FreeCinema

Follow us
12.0611:15

The Posters Ensemble: Part 20


Αγαπάμε τις ωραίες αφίσες κάθε καινούργιας κυκλοφορίας. Αγαπάμε, επίσης, τις καλλιτεχνικές αφίσες που τιμούν παλαιότερες, κλασικές ταινίες του κινηματογράφου. Συνδυάζοντας και τα δύο, το FREE CINEMA σε ξεναγεί στα καλύτερα posters που κυκλοφόρησαν εκεί έξω αυτές τις μέρες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φιλμογραφία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είτε λόγω της συχνής εναλλαγής ύφους μεταξύ των ταινιών είτε λόγω του «εμβληματικού» χαρακτήρα που απέκτησε ως σύνολο στην ιστορία τού κινηματογράφου, αποτέλεσε (και αποτελεί ακόμα) πηγή έμπνευσης για πολλούς επίδοξους καλλιτέχνες, οι οποίοι επιθυμούν με το προσωπικό τους ύφος να φιλτράρουν τις θεματικές τού σκηνοθέτη και να τις επανερμηνεύσουν μέσα από περισσότερο σύγχρονες τεχνικές. Ο τελευταίος που επιχείρησε κάτι τέτοιο ήταν ο Αμερικανός Μαξ Τεμέσκου, ο οποίος έντυσε τόσο τα ασπρόμαυρα «Λολίτα» και «Σταυροί στο Μέτωπο» όσο και την περισσότερο ταυτισμένη με τα παιχνιδίσματα του χρώματος «Η Λάμψη» και την Technicolor extravaganza του «Σπάρτακου» με έντονες πινελιές τετραχρωμίας, επικεντρώνοντας ουσιαστικά στα κομμάτια της δράσης, υπονοώντας παρά εκδηλώνοντας την φύση τού κάθε φιλμ. Παρεμπιπτόντως, την αφίσα της «Λολίτα», θα την έβλεπα άνετα και ως εξώφυλλο του βιβλίου.

2001 A Space Odyssey A Clockwork Orange Barry Lyndon Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb Eyes Wide Shut Full Metal Jacket Lolita Paths of Glory Spartacus The Killing The Shining

Μπορεί στην Ελλάδα να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 17 του Σεπτέμβρη για τον επίλογο της δεύτερης φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (σε διανομή της εταιρείας FEELGOOD), όμως, στην Αμερική, η προώθηση του «Ant-Man» έχει πλέον μπει στα τελικά, επιθετικά στάδια (προσπαθώντας ακόμα να ξεπεράσει την αρνητική δημοσιότητα που απέκτησε το φιλμ, ύστερα από την απομάκρυνση του Έντγκαρ Ράιτ από την σκηνοθετική καρέκλα). Πιστό στο ραντεβού του με κάθε μεγάλη κινηματογραφική κυκλοφορία, το Poster Posse ζήτησε από τα μέλη του να δημιουργήσουν την δική τους εκδοχή του νέου, φιλόδοξου (αν και μικρού στο μάτι) ήρωα. Τα αποτελέσματα, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το λιγότερο εντυπωσιακά. Η ίδια η ταινία, ωστόσο, δεν φαίνεται να φέρει τη δύναμη των προηγούμενων υπερ-ηρωικών φιλμ της εταιρείας, όμως η Marvel έχει πλέον δημιουργήσει μια κοινή αφηγηματική γραμμή, η οποία, καλώς ή κακώς, έχει πλέον την δύναμη να αφομοιώνει ή και να εξομαλύνει τα τυχόν «κακά κείμενα», όπως θα συνέβαινε και με οποιαδήποτε πετυχημένη σειρά comics και τα ατυχή, περισσότερο filler τεύχη της.

Ant-Man By Andrew Swainson Ant-Man By Berkay Daglar Ant-Man By Doaly 02 Ant-Man By Doaly Ant-Man By Luke Butland Ant-Man By Matt Needle Ant-Man By Rich Davies Ant-Man By Rodolfo Reyes Ant-Man By Salvador Anguiano Ant-Man by Simon Delart Ant-Man By Thomas Walker

Καταρχάς, ας σταθούμε λίγο στην ιδιοφυή ελληνική απόδοση του «Inside Out», της νέας ταινίας κινουμένων σχεδίων της Pixar, ως «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (πρεμιέρα εδώ στις 3 Σεπτεμβρίου, από την FEELGOOD). Στη συνέχεια, όμως, ας δούμε τι επιφύλαξε για την ταινία το ιαπωνικό παράρτημα της Disney. Εν αναμονή, λοιπόν, της εκεί κυκλοφορίας τού φιλμ, το παράρτημα του studio στην Ιαπωνία ζήτησε από την αινιγματική καλλιτέχνιδα Sisyu να δημιουργήσει ιδεογράμματα για κάθε ένα από τα συναισθήματα – πρωταγωνιστές της ταινίας. Το τελικό αποτέλεσμα, περιέργως, αποδίδει το νόημα κάθε συναισθήματος ακόμα και για τους μη γνώστες ιαπωνικών (δες, για παράδειγμα, πόσο έντονες είναι οι γραμμές του Θυμού και πόσο ισχνές, σαν να τρέμουν, είναι οι αντίστοιχες του Φόβου) και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα, ανατολίτικη ανατροπή στην διεθνή, είναι η αλήθεια, θεματολογία της ταινίας (δες πόσο διαφορετικά είναι τα «δυτικά», επίσημα character posters). Ιδανικός τρόπος για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προσμονή μας, το παραδέχομαι.

Anger Disgust Fear Joy Sadness

Κι αν αυτό δεν ήταν ήδη αρκετό, οι γνωστοί ύποπτοι από το Poster Posse εμπνέονται από την ταινία και απεικονίζουν τη δική τους οπτική σχετικά με τις φωνές που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Θα μπορούσες να το πεις και… έκρηξη χρωμάτων. Παρεμπιπτόντως, στην ονομασία τού κάθε αρχείου, θα βρεις και το όνομα του ταλαντούχου καλλιτέχνη.

Inside Out By Kaz Oomori Inside Out By Matt Needle Inside Out By Salvador Anguiano Inside Out By The Dark Inker

Η Mondo δεν σταματά ποτέ να παράγει εναλλακτικά (και ετερόκλητα) posters απαράμιλλης αισθητικής και να επιλέγει τους πιο δημιουργικούς illustrators για τα projects της. Ανάμεσα στα τελευταία έργα που παρουσίασε, θα βρεις μια πολύ σκοτεινή εκδοχή του «Από_Μηχανής», μια υπνωτιστικά μαγευτική αποτύπωση του «Mulholland Drive», μια στιλιζαρισμένη εκδοχή του «Επιστροφή στο Μέλλον» από τον πάντα αγαπημένο Τομ Γουάλεν, αλλά και την αναγκαστική συμμετοχή της εταιρείας στη Mad Max mania των προηγούμενων ημερών και τον φόρο τιμής της σε μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Back-to-the-Future-byTom-Whalen Ex-machina by Jock Mad Max Fury Road by Boneface Mad Max Fury Road by Killian Eng Mulholland Drive by Sam Bosma Spring by Brandon Schaefer Spy Mondo Poster The Connection by Midnight Marauder The Wizard of Oz by DKNG Tomorrowland by Kevin Tong

Στο φινάλε, αντί των πρόσφατων εμπορικών κυκλοφοριών, για αλλαγή, ας δούμε τις αφίσες που τράβηξαν την προσοχή μας και αφορούν τα φιλμ που αποκαλύφθηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών. Είναι σίγουρο ότι οι αντίστοιχες ταινίες θα μας διχάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (προσοχή στην… αγάπη!), όμως προς το παρόν ας σταθούμε στην αισθητική τους αλλά και τις υποσχέσεις που φαίνεται να δίνουν μέσω αυτών. Χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, νικητές αναδεικνύονται οι μινιμαλιστικές αφίσες του λανθιμικού «The Lobster», ενώ θετικές υπόνοιες προκαλούν τα αφαιρετικά posters των «Louder Than Bombs» και «Cemetery of Splendour» αλλά και το απειλητικά σκοτεινό «Sicario» (το οποίο έτσι κι αλλιώς συμπεριλαμβάνεται στις πιο αναμενόμενες ταινίες της επόμενης σεζόν). Οι δε αφίσες του «A Tale of Tales» είναι… από άλλο παραμύθι, αν και δίνουν υποσχέσεις για κάτι ακομπλεξάριστα διασκεδαστικό, ίσως και στα όρια του camp. Μόνο ο χρόνος θα μας αποκαλύψει την αλήθεια.

Cemetary of Splendour Youth Valley of Love The Tale of Tales 02 The Tale of Tales 01 the lobster 02 the lobster 01 The Little Prince Standing Tall Son of Saul Sicario Mountains may depart Mon roi Marguerite et Julien Love2 Love1 Louder than bombs La loi du marche

Υ.Γ. Και μην ξεχνάς να πατάς και πάνω στις εικόνες, μεγαλώνουν κιόλας (duh!).