FreeCinema

Follow us
20.0111:15

Η Universal μετακομίζει στον Όμιλο Tanweer.


Γεμάτη εκπλήξεις η ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η εταιρεία TANWEER καλωσόρισε στο ενεργητικό της το studio της Universal και την κινηματογραφική διανομή των ταινιών του για την Ελλάδα! Η συνεργασία τους πρόκειται να ξεκινήσει με την έξοδο της animated «The Super Mario Bros. Movie», στις 6 Απριλίου.

«Άραγε, το 2023 μας επιφυλάσσει κι άλλες ανατροπές ή αλλαγές για την ελληνική διανομή;», έγραφα στα μέσα του περσινού Δεκέμβρη, όταν το studio της Paramount γύριζε ξανά στο ελληνικό γραφείο διανομής της TULIP, σχεδόν σχηματίζοντας εκ νέου το παραδοσιακό πάντρεμα της αμερικανικής εταιρείας με το studio της Universal, δηλαδή την πάλαι ποτέ UIPCIC για τους πιο… «αρχαίους»!). Δεν αγόραζα και κανένα ΛΟΤΤΟ;

Το πρώην παράρτημα της UIP στην Ελλάδα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, με την αποχώρηση της Paramount, βίωσε μια κατάσταση τύπου roller coaster, καθώς δημιούργησε μια νέα εταιρεία με την ονομασία TULIP, διατηρώντας τα δικαιώματα διανομής των ταινιών της Universal. Οι πρόσφατες εξελίξεις έκαναν τη συνθήκη λειτουργίας του ελληνικού γραφείου να θυμίζει το δοξασμένο παρελθόν των «Αμερικάνων» (όπως το αποκαλούσε η αγορά), λες και είχε αποκατασταθεί η τάξη. Η ειρωνεία της τύχης, όμως, ανατρέπει πλέον τα δεδομένα, με την Universal να μετακομίζει αιφνιδιαστικά στον Όμιλο της TANWEER (με σοβαρά ενεργή παρουσία και στις παραγωγές κινηματογραφικού και τηλεοπτικού προϊόντος, όσο και ένα ανοιχτό ενδιαφέρον προς τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών, με πρώτο παράδειγμα το γλυφαδιώτικο multiplex των TOWN Cinemas).

Η TANWEER έκανε ποδαρικό στην ελληνική διανομή αποκτώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ταινιών του studio της Warner Bros. (που πήρε από την εταιρεία VILLAGE ROADSHOW, η οποία στη συνέχεια διατήρησε μονάχα τη γνωστή αλυσίδα των multiplex της και διένειμε περιορισμένους τίτλους ελληνικών παραγωγών), μόλις στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 (με το «Πεπρωμένο της Τζούνιπερ» των αδελφών Γουατσόφσκι, συγκεκριμένα). Παράλληλα, ασχολήθηκε και με το home entertainment, κυκλοφορώντας τίτλους της Warner και άλλους από ανεξάρτητες αγορές της, για να προσθέσει λίγο αργότερα και τους τίτλους… της Universal.

Η ανακοίνωση της μετακόμισης του theatrical τμήματος της Universal έγινε χθες το απόγευμα, ως εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Tanweer ξεκινά συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ, την Universal Pictures International, ως αποκλειστικός διανομέας των κινηματογραφικών ταινιών της στην Ελλάδα.

Tη συνεργασία αυτή θα εγκαινιάσει η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Illumination που βασίζεται στον κόσμο του Super Mario Bros. και θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες πανελλαδικά, στις 6 Απριλίου 2023.

Μετά την πρεμιέρα της «The Super Mario Bros. Movie», ακολουθεί η κωμωδία τρόμου «Renfield» με τον Νίκολας Κέιτζ ως Δράκουλα και το δέκατο μέρος του franchise των «Fast & Furious», το «Fast X». Μένει να δούμε μία (προβλέψιμη για μένα) αλλαγή στον προγραμματισμό των ταινιών «Barbie» (της Warner) και «Oppenheimer» (της Universal), οι οποίες είχαν κοινή ημερομηνία εξόδου από τα δύο ξεχωριστά ελληνικά γραφεία διανομής (στις 20 Ιουλίου), αλλά τώρα δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό (θεωρώ πως το φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν είναι εκείνο που θα πάει παρακάτω).

Κλείνοντας, θα έλεγα πως η ρευστότητα της κατάστασης στην ελληνική κινηματογραφική αγορά προοιωνίζει και άλλες… αναταράξεις. If you ask me, για την επόμενη διετία (το πολύ) θα πρότεινα να συνεχίσετε να φοράτε τις ζώνες ασφαλείας σας!