συναντάμε (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, διεθνούς ταινίας, σκηνογραφίας και μοντάζ). Είναι η πρώτη φορά που ένα ξενόγλωσσο φιλμ κατακτά τη βράβευση από το συγκεκριμένο Σωματείο και έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν δούμε ποιες ήταν οι υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες που έχασαν: «Κόντρα σε Όλα», «Ο Ιρλανδός», «Joker» και «Ιστορία Γάμου»!

Από την οσκαρική πεντάδα του μοντάζ απουσιάζει μονάχα ο τελευταίος τίτλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από το «Jojo Rabbit» του Τάικα Γουαϊτίτι, που το Σωματείο των Μοντέρ τίμησε στην κατηγορία της κωμωδίας (προτιμώντας τον από το «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο)! Αυτό σημαίνει πως οι φετινοί νικητές των Eddie, Τζίνμο Γιανγκ και Τομ Ιγκλς (αντίστοιχα), θα είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι για το Όσκαρ καλύτερου μοντάζ; Πιθανότατα. Και όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί κάποιους μπελάδες στο φιλμ του Ταραντίνο ή το «1917» του Σαμ Μέντες, τα οποία έχουν βλέψεις για Όσκαρ καλύτερης ταινίας… δίχως υποψηφιότητα μοντάζ, όμως! Ενώ ο άλλος μεγάλος player της χρονιάς (με 11 οσκαρικές υποψηφιότητες), το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, παραφυλάει σε τούτη την κατηγορία…

Το weekend αυτό θα είναι κόλαση, έτσι κι αλλιώς, αφού απόψε απονέμονται τα βραβεία του Σωματείου Παραγωγών και αύριο εκείνα των Ηθοποιών. Αυτά θα καθορίσουν πιο ουσιαστικά τα φετινά οσκαρικά προγνωστικά.