FreeCinema

Follow us
10.0713:45

Ξαφνικά με… «Το Πιο Όμορφο Αγόρι του Κόσμου».


Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ επιστρέφει επετειακά! Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, από τις 22 έως και τις 28 Ιουλίου, πίνοντας Βίκος Cola στον αγαπημένο θερινό κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια). Η δεύτερη επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος αποκαλύπτει την αθηναϊκή πρεμιέρα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Το Πιο Όμορφο Αγόρι του Κόσμου», με θέμα τον αινιγματικό βίο του αγοριού που υποδύθηκε τον Τάτζιο στο «Θάνατος στη Βενετία» του Λουκίνο Βισκόντι.

Υπομονή για λίγες μέρες ακόμη, μέχρι την ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ για το 2021, το οποίο πλέον γιορτάζει τα δέκα του χρόνια (!) και έχει κάθε δικαίωμα να αποκαλείται κινηματογραφικός θεσμός για την Αθήνα. Μετά την αποκάλυψη της back-to-back συνεργασίας με το MIDNIGHT EXPRESS για δύο μεταμεσονύκτιες προβολές που αιφνιδίασαν, ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας και την είδηση για μία πραγματικά αναπάντεχη πρεμιέρα!

Συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια να εντάσσω στο πρόγραμμα ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, οπότε μπορεί κανείς να σκεφτεί πως η αφορμή είναι σοβαρή. Και, φυσικά, σχετίζεται με το ίδιο το σινεμά. Και τη ζωή. Μαζί. «Το Πιο Όμορφο Αγόρι του Κόσμου» (The Most Beautiful Boy in the World) των Κριστίνα Λίντστρομ και Κρίστιαν Πέτρι θα προβληθεί σε πρεμιέρα για το αθηναϊκό κοινό, μετά από μία ενδιαφέρουσα φεστιβαλική πορεία εφέτος, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή theatrical διανομή του από τη Σουηδία τον επερχόμενο Οκτώβριο (στην Ελλάδα αναμένεται να το δούμε μέσα στο χειμώνα, από την εταιρεία CAROUSEL FILMS).

Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ο αινιγματικός βίος του Μπιορν Αντρέσεν, του αγοριού που στα 15 του χρόνια υποδύθηκε τον Τάτζιο στο «Θάνατος στη Βενετία» (1971) του Λουκίνο Βισκόντι. Εμφάνιση που στοίχειωσε το υπόλοιπο της ζωής του και γραπώθηκε για πάντα στη μνήμη των πιο φανατικών κινηματογραφόφιλων, αλλά και θαυμαστών του βισκοντικού έργου. Χωρίς να καταφέρει ν’ ακολουθήσει ανάλογου μεγέθους καριέρα στη συνέχεια, ο Αντρέσεν παρουσιάζεται όπως είναι σήμερα στο ντοκιμαντέρ, μία σχεδόν τραγική μορφή «διασημότητας» που επανήλθε στο προσκήνιο το 2019 με το πέρασμά του από το «Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ, προκαλώντας τεράστια έκπληξη. Όπως θα είναι για το κοινό του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και η εμπειρία του ντοκιμαντέρ «Το Πιο Όμορφο Αγόρι του Κόσμου», το οποίο περιλαμβάνει σπανιότατο αρχειακό υλικό από την περίοδο της αναζήτησης του… ομώνυμου αγοριού στην παγκόσμια tournée που είχε στήσει ο Βισκόντι, παρασκήνια από τα γυρίσματα εκείνου του θρυλικού φιλμ, home movies, εξομολογήσεις και ανεπιτήδευτα συγκινητικές στιγμές από το σήμερα του Αντρέσεν. Ειλικρινά, μία ξεχωριστή (και άχαστη) εμπειρία της φετινής διοργάνωσης.

Από τις 22 έως και τις 28 Ιουλίου, λοιπόν, αναμείνατε δεκαέξι (!) κινηματογραφικούς τίτλους για μια ολόκληρη εβδομάδα. Κλασικά φιλμ του παρελθόντος που σπανιότατα είχατε την ευκαιρία να δείτε στη μεγάλη οθόνη, προβολές και με κόπιες celluloid (με την ευγενική υποστήριξη της ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, εδώ και μία δεκαετία, πια), αλλά και πρεμιέρες που δεν περιμένατε! Χορηγός και σπουδαίος συμπαραστάτης μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι το Βίκος Cola, που θα μας ξεδιψά κάθε βράδυ στο σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια). Θα είναι σαν γιορτή φέτος. Και κατόρθωμα! Δέκα χρόνια! Κανονικός θεσμός. Ναι. Τι;