FreeCinema

Follow us
25.0910:40

Στη ΡΙΒΙΕΡΑ για μια βραδιά οι συνέχειες του «Koyaanisqatsi».


Λίγο πριν την εμφάνιση του The Philip Glass Ensemble, που το ερχόμενο Σάββατο θα συνοδεύσει ζωντανά την προβολή του «Koyaanisqatsi» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, οι δύο συνέχειες του αφυπνιστικού ντοκιμαντέρ του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο που άφησε εποχή, το «Powaqqatsi» (1988) και το «Naqoyqatsi» (2002), έρχονται στο θερινό σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) για ένα μοναδικό double feature, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Η τεράστια καλλιτεχνική και κριτική αποδοχή που γνώρισε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το «Koyaanisqatsi», οδήγησε στη δημιουργία της τριλογίας Qatsi, με επόμενα έργα τα «Powaqqatsi» (1988) and «Naqoyqatsi» (2002), πάντοτε σε σκηνοθεσία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο και μουσική επένδυση από τον Φίλιπ Γκλας. Συνοδεύοντας την live παρουσίαση του έργου του Γκλας για το πρώτο φιλμ από το The Philip Glass Ensemble, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ξανά στη μεγάλη οθόνη, μετά από πολλά χρόνια, και τα υπόλοιπα μέρη της τριλογίας, σε ένα μοναδικό double-feature, στο θερινό σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια).

«POWAQQATSI» (1988) (διάρκεια: 99 λεπτά)

Με τον υπότιτλο «Life in Transformation» (ζωή σε μεταμόρφωση), το δεύτερο μέρος της τριλογίας Qatsi επικεντρώνει στον άνισο αγώνα των χωρών του Τρίτου Κόσμου κι ενός πιο παραδοσιακού τρόπου ζωής, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με την εκβιομηχάνιση του πλανήτη που προκαλεί την αλλοίωση της γης και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά, οι συνθέσεις του Φίλιπ Γκλας «υιοθετούν» έναν πιο ethnic χαρακτήρα, με επιρροές από τους τόπους όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, με τον ίδιο να κρατά και ρόλο συμβούλου δραματουργίας δίπλα στον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο, τον οποίο ακολουθούσε στο στάδιο του location scouting και προετοίμαζε πιο «εμπειρικά» το soundtrack της ταινίας.

«NAQOYQATSI» (2002) (διάρκεια: 89 λεπτά)

Με τον υπότιτλο «Life as War» (η ζωή ως πόλεμος), το τελευταίο μέρος της τριλογίας Qatsi προβάλλει ένα πιο σύγχρονο πορτρέτο της ανθρωπότητας, η οποία γονατίζει απέναντι στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης, υπηρετεί όλο και περισσότερο την τεχνολογία και βουλιάζει διαρκώς σε αδιέξοδες συγκρούσεις βίας. Η προετοιμασία του φιλμ συνέπεσε με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με τη διαδικασία του μοντάζ να δέχεται την επίδραση αυτού του γεγονότος μ’ έναν αλληγορικά οπτικό τρόπο, ο οποίος αποδίδεται μέσω της αναλογίας διαστάσεων του κάδρου διά της χρήσης ενός σαν από «λάθος» stretching (από 4/3 σε 16/9), καταλήγοντας σ’ ένα αποτέλεσμα ύφους video art.

«Powaqqatsi» + «Naqoyqatsi» στη ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια)

Ώρα προσέλευσης: 20:00
Ώρα έναρξης του «Powaqqatsi»: 20:30
Ώρα έναρξης του «Naqoyqatsi»: 22:30

Τιμές εισιτηρίων
Γενική τιμή εισόδου (για κάθε φιλμ): 5 ευρώ
Κοινό εισιτήριο και για τις δύο προβολές: 8 ευρώ

Με την υποστήριξη του freecinema.gr

Χορηγοί επικοινωνίας: En Lefko 87.7Μελωδία 99.2

Συνδιοργάνωση: freecinema.gr

Event page στο Facebook

Σχετικά με την παράσταση / προβολή του Ηρωδείου

«KOYAANISQATSI»: Live at the Acropolis
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Το εμβληματικό έργο «Koyaanisqatsi: Life Out of Balance», που φέτος συμπληρώνει τα σαράντα χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, θα παιχτεί στην ολότητα του στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Μια ταινία προφητική, σε παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόπολα, μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Φίλιπ Γκλας και σκηνοθεσία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο. Το «Koyaanisqatsi» θα προβληθεί σε τεράστια οθόνη στο Ηρώδειο, με παράλληλη live εκτέλεση των μουσικών συνθέσεων του Γκλας. Ερμηνεύει το Philip Glass Ensemble, σε σύμπραξη με την χορωδία Academia Athens Youth. Υπό τη διεύθυνση του Μάικλ Ρίσμαν.

Εισιτήρια για την παράσταση του Ηρωδείου μπορείτε να αγοράσετε από εδώ.


ΝΕΑ