FreeCinema

Follow us
21.0621:00

Ελληνικό box-office: Καλά ξηγήθηκε η «Σοπράνο».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, η Μέριλ Στριπ τσίριξε φάλτσα και λειτούργησε ως… «Μαγικός Αυλός»!

Το «Florence: Φάλτσο Σοπράνο» του Στίβεν Φρίαρς ήταν ο προφανής κατακτητής της κορυφής για το πενθήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Ελλάδα. Με μια ιδιαίτερα επιθετική καμπάνια προώθησης και τη Μέριλ Στριπ ως τον ισχυρότερο «κράχτη», το φιλμ έπεισε τους θεατές ότι αποτελεί μια σωστή επιλογή για τη βραδινή τους έξοδο. Ειδικά εκείνοι που παρέμειναν στην Αθήνα όλες αυτές τις μέρες και ήθελαν να πάνε σε ένα θερινό σινεμά (ήταν και το πρώτο weekend του καλοκαιριού με τόσο αυξημένες θερμοκρασίες), σχεδόν δεν είχαν άλλα περιθώρια επιλογής! Τα περισσότερα έπαιζαν «Florence» (σε βαθμό «μπουκώματος» στο κέντρο), με το σύνολο των κινηματογράφων σε όλη την Ελλάδα να φτάνει τις 59 οθόνες (43 πλησίον σου).

Florence Foster Jenkins

Η πρώτη μέρα ήταν μάλλον ανησυχητική (2.816 εισιτήρια), όμως η «Florence» πήρε μπρος την Παρασκευή (4.247 εισιτήρια) και το Σάββατο… εκτροχιάστηκε (10.073 εισιτήρια), αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του ρόλου της, να διασκεδάσει το mainstream κοινό το οποίο ζητούσε την κινηματογραφική φυγή. Η Κυριακή ήταν εξίσου δυνατή (λόγω της χθεσινής αργίας, με 8.383 εισιτήρια) και η Δευτέρα πρόσθεσε ακόμη 4.612, για να φτάσουμε στο σύνολο των 30.131 εισιτηρίων (25.519 για το τετραήμερο). Ένα πολύ καλό άνοιγμα, αν σκεφτεί κανείς τον περιορισμένο αριθμό καθισμάτων αρκετών θερινών σινεμά, πολλά από τα οποία έβλεπαν διπλές sold-out παραστάσεις καθημερινά!

MK1_4255.dng

Στη δεύτερη θέση, το «Κάλεσμα 2» (φωτό) εξακολούθησε να… τρομοκρατεί τους fans τού είδους, κόβοντας 18.683 εισιτήρια (από 66 οθόνες) στο πενθήμερο (15.731 από το τετραήμερο, -49% από το opening weekend). Έχει καλή πορεία και θετικό word of mouth τούτο το sequel, που «εγκλωβίζεται» στα multiplex, αφού τα θερινά απαιτούν κάτι πιο «light» και γενικής αποδοχής. Το σύνολό του, στα 76.057 εισιτήρια, είναι άκρως ικανοποιητικό μέχρι στιγμής. Από την άλλη, κατώτερο των προσδοκιών είναι το αποτέλεσμα (72.280 εισιτήρια) που επιδεικνύει στο ίδιο διάστημα προβολής το «Warcraft», το οποίο (περιέργως) χτυπήθηκε πιο έντονα από το… Άγιο Πνεύμα! 12.609 χωρίς την αργία (-65% από το opening weekend), 14.818 με την αργία (από 81 οθόνες), με την Πέμπτη να είναι η πρώτη σε εισπράξεις μέρα! Αξιοπερίεργο, αφού δεν ήταν η opening day του φιλμ. Και εδώ σχεδόν αποκλειστικά multiplex, με ολίγα θερινά πλησίον παραλίας (βλέπε θέρετρα).

CENTRAL INTELLIGENCE

Τέταρτη και καταϊδρωμένη η «Συμμορία των Μάγων 2», με 12.253 εισιτήρια στο πενθήμερο (10.146 στο τετραήμερο, -44% από το opening weekend), από 51 οθόνες. 43.389 εισιτήρια είναι η σούμα από το ίδιο διάστημα προβολής που είχαν και οι δύο άνωθεν ταινίες. Με απλά λόγια, δεν άρεσε και τόσο αυτό το sequel κι αυτό μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα… Στην πέμπτη θέση έκανε ντεμπούτο η μουλτιπλεξάδικη κωμωδία «Κέντρο Ευφυΐας» (φωτό) με 5.643 εισιτήρια (από 31 οθόνες). Χωρίς την αργία, έπιασε 4.534 εισιτήρια. Η διανομή του φιλμ τήρησε ένα κάποιο low profile για την έξοδό του… κι ό,τι πιάσει. Δεν την αδικούμε.

EL CLAN

Η ισπανόφωνη «Φαμίλια» (φωτό) δεν έπιασε τα αντίστοιχα καλά νούμερα ανοίγματος που είχαν πετύχει προ εβδομάδων η «Ελιά» ή ο «Truman», κόβοντας 4.081 εισιτήρια στο πενθήμερο (3.488 στο τετραήμερο), αν και ο μέσος όρος ανά αίθουσα (από 7 οθόνες) είναι αξιοπρεπής. Οι εισπράξεις του πενθήμερου θα ανέβαζαν στην έκτη θέση το «Truman» (4.099 εισιτήρια, από 10 οθόνες), αλλά το τετραήμερο (3.400 εισιτήρια) έριξε λίγο πιο χαμηλά τούτο το επίσης ισπανόφωνο φιλμ, το οποίο έχασε ολίγα από τα καλά μαγαζιά τού ανοίγματός του (ή και κάποιες πρώτες βραδινές προβολές) αλλά διατηρήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα (-30%) και τούτη την εβδομάδα. 10.769 εισιτήρια το σύνολό του.

BABYSITTING 2

Η ταινία των «Angry Birds» πρόσθεσε ακόμη 3.003 εισιτήρια (2.378 στο τετραήμερο) από 38 οθόνες, λειτουργώντας ως πόλος έλξης των οικογενειών που επισκέφτηκαν τα multiplex στο weekend, με το σύνολό της να βρίσκεται στα 84.489. Στην ένατη θέση έκανε το ντεμπούτο της η… γαλλική κωμωδία «Όλα θα Πάνε Στραβά» (φωτό), με 2.286 εισιτήρια (1.929 στο τετραήμερο) από 18 οθόνες. Εντάξει, δεν είναι και «ρομαντικούλι», αλλά τα έλεγα για το τέλος της «μόδας» των φιλμ αυτής της προέλευσης, τα οποία μας «φορέθηκαν» με το ζόρι εδώ και μερικά χρόνια και εμφανίζουν σημάδια κόπωσης δίχως επιστροφή (ελπίζω). Η δεκάδα του ελληνικού box-office κλείνει με το ισπανικό (sleeper) hit «Η Ελιά», που έκοψε 2.266 εισιτήρια (1.820 στο τετραήμερο, -48% από το προηγούμενο weekend) από 13 οθόνες και μετράει 14.695 στο σύνολο, μέχρι στιγμής.

Αυτή την Πέμπτη έχουμε ουκ ολίγες επανεκδόσεις και ένα «πέσιμο» από εξωγήινους δύο δεκαετιών παλιούς, οι οποίοι δεν προβλέπεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο ντόπιο κοινό. Είναι άξιον απορίας και το τι θα κάνουν εις τις ΗΠΑ, επίσης. Τα 87.022 εισιτήρια του περασμένου τετραημέρου δείχνουν κάπως ζόρικα ως στόχος…