FreeCinema

Follow us
04.0621:30

Ελληνικό box-office: Έρχεται «Καταιγίδα»…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το «Μετά την Καταιγίδα» έπιασε εντελώς αναπάντεχα την κορυφή, ανάμεσα σε ένα μάτσο από μέτριες αποδόσεις, δυνατές πτώσεις και σκεπτικισμό για το τι έχει να συμβεί φέτος το καλοκαίρι.

Είναι η τέταρτη φορά το τελευταίο δίμηνο που το box-office report έρχεται αντιμέτωπο με εισιτήρια τα οποία δεν φτάνουν τις 60.000. Σε τέτοια συχνότητα, δεν θυμάμαι να έχω παρατηρήσει ξανά τόσο απογοητευτική συμπεριφορά από το κοινό. Είναι σαφές ότι οι ταινίες παίζουν ρόλο. Και όσο κι αν αποφεύγει κανείς να το κουβεντιάζει στην αγορά, όλοι μεταξύ τους αντιλαμβάνονται πως η φετινή θερινή σεζόν θα βιώσει πρωτοφανείς στιγμές ήττας, είτε εξαιτίας της διάθεσης του κόσμου να ψυχαγωγηθεί με άλλους τρόπους είτε εξαιτίας των ποδοσφαιρικών αγώνων που θα δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το κλίμα, ελπίζοντας να μην προκύψουν και θερμοκρασίες καύσωνα (όπως πέρσι). Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, μονάχα ένα τετραήμερο μετρούσε ένα τόσο χαμηλό score εισιτηρίων, όσο τα 59.599 που κόπηκαν προ ημερών. Ναι. Φταίνε οι ταινίες.

Χωρίς ένα συναρπαστικό νούμερο, η δραματική περιπέτεια «Μετά την Καταιγίδα» (φωτό) κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή ενός τόσο αδύναμου τετραημέρου, συγκεντρώνοντας 14.829 εισιτήρια (από 70 οθόνες). Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στο έντονο σπρώξιμο του φιλμ στο πιο νεανικό κοινό, που «τσίμπησε» και λόγω ρομάντζου αλλά και ναυτικού δράματος επιβίωσης. Η ταινία ξεκίνησε με 3.217 την Πέμπτη, έπεσε στα 2.803 την Παρασκευή, «φόρτωσε» στα 5.627 το Σάββατο και υποχώρησε στα 3.182 την Κυριακή. Συντριπτικό το αθηναϊκό ποσοστό προσέλευσης, με 11.059 εισιτήρια (από 36 οθόνες). Θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα με τον ερχομό του νέου «Jurassic World» από αυτή την Πέμπτη. Στο #2 συναντάμε το «Deadpool με πτώση της τάξης του 60% (στην τρίτη εβδομάδα προβολής του) και 11.123 εισιτήρια (από 80 οθόνες). Το Σάββατο ήταν η καλύτερη μέρα του (3.659), με την Πέμπτη (3.156) να κοντράρει από κοντά, ακόμη! Πολύ καλό το μέχρι στιγμής σύνολο των 191.545 εισιτηρίων (στο ίδιο διάστημα και σε πιο πιασάρικη εποχή, το πρώτο φιλμ είχε φτάσει τα 188.407 εισιτήρια, άρα το κοινό του παρέμεινε πιστό, με μικρές αυξητικές τάσεις).

Το «Tully» (φωτό) του Τζέισον Ράιτμαν έκανε ένα δειλό ντεμπούτο στο #3 με 6.649 εισιτήρια (από 40 οθόνες). Η παρουσία της Σαρλίζ Θέρον σίγουρα ήταν ένας θετικός μαγνήτης, όμως μερίδα γυναικών ενδεχομένως να μην βρήκε την ιδέα του έργου… διασκεδαστική, το ανδρικό να τράπηκε σε φυγή και όλα αυτά μαζί με την άδικα μετριότατη υποδοχή της ντόπιας κριτικής να προκάλεσαν ένα κύμα αμφιβολιών για την ταινία. Καλύτερη μέρα (και εδώ, φυσικά) το Σάββατο (3.073), ενώ από το σύνολο του τετραημέρου σκίζει με διαφορά η Αθήνα (5.681 εισιτήρια, από 28 οθόνες). Αν κρατηθεί σε βασικά θερινά, θα μπορέσει να έχει «πόδια» (που λένε και στην αλλοδαπή…). Στο #4… ισοπεδώθηκε το «Solo», με τεράστιο ποσοστό πτώσης (-72%) και μόλις 6.202 εισιτήρια (από 87 οθόνες). Πρόκειται για φιάσκο άνευ προηγουμένου στην ιστορία του franchise (και παγκοσμίως), το οποίο στα μέρη μας δεν θα πιάσει ούτε τα 50.000 εισιτήρια (βρίσκεται στα 37.844 αυτή τη στιγμή)!

Στο #6 κάνει ένα εξαιρετικό ντεμπούτο η επανέκδοση της κλασικής βρετανικής κωμωδίας «Η Συμμορία των Πέντε» (φωτό), πιάνοντας τον αριθμό των 2.964 εισιτηρίων από μόλις 3 αθηναϊκά θερινά σινεμά! Προφανώς, πρόκειται για το καλύτερο screen average της εβδομάδας. Ατυχώς, ενώ τα παλιά φιλμ ρεπερτορίου έχουν δυναμική για να σταθούν αξιοπρεπώς το καλοκαίρι, τρώνε ήττα από τον προγραμματισμό της «καινούργιας» (οι περισσότερες είναι περσινές και «κατεβασμένες»…) σαβούρας που προτιμάται για άλλους λόγους και αλλάζει ανά βδομάδα «σαν τα πουκάμισα». Όχι ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν και τι να φέρουν, εδώ που τα λέμε… Μην φαντάζεσαι τη διαφορά. Δες το χειροπιαστά. Τα ίδια σχεδόν εισιτήρια έκοψε η γαλλική «Ληστεία» που βρέθηκε στο #5, κάνοντας πρεμιέρα την Πέμπτη, επίσης. Αλλά… εδώ μιλάμε για 3.001 εισιτήρια από 9 οθόνες. Και αν θα φτάνουν τα τρία χιλιάρικα στο άνοιγμά τους φέτος το καλοκαίρι τέτοιες ταινίες, θα πρέπει να αισθάνονται τυχερές, διότι άλλες μένουν και εκτός δεκάδες, με τριψήφιο αριθμό εισιτηρίων! Παρόμοιο παράδειγμα τίτλου που… βγήκε για να βγει, το γαλλικό (χα!) «Ο Γιατρός βλάπτει Σοβαρά την Υγεία» έκανε ντεμπούτο στο #7 με 2.450 εισιτήρια (από 10 οθόνες). Το ερχόμενο επταήμερο θα το ψάχνουμε…

Συνεχίζει να κόβει κάποια εισιτήρια το παιδικό «Ένας Σκίουρος Σούπερ-Ήρωας 2» (-45%), δηλαδή 2.147 στο τετραήμερο (από 48 οθόνες), με σύνολο στα μετριοπαθή 18.939. Στο #9 έχουμε ακόμη ένα new entry… για τις αναζητήσεις του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το «24 Ώρες Προθεσμία» (φωτό), με 1.543 εισιτήρια (από 17 οθόνες). Έχω βαρεθεί να σχολιάζω. Τέλος, η «παρτούζα» των Marvel-ικών «Avengers» (-54#) έκοψε ακόμη 1.449 εισιτήρια (από 13 οθόνες), με ένα θαυμάσιο σύνολο στα 360.045. Άντε, και του χρόνου. Μετά… πώς θα τα καταφέρουν να φτάσουν ξανά παρόμοια ύψη; Ακολουθούν μονάχα τριψήφια. Δεν το θέλεις…