FreeCinema

Follow us
08.099:00

Βενετία 70: Η μεγάλη νίκη της «Miss Violence».


Η τελετή λήξης του 70ου Φεστιβάλ Βενετίας επιφύλασσε εκπλήξεις, ανατροπές, απρόβλεπτες βραβεύσεις και μόνο ευχάριστα νέα για την ελληνική συμμετοχή, που είδε το «Miss Violence» να φεύγει όχι με ένα, αλλά με δύο βασικά βραβεία στις αποσκευές. Της πάει της Ελλάδας η Βενετία!

Ο Θέμης Πάνου υπήρξε φαβορί στα προγνωστικά για το βραβείο του ανδρικού ρόλου ήδη από την πρώτη προβολή του «Miss Violence» και, ευτυχώς, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν χαρίζοντας στον ηθοποιό την πρώτη μεγάλη διάκριση της ταινίας. Η πραγματική έκπληξη, όμως, ήρθε αμέσως μετά, όταν η ανακοίνωση του νικητή του βραβείου σκηνοθεσίας έδωσε στον Αλέξανδρο Αβρανά το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο της διοργάνωσης και έναν ακόμα μεγάλο λόγο για να χαμογελά πλατιά!

Themis Panou

Η «Miss Violence» ήταν η μόνη ταινία που κατέκτησε δύο βραβεία στην τελετή λήξης της φετινής Μόστρα, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας στο κορυφαίο ιταλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ (ύστερα από το βραβείο ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ για το «Attenberg» και το βραβείο σεναρίου των «Άλπεων»). Παρά τις όποιες ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα για την «κατηγοριοποίηση» του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι, στο εξωτερικό, το λεγόμενο «Greek Weird Wave» εξακολουθεί να χαίρει αποδοχής και να αποτελεί πρόταση που προκαλεί το ενδιαφέρον και την προσοχή του διεθνούς Τύπου, ακόμη και του κοινού. Το πώς αυτό θα επηρεάσει την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα στο άμεσο μέλλον μας ιντριγκάρει να το παρακολουθήσουμε.

ITALY-CINEMA-VENICE-FILM-FESTIVAL

Από εκεί και πέρα, σχεδόν τίποτα δεν πήγε όπως αναμενόταν! Ο Χρυσός Λέοντας δεν πήγε σε κανέναν Ασιάτη auteur, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά παρέμεινε εντός ιταλικών συνόρων και απονεμήθηκε στο «Sacro GRA», ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στις ζωές μερικών ανθρώπων εντός του αυτοκινητοδρόμου που περικυκλώνει τη Ρώμη και το οποίο είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει κατακόρυφα μόνο μερικές ώρες πριν απ’ την τελετή της απονομής. Ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ με το «Jiaoyou»«Stray Dogs» αγγλιστί, το τελευταίο του φιλμ, κατά τις δηλώσεις του) περιορίστηκε στο Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ενώ το «Kaze Tachinu» του Χαγιάο Μιγιαζάκι θα επιστρέψει στην Ιαπωνία μόνο με τις καλύτερες εντυπώσεις των απλών θεατών…

Elena Cotta

Το φαβορί για τον γυναικείο ρόλο, η Τζούντι Ντεντς, είδε τη γηραιά πρωταγωνίστρια του «Via Castellana Bandiera», Ελένα Κότα, να της κλέβει το βραβείο σχεδόν μέσα από τα χέρια σε μία μάλλον αψυχολόγητη βράβευση, πιθανής προσπάθειας να υπάρξουν περισσότεροι Ιταλοί αποδέκτες βραβείων. Παρ’ όλα αυτά, η… καθολικά αγαπημένη «Philomena» δεν έμεινε χωρίς βραβείο, καθώς ο Στιβ Κούγκαν παρέλαβε μαζί με τον Τζεφ Πόουπ το βραβείο σεναρίου.

Τέλος, ο νεαρός Τάι Σέρινταν, μετά τις συμμετοχές του στα «Δέντρο της Ζωής» και «Ένα Καλοκαίρι», χτύπησε διάνα με το «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν κατακτώντας το βραβείο ανερχόμενου ηθοποιού. Επίσης, το νεοσύστατο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής έκανε ποδαρικό με το τρίωρο, εξαντλητικό και άκρως φεστιβαλικό «Die Frau des Polizisten».

Στη συνέχεια, θα βρεις όλα τα βραβεία της διοργάνωσης, τόσο για το κύριο διαγωνιστικό όσο και για τα παράλληλα τμήματα. Τώρα, το μόνο που απομένει είναι να δούμε πότε θα φτάσουν στην χώρα μας οι συγκεκριμένες ταινίες και πώς θα αντιδράσει το κοινό, αν και, μεταξύ μας, ο φετινός Χρυσός Λέοντας μάλλον δεν πρόκειται να κάνει… διεθνή καριέρα.

ΚΥΡΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ VENEZIA 70

Χρυσός Λέοντας καλύτερης ταινίας: «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι
Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας; «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Jiaoyou» του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ
Coppa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Θέμης Πάνου, για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Coppa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Ελένα Κότα, για το «Via Castellana Bandiera» της Έμμα Ντάντε
Βραβείο Marcello Mastroianni ανερχόμενου ηθοποιού: Τάι Σέρινταν, για το «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Βραβείο σεναρίου: Στιβ Κούγκαν και Στίβεν Πόουπ, για την «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Die Frau des Polizisten» του Φίλιπ Γκρένινγκ.
Λέοντας του Μέλλοντος – Βραβείο «Luigi De Laurentis» για πρώτη ταινία δημιουργού: «White Shadow» του Νόαζ Ντέσε

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI

Καλύτερη ταινία: «Eastern Boys» του Ρομπάν Καμπιγιό
Καλύτερος σκηνοθέτης: Ουμπέρτο Παζολίνι για το «Still Life»
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ruin» των Μάικλ Κόντι και Έιμιελ Κόρτιν-Γουίλσον
Ειδικό Βραβείο καινοτομίας: «Mahi Va Corbeh» του Σάχραμ Μόκρι
Καλύτερο μικρού μήκους φιλμ: «Kush» του Σουμπασίς Μπουτιάνι

70th Venice Film Festival