FreeCinema

Follow us
17.1212:30

The Posters Ensemble: Part 5


Αγαπάμε τις ωραίες αφίσες κάθε καινούργιας κυκλοφορίας. Αγαπάμε, επίσης, τις καλλιτεχνικές αφίσες που τιμούν παλαιότερες, κλασικές ταινίες του κινηματογράφου. Συνδυάζοντας και τα δύο, το FREE CINEMA σε ξεναγεί στα καλύτερα posters που κυκλοφόρησαν εκεί έξω αυτές τις μέρες.

H Mondo αγαπάει τον Μπεν Άφλεκ; Τελικά, μάλλον ναι! Η γνωστή εταιρεία δημιουργίας εναλλακτικών (και κυρίως καλλιτεχνικών) posters ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα αντίτυπα πρωτότυπες αφίσες για τις τρεις ταινίες του Άφλεκ που δημιούργησαν αίσθηση στην κινηματογραφική κοινότητα (και τα Όσκαρ). Αυτή τη διάκριση θα λάβουν και οι τρεις ταινίες του («Gone Baby Gone», «The Town» και – προφανώς – «Επιχείρηση: Argo»), δίνοντας αυτόματα στον ηθοποιό – σκηνοθέτη τη σφραγίδα τής έγκρισης από μια καθαρά cult κινηματογραφική κοινότητα. Και εις ανώτερα.

Gone Baby Gone by Adam Simpson
Adam Simpson

The Town by Daniel Danger Variant The Town by Daniel Danger
Daniel Danger

Argo by Matthew Woodson
Matthew Woodson

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν κινηματογράφοι IMAX και, εκτός από την κινηματογραφική εμπειρία, χάνουμε και μερικά εντυπωσιακά posters, που κυκλοφορούν αποκλειστικά για την ανάρτησή τους στους αντίστοιχους κινηματογράφους. Τελευταίο παράδειγμα, οι «Αγώνες Πείνας: Φωτιά». Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω – πέρα από μερικά άναρθρα επιφωνήματα εντυπωσιασμού.

Hunger Games Catching Fire IMAX poster

Ο Αλάν Μποσουί είναι η ανακάλυψη της εβδομάδας. Και η δημιουργία αφισών ταινιών Τζέιμς Μποντ με το χαρακτηριστικό ύφος τού Σολ Μπας είναι μόνο η κορυφή τού παγόβουνου. Ανατρέχοντας κάποιος στο ηλεκτρονικό του portfolio, θα ανακαλύψει ότι οι επιρροές τού Σολ Μπας είναι ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι τής τεχνοτροπίας τού Μποσουί, ο οποίος εκμοντερνίζει όλα αυτά τα παιχνιδίσματα με τα χρώματα, τις γεωμετρίες και την προοπτική για την εποχή τού καλλιτεχνικού μινιμαλισμού. Επίσης, βλέποντας κανείς τις επιλογές των ταινιών, δύσκολα προσπερνά την αδυναμία στη φιλμογραφία τού Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Άλφρεντ Χίτσκοκ (να υποθέσουμε ότι αυτή ήταν η αρχή της λατρείας προς τον Μπας;) αλλά και στο είδος τρόμου, το οποίο έχει την τιμητική του σε μια ειδική «κόκκινη συλλογή».

Alfred Hitchcock's North by Northwest Alfred Hitchcock's Psycho Alfred Hitchcock's Strangers on a train Alfred Hitchcock's The Birds Alfred Hitchcock's VertigoSteven Spielberg's 1941 Steven Spielberg's Close Encounters of the thrid kind Steven Spielberg's Duel Steven Spielberg's ET Steven Spielberg's Jaws Steven Spielberg's Raiders of the lost arkBlade Runner Die Hard Drive Escape from New York Soylent Green The thing Them There's something about Mary THX 1138 WestworldRed Collection - Carrie Red Collection - Halloween Red Collection - The Fly Red Collection - The Innocents Red Collection - Village of the Damned Red Collection - Wolfen

Αυτό που βέβαια κλέβει την παράσταση, είναι η ιδέα του Μποσουί να αποτυπώσει τους αγαπημένους του σκηνοθέτες ως ήρωες των πιο χαρακτηριστικών ταινιών τους! Το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα αστείο και ίσως θα έπρεπε να αποσταλεί στους ίδιους τους σκηνοθέτες (ΟΚ, ο Χίτσκοκ έχει πεθάνει, θα μείνει με το παράπονο…) για να αποκτήσουν επίγνωση των εντολών που έχουν δώσει στους ηθοποιούς οι οποίοι έχουν περάσει από τα πλατό τους ανά τις δεκαετίες.

Alfred's Favourite Cameos Martin's Favourite Cameos Steven's Favourite Cameos

Αναμένοντας το πρώτο trailer της συνέχειας του «Πλανήτη των Πιθήκων: Η Εξέγερση», με τίτλο αυτή τη φορά «Dawn of the Planet of the Apes», κυκλοφόρησαν τα πρώτα posters τής ταινίας, που αναμενόμενα ρίχνουν τα φώτα στους πιθήκους πρωταγωνιστές τής ιστορίας. Ποιος είναι ποιος… δύσκολο να το ξεχωρίσεις ακόμα, όμως, τουλάχιστον, οι αφίσες ήδη μαρτυρούν το… πολεμικό κλίμα τής ταινίας. Περισσότερα θα μάθουμε αύριο, όταν θα έχουμε πλέον δει το teaser trailer του φιλμ και μάθει περισσότερα για το στρατό που συγκεντρώνει ο γορίλας Σίζαρ της πρώτης ταινίας.

Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes-poster-1 Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes-poster-2 Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes-poster-3 Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes-poster-4

Μήπως χρειάζεσαι ενός λεπτού διάλειμμα για να κάνεις το σταυρό σου;

RoboCop

Bonus για το τέλος, μία ταινία από τα παλιά σε μια εκπληκτική αποτύπωση από το Ματ Τέιλορ, που ομορφαίνει την ταινία όσο δεν πάει άλλο και, παραδόξως, αποκαλύπτει και την πραγματική ουσία της. Έχεις δει πιο όμορφο το «Χαμένοι στη Μετάφραση»;

Lost in Tranlation by Matt Taylor

Υ.Γ. Και μην ξεχνάς να πατάς και πάνω στις εικόνες, μεγαλώνουν κιόλας (duh!).