FreeCinema

Follow us
24.0722:00

Ελληνικό box-office: Κι ενώ οι θεατές γίνονται «αόρατοι»…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, ένα ισπανικό θρίλερ μυστηρίου εύλογα έκλεψε την παράσταση ως η καλύτερη πρόταση για έξοδο στα θερινά σινεμά. Γιατί κατά τα άλλα… οι θεατές τείνουν να γίνουν «αόρατοι»!

Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχαν κοπεί 87.607 εισιτήρια. Το περασμένο τετραήμερο κόπηκαν 71.228 εισιτήρια, με μόλις μία ταινία να κατορθώνει να συγκεντρώνει πενταψήφιο νούμερο στη γενική σούμα! Προφανώς, είναι το νέο #1, το ισπανικό θρίλερ μυστηρίου «Αόρατος Επισκέπτης», το οποίο αν και άργησε να διανεμηθεί στη χώρα μας (με ό,τι συνεπάγεται αυτό…), ακούστηκε και από τις καλές κριτικές που πήρε, όσο και από το θετικό word of mouth των πρώτων θεατών, οι οποίοι πρέπει να έπαθαν μεγάλο… σοκ, αντιμετωπίζοντας ένα αξιοπρεπές φιλμ που άξιζε να δουν σε θερινό κινηματογράφο φέτος! Προσωπικά, πρέπει να τονίσω και πάλι ότι τούτη η ταινία άργησε αδικαιολόγητα στον προγραμματισμό της. Εάν είχε βγει νωρίτερα (εντός θερινής περιόδου, πάντα), αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για την επιτυχία της σεζόν (που τώρα θα αγκομαχήσει για να πιάσει τέτοιο στόχο, χωρίς να υπολογίζουμε τα επιπλέον «διαφυγόντα» κέρδη…). Ο «Επισκέπτης» αυτός, λοιπόν, έκοψε 12.842 εισιτήρια (από 26 οθόνες), με τα 11.881 να προέρχονται από την Αθήνα (21 οθόνες). Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του Σαββάτου (4.991 εισιτήρια), ο κόσμος χάρηκε σινεμά αλλά και το twist του φινάλε, και όλα δείχνουν ότι η συνέχεια θα είναι άριστη στα ταμεία.

LOVE & FRIENDSHIP

Στο #2 έπεσε (όχι στα μαλακά, βλέπε -46%) η γαλλική κωμωδία «Βρε Καλώς τους!» με 8.797 εισιτήρια (από 21 οθόνες). Καλύτερη μέρα το Σάββατο (3.451 εισιτήρια), φυσικά. Σύνολο στα 30.886, άρα μπαίνει στο club των «σουξέ» της πενηντάρας, κάτι σαν το «ταβάνι» των λαϊκών ταινιών του είδους για το φετινό καλοκαίρι. Στο #3 ο καινούργιος «Spider-Man» εξακολουθεί να τρώει τα μούτρα του (-54%), κόβοντας 7.059 εισιτήρια (από 49 οθόνες), με σύνολο στα 105.970 (μάλλον απογοητευτικό για τόσο διάσημο franchise). Τι να πουν όμως και οι δόλιοι ήρωες του «Πλανήτη των Πιθήκων», που έχασαν ένα 57% του ανοίγματός τους, πέφτοντας στα 6.655 εισιτήρια (από 53 οθόνες). Σύνολο στα 34.891 και η βεβαιότητα ότι τούτη η κινηματογραφική σειρά δεν έχει πέραση στη χώρα μας (το γνωρίζαμε έτσι κι αλλιώς). Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το ρομαντικό new entry εποχής «Έρωτες και Φιλίες» (φωτό), που μπορεί (ξανά μανά!) να άργησε πάρα πολύ για να φτάσει στους ελληνικούς κινηματογράφους, όμως κάτι είχε να προσφέρει σε μια μερίδα θεατών που το προτίμησαν και το ανέβασαν αναπάντεχα ψηλά, με 6.477 εισιτήρια (από μόλις 7 αθηναϊκές οθόνες). Τα 2.457 από αυτά κόπηκαν το Σάββατο. Αναλογικά, είναι το μεγαλύτερο σουξέ του τετραημέρου!

The Beguiled 2017

Στο #6, «Η Αποπλάνηση» (φωτό) της Σοφία Κόπολα είχε μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση (-45%), με 4.355 εισιτήρια (από 23 οθόνες, μικρή πανωλεθρία από τις 49 της προηγούμενης εβδομάδας). Σχεδόν τα μισά εισιτήριά της προήλθαν από ένα και μόνο θερινό σινεμά της Αθήνας (!), γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα πόση σημασία έχει ένα καλό «μαγαζί» για να σου σηκώσει (κυριολεκτικά) μια ταινία. Πλέον, μια βασική αιτία για μερικές από τις πιο εξωφρενικές αυξομειώσεις που παρατηρούμε ανά τετραήμερο στο box-office. Υγιέστατο το σύνολο, στα 43.015 εισιτήρια (μιλάμε για είδος φιλμ που σπάνια πετυχαίνουμε στα σινεμά τέτοια περίοδο, άλλωστε). Στο #7, η ιταλική λαϊκουργιά «Τα Παράπονα στο Δήμαρχο» είχε την μικρότερη πτώση στο top 10 αυτού του τετραημέρου (-29%), κόβοντας 3.675 εισιτήρια (από 17 οθόνες, σε ελαφρά αύξηση, δηλαδή). Τα 47.583 του συνόλου μας θυμίζουν και πάλι αυτό που έλεγα νωρίτερα για το «Βρε Καλώς τους!». Στο #8 έπεσε «Ο Κύκλος» που δεν άρεσε (-58%, η χειρότερη πτώση του τετραημέρου στο top 10), με 3.622 εισιτήρια (από 14 οθόνες) και σύνολο δράμα στα 16.562. Άμα η ταινία… δεν, κανένα όνομα στη μαρκίζα δεν το σώζει. Στο #9 συναντάμε το… υποχρεωτικό animated της δεκάδας, το «Αυτοκίνητα 3» (-46%), με 3.366 εισιτήρια (από 44 οθόνες), με σύνολο στα 153.794. Και τούτη η σχεδόν μαρτυρική λίστα κλείνει με το πρωτοεμφανιζόμενο «Και Μαζί και Χώρια», ως ακόμη μια… γαλλικουργιά που δεν έτυχε θερμής υποδοχής εφέτος, με 2.919 εισιτήρια (από 16 οθόνες). Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση με τις «ευχάριστες» γαλλικές παραγωγές του χρόνου, αλλά πάλι… πότε διορθώθηκε η ελληνική διανομή για να το κάνει στο σύντομο μέλλον; Και, πού είστε, την Πέμπτη έχουμε οκτώ πρεμιέρες. Τέλη Ιουλίου. Και έρχονται ακόμη περισσότερες τον Αύγουστο. Αμόκ! Μη μείνουν στα ράφια, αγάπη μου, έχουμε να πουλήσουμε πράμα και στα κανάλια…