FreeCinema

Follow us
31.0311:45

Αποχαιρετισμός στο Embassy.


Η μοναδική κινηματογραφική αίθουσα της περιοχής του Κολωνακίου μας αποχαιρετά για πάντα. Από πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, το υπόγειο της Πατριάρχου Ιωακείμ 5 πρόκειται να μετατραπεί σε… νυχτερινό κέντρο!

Ακόμα μία κινηματογραφική αίθουσα του κέντρου της Αθήνας χάνεται για πάντα. Το cine Embassy της Πατριάρχου Ιωακείμ 5, κοντά στην πλατεία Κολωνακίου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατεβασμένων ρολών, από την εμφάνιση του COVID-19 κι έπειτα, αλλάζει χρήση, καθώς ουδείς (κρατικός φορές ή μη) ενδιαφέρθηκε να το προστατεύσει. Οι πληροφορίες που έχω είναι ελαφρώς ασαφείς, αλλά μιλούν σίγουρα για μετατροπή του σε… νυχτερινό κέντρο διασκέδασης (με ζωντανό ελληνικό πρόγραμμα ή club)! Θυμίζω ότι ο κινηματογράφος βρίσκεται κάτω από πολυκατοικία και οι άνωθεν ιδιοκτήτες αι ενοικιαστές έχουν σοκαριστεί από αυτή την προοπτική, κάτι που σημαίνει πως όλο αυτό δεν θα εξελιχθεί σε κάτι καλό…

Το Embassy ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Δεκεμβρίου του 1962, διαθέτοντας αρχικά 550 θέσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί σε 384. Γνώρισε στιγμές αίγλης, διατηρώντας μια αρκετά κοσμική κίνηση πελατείας και φιλοξενώντας ουκ ολίγες κινηματογραφικές πρεμιέρες, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 συνεργαζόταν με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (προτού μετακομίσει στο κτήριο της οδού Κανάρη), η οποία διοργάνωνε εβδομάδες προβολών σχεδόν σε μηνιαία βάση. Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, ο προγραμματισμός της αίθουσας προσέγγιζε το λεγόμενο art-house ρεπερτόριο. Μία από τις πιο «σκοτεινές» αναμνήσεις που έχουμε από τον κινηματογράφο ήταν η έναρξη της προβολής του «Τελευταίου Πειρασμού» του Μάρτιν Σκορσέζε, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 1988, όπου ορδές αγανακτισμένων «πιστών» δημιούργησαν επεισόδια, ενώ μερίδα αυτών έσπασε την πίσω πόρτα (από την οδό Λεβέντη), μπήκε στην αίθουσα κι έσκισε την «βέβηλη» οθόνη!

Το τελευταίο διάστημα το Embassy βίωνε μια περίοδο εξαθλίωσης, με φθαρμένα καθίσματα και υδραυλικά προβλήματα που (ενίοτε) προκαλούσαν ορατές στους θεατές διαρροές νερών (!) από την άκρη δεξιά της οροφής, δίπλα από την οθόνη. Καθοριστικό ρόλο στην παραίτηση του ιδιοκτήτη να προστατεύσει τη χρήση του υπογείου ως κινηματογραφική αίθουσα, πάντως, έπαιξαν και τα συσσωρευμένα απλήρωτα ενοίκια της επιχείρησης που το διαχειριζόταν…

Ατυχώς, ουδείς σκέφτηκε να κάνει κάτι ή να ενδιαφερθεί για το Embassy στο πρόσφατο διάστημα του κορονοϊού κι έτσι το κέντρο της Αθήνας έχασε ακόμη μία αίθουσα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις πέντε, η Ααβόρα της Ιπποκράτους δεν άνοιξε καθόλου για τούτη τη σεζόν (κατ’ επιλογήν της ιδιοκτήτριάς της, Πέγκυς Ρίγγα, η οποία ορθώς παρατήρησε ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα έχει ταινίες, άρα και εισιτήρια…) και τα σινέ Αττικόν και Απόλλων της Σταδίου, αν και εντελώς άθικτα (από το γνωστό συμβάν εμπρησμού) στο εσωτερικό τους, παραμένουν κλειστά από τον Φεβρουάριο του 2012 (!), με τακτικές ανακοινώσεις περί αναστήλωσης της καμένης εισόδου τους. Άμα δείτε να προχωρούν τα έργα εκεί, σφυρίξτε μου! Η κατάσταση μοιάζει με παρωδία, πια.