FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΑΪΝ (2015)

(THE AGE OF ADALINE)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Δράμα Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λι Τόλαντ Κρίγκερ
  • ΚΑΣΤ: Μπλέικ Λάιβλι, Μικίλ Χάισμαν, Έλεν Μπέρστιν, Χάρισον Φορντ, Κάθι Μπέικερ, Αμάντα Κρου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Πρώτο μωρό του 1908 στο Σαν Φρανσίσκο, τραγική χήρα μηχανικού της γέφυρας Golden Gate και… αγέραστη ώς το 2015 (μετά από δίλεπτο πνιγμό και αναβίωση από κεραυνό στο νερό κατόπιν τροχαίου στα 27 της!), μια αρχειοθέτης μουσείου γνώσεις και πείρα έχει περισσή, στην ψευδωνυμία κρύβεται ώστε σε ατραξιόν και πειραματόζωο να μη μετατραπεί, με κόρη χούφταλο πια έχει μόνο – χωρίς να φυλάγεται – επαφή. Από κελεπούρι άνδρα για μια φορά ακόμα θα καμακωθεί, να φύγει μακριά όπως κάνει ανά δεκαετία θ’ αναλογιστεί, όταν σε επίσκεψη στους δικούς του κρίσιμο déjà-vu θα «παιχτεί». Μπορεί το μυστικό της η Άνταλαϊν να το μοιραστεί, ν’ απελευθερωθεί;

Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω ώστε να βιώσουμε πάλι την πρώτη μας φορά με το «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον». Αλλά είναι απροσδόκητα ένας διόλου ανάξιος απόγονός του, με DNA από το «Γέννηση» και το «Τέλος μιας Σχέσης» και το «Ο Θρύλος του 1900», και ταυτόχρονα ό,τι κοντινότερο φετινό στο «Το Ημερολόγιο» διατίθεται (κορίτσια, προσέξτε το après douche ημίγυμνο κοντινό του Ολλανδού παιδαρά Μικίλ Χάουσμαν – δεν το πιστεύω ότι το γράφω αυτό…). Που πάει να πει: αγκαλιάζεις το πιο φιλόδοξο τέκνο τού indie παιδιού-θαύματος Λι Τόλαντ Κρίγκερ, ένα μπούστο κλου εξωπραγματικής ανωμαλίας της ανθρωποφυσιολογίας, καταδικασμένης σε μια αιωνιότητα και μια μέρα (και βάλε) κρυφτού & νοσταλγίας, «αφέσου και ζήσε» διδαχής ρομαντικής συμπαντικά ου μην και συγκυριακής καμπής. Ναι, παρά το εμφανές σιδέρωμα, στο μέσα του και στη μούρη του.

Αμαρτία εξομολογημένη ουκ έστιν αμαρτία, μ’ έκαναν μπεμπέκα: Η φωτογραφία του Ντέιβιντ Λάντσενμπεργκ και το score του Ρομπ Σίμονσεν που σμίγουν καίρια, διακριτικό botox στο φούντωμα της χαδιάρας αφήγησης. Η bigger than life, ωραία μοιραία Λάιβλι (ιδιοφυής διανομή, ενδημούσε ανέκαθεν κάτι άκαμπτο και μια α λα old Hollywood ποιότητα σ’ αυτό το Gossip Girl) κι ο καλύτερος για δεκαετίες, στα όρια του σπαρακτικού Χάρισον Φορντ πλάι στις διαχρονικά λατρεμένες Μπέρστιν και Μπέικερ (το καπέλωμα της τελευταίας στη σεκάνς του λόγου ενός επετειακού γαμήλιου party χτυπάει άσχημα, πάντως) και τη μουρίτσα Κρου. Το ερωτικό ραβασάκι στο Φρίσκο και τη φανερή ή αθέατη (όπως της μανδάμ, το ‘πιασες;) ιστορία του – αν και τα ασπρόμαυρα φωτοντοκουμέντα τού σεισμού σε εμπλέκουν συναισθηματικά περισσότερο από δύο ραντεβού των πιτσουνακίων μας, σ’ ένα πλοίο στα έγκατα της πόλης κι ένα ιστορικό ερειπωμένο drive-in. Ένα ζωοφιλικό επεισόδιο αποχαιρετισμού που θα σε αναλύσει σε λυγμούς μαζί με τη βιώνουσα για πολλοστή φορά ανήμπορη την απώλεια, άφθαρτη από τις αρρώστιες και τα γηρατειά, κάτοχο του ζωντανού. Την «Αλίμονο στους Νέους» ειρωνεία λεκτικών γκαγκ με πανέξυπνο το εορταστικό σκετσάκι με μια μεσόκοπη τυφλή (εξού και ανίδεη για το ντοριανγκρεϊκό άχθος τής – νομίζει – συνομήλικης) πιανίστα φιλενάδα τής μπουμπούκας μας. Τη χωρίς χασίματα διαδραμάτιση σε παρελθόν και παρόν του ψυχοσωματικού διλήμματός της, προ μιας απόφασης… ζωής.

Όχι ότι δε θα πεις… «I’m too old for this shit». Τα εξυπνακίστικα σούξου μούξου flirt παραμονή Πρωτοχρονιάς και μια παλινωδία της μεταμελημένης ingénue μας (κοινώς, πάει γυρεύοντας για ξεπέτα μ’ αυτόν που έφτυσε) βάζουν χέρι πιασάρικα. Ο ζεν πρεμιέ, ένας ακόμα νταβραντισμένος απ’ το «Game of Thrones» σε κινηματογραφική μόστρα, έχει κάτι αντιποθητά ευάλωτα σπασικλακίστικο, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την πειστικότητα ως ίντριγκας της καψούρας τής ηρωίδας (OK, είναι εκατομμυριούχος φιλάνθρωπος πρώην start-upper, αλλά μεγάλο το leap of faith της ξανθιάς για πάρτη του), ενώ ένα από τα ακονισμένα ταλέντα της (άλλα: ιατρική, πορτογαλικά, αθλητικογραφία), η παρατηρητικότητα σε βαθμό Σέρλοκ Χολμς, φαίνεται να βρίσκεται σε ύπνωση όσον αφορά τον κινούμενο στο εργασιακό περιβάλλον της γκόμενο, προτού της τα ρίξει. Δύο 60’s και δώθε mini ιντερλούδια θυμήσεων αποχωρισμού βάζουν μπρος γραφικά τη χρονομηχανή κουρεμάτων και ντυσιμάτων. Το πανωσήκωμα περί ενός κομήτη – φαντάσματος (το χαριτωμένο McGuffin επί δύο, ονοματολογικό και πλοκής) και επίδρασής του στο γονιδιακό τελομερίδιο της προκομμένης μας που τσιτώνει καταχρηστικά την ανατροπή κορύφωσης σου βγάζει μια άσπρη τρίχα, επίσης. Αλλά να ‘ταν τα νιάτα δυό φορές, you’ re not getting any younger, μάθε και μετάδωσε κι εσύ «Το Μυστικό της Άνταλαϊν». Δε θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κάθε φύλου fans των επισημανθέντων άνωθι φιλμικών προτύπων, δείτε (και συγκινηθείτε με) τις εκλεκτικές συγγένειες – μη φοβάστε, με το μελγκιμπσονικό «Νέος για Πάντα» καμία σχέση. Η καρδούλα τού ασθενούς φύλου κάθε… ηλικίας θα φτερουγίσει, αρκετοί πιθανοί αρσενικοί συνοδοί θ’ αγγιχτούν. Είσαι ψυχρός ορθολογιστής; Θα το βρεις λίγο πράσιν’ άλογα. Δεν μπορείς τις χαριτωμενιές και τα «ζουμιά» ειδυλλίων και family; Με προσοχή εσύ, κομψά μεν, ψιλολερώνουν δε εν προκειμένω. Arthouseάδες, μετρήστε τις ρυτίδες σας (και, αρκετοί, απολαύστε το κρυφά). Μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία…


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.