FreeCinema

Follow us

ΠΡΟΣΤΙΜΟ (2021)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Παρανομίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φωκίων Μπόγρης
  • ΚΑΣΤ: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Φένια Αποστόλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Βασίλης - Άγγελος Αναστασίου, Τζένη Κιτσέλη, Κώστας Στεφανάκης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σίσσυ Τουμάση, Όμηρος Πουλάκης, Φίλιππος Λούβαρης, Κωνσταντίνος Βλάχος, Γιάννης Οικονομίδης, Δανάη Ντέμου, Χρήστος Καρτέρης, Λιάκος Μπουρνόβας, Βασίλης Μπισμπίκης, Πηνελόπη Τσιλίκα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: DANAOS FILMS

Τυπάκος που εμπορεύεται «χόρτο» για κάνα χαρτζιλίκι ζητά καταφύγιο στο διαμέρισμα της αδελφής του, για ν’ αποφύγει πιθανή σύλληψη κατόπιν «κόμπλας» με τους γείτονες της πολυκατοικίας του. Εκείνη, όμως, συζεί με βετεράνο μπράβο της νύχτας. Θα «κάτσει» καλά η συγκατοίκηση;

Υπάρχει φέτος μια ελληνική ταινία που έχει δημιουργηθεί έξω από παρεάκια και κυκλώματα. Γιατί υπήρχε η καύλα. Και το αποτέλεσμα εκπλήσσει με τον επαγγελματισμό του, πόσω μάλλον όταν μοιάζει να στήθηκε σαν ένα «εργόχειρο» φτηνό, από αυτά που ενίοτε «κατα-δικάζονται» (κυρίως από την κριτική) με τον προσδιορισμό της b-movie. Έτσι κι αλλιώς, όμως, από εκεί προέρχεται ο Φωκίωνας Μπόγρης, ο οποίος επιστρέφει μετά από μεγάλη απουσία (την «Κάθαρση» του 2009), πιο κινηματογραφικός από ποτέ.

Το «Πρόστιμο» είναι η δεύτερη fiction ταινία μεγάλου μήκους του Μπόγρη και κινείται στο πλαίσιο ενός είδους «καλτίλας» με crime σκηνικά κι εκείνο το «δεύτερο», το «μπασκλάς» κοινωνικό στρώμα ηρώων, που το σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη έχει κατηγοριοποιήσει στην ελληνική φιλμογραφία εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν. Εκ πρώτης όψεως, τα χαρακτηριστικά και τα στερεότυπα εκείνου τα συναντάμε κι εδώ, όμως, ακόμη κι αν ο Μπόγρης διαχειρίζεται άπειρες από τις φάτσες της περσινής «Μπαλάντας της Τρύπιας Καρδιάς» (σε ένα από τα καλύτερα casting που έχουμε δει σε ελληνική ταινία εδώ και καιρό!), η αίσθηση και ο τόνος του φιλμ διαφοροποιούνται και απομακρύνουν το σκεπτικό της σύγκρισης.

Ο Βαγγέλης, άνεργος τυπάκος της διπλανής πόρτας, απομεινάρι της γενιάς των ravers που έφαγε «πόρτα» από την πραγματικότητα, πουλάει «χόρτο» για τα προς το ζην κι ακόμη ελπίζει να του κάτσει μια μόνιμη, σωστή δουλειά. Να γίνει απλά… κανονικός, δηλαδή. Με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εμπορία και κατοχή, όμως, αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί ποτέ (αντίο θεσούλα στο αεροδρόμιο, έστω και στις αποσκευές…). Υποψιασμένος ότι οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας θα τον «καρφώσουν» στους μπάτσους, βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στο διαμέρισμα της αδελφής του, η οποία εσχάτως συζεί με τον Πέτρο, σχεδόν βετεράνο της «πιάτσας» που σήμερα τη βγάζει με μικροκομπίνες και «προστασία» στα νότια προάστια. Ο τελευταίος θα χώσει τον Βαγγέλη σε (υποτίθεται) πιο προσοδοφόρα κόλπα, αν κι εκείνος δεν δείχνει να το ‘χει μέσα του. Το μεγάλο «σχολείο της ζωής» μας προετοιμάζει για «στράβωμα»…

Τίμια σε άποψη, στακάτα πλάνα χωρίς «μπιχλιμπίδια» στη ματιά, tempo που δεν «τρέχει» αλλά σε κρατάει (και ίσως ήθελε λίγο πιο έντονο νεύρο στο δεύτερο μέρος του φιλμ, το οποίο ενεργοποιείται συμβολικά με τη σκηνή της τσάντας με τα χρήματα που πρέπει να παραδώσει ο Βαγγέλης στον πατέρα του Πέτρου), πραγματικά δυνατές και συνολικά σωστά «ενορχηστρωμένες» ερμηνείες και ιστορία που δεν ταυτίζεται με ένα κάποιο «λουμπεναριό» υποκόσμου, αλλά μ’ εκείνο το πιο λαϊκό δείγμα της ράτσας μας που αγκομαχάει να ζήσει και να κρατηθεί πάνω από την επιφάνεια της γης, είναι στοιχεία που μετράνε θετικά στο «Πρόστιμο».

Ο Μπόγρης στήνει έναν φιλμικό κόσμο που δεν ταυτίζεται με τη μίρλα της κοινωνίας, δεν φωνασκεί για να φανεί «διαφορετικός», δεν μεγαλοστομεί γενικά. Υπάρχει. Και αναζητά τον τρόπο να υπάρχει, όσο πιο ασφαλώς γίνεται, για να προσγειωθεί κάποτε στην «κανονικότητα», με την ίδια ψυχή αλλά με αλλιώτικο «ένδυμα». Εκεί, στην κοινωνική του τοποθέτηση, είναι που το έργο «καθαρίζει» και βασίζει τη δυναμική του, χωρίς συμβάσεις και «ορθότητες» στη γλώσσα που χρησιμοποιεί (ειδικά απέναντι σε φύλα και σεξουαλικό προσανατολισμό). Η ανάγκη να ειπωθεί μια ιστορία, η φυσικότητα των διαλόγων και η αμεσότητα στο παίξιμο των ηθοποιών είναι τα δεδομένα του Μπόγρη, το νοιάξιμό του γι’ αυτό που θέλει να καταθέσει φιλμικά. Από το αξιοπρόσεκτο επιτελείο του καστ, ασχέτως χρόνου παρουσίας και σημαντικότητας ρόλου, οι μπροστάρηδες Βαγγέλης Ευαγγελινός και Στάθης Σταμουλακάτος λειτουργούν σαν ερμηνευτικά «αντίβαρα» που κάνουν τα δρώμενα τόσο αληθοφανή, από τις πιο χαβαλετζίδικες στιγμές τους έως την έκρηξη μιας υποβόσκουσας βίας που σέρνεται σαν σασπένς κάτω από την επιφάνεια του έργου.

Το φινάλε μπορεί να φαίνεται λίγο αμήχανο, δίχως λύτρωση ή λογαριασμούς που έκλεισαν πραγματικά. Αλλά το πλάνο του Βαγγέλη πίσω από έναν φράχτη από συρματόπλεγμα περνάει τη σημειολογία του, αφήνει στο μυαλό μεταφορές για το μέλλον αυτού του ανθρώπου, για έναν ακόμη μικρό «εγκλωβισμό» που η ζωή (θα) πολλαπλασιάζει σταδιακά. Αδιάκοπα. Αυτό κι αν δείχνει πως ο Μπόγρης ωρίμασε.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θα βαρεθείτε ν’ ακούτε πως τούτη η ταινία είναι… «οικονομιδική». Διότι αυτό είναι το «προφανές». Κατά έναν παράδοξο τρόπο, αυτή η σύγκριση αδικεί και τους δύο σκηνοθέτες. Πέρα από τις κοινές φάτσες του καστ και το βρισίδι που πέφτει σύννεφο, ο Φωκίωνας Μπόγρης δείχνει σαν να βγήκε από τη «σχολή» του Γιάννη Οικονομίδη, όμως μπορεί να σταθεί κι από μόνος του, έχοντας κατά βάθος μια ουσία ψυχισμού με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Επίσης, ακόμη αναζητά τη φόρμα, το ρυθμό του, το πόσο πιο ψηλά μπορεί να το πάει. Αξίζει τον κόπο ν’ αναγνωριστεί αυτή του η προσπάθεια με το «Πρόστιμο», που εμένα προσωπικά με ξάφνιασε. Ευχάριστα. Ο μέσος θεατής θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι βατό, κοινωνικά αιχμηρό, αξιοπρεπέστατα δουλεμένο, που ψυχαγωγεί κι αφήνει και χώρο για σκέψεις. Για πράγματα που συμβαίνουν δίπλα μας, κοντά μας. Αλλά δεν θέλουμε να τα ξέρουμε ή να τα βλέπουμε. Και θα μπορούσαμε να καλέσουμε και την Αστυνομία, με την ελπίδα να μας «σώσει» από αυτά…


MORE REVIEWS

DUNGEONS & DRAGONS: ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΕΦΤΩΝ

Καταφερτζής κλέφτης, παρέα μ’ ένα μικρό τσούρμο από τυχοδιώκτες συνοδοιπόρους οι οποίοι κατέχουν ουκ ολίγες μαγικές ικανότητες, αναζητά κλεμμένο κειμήλιο που ίσως του επιτρέψει να επαναφέρει στη ζωή την πεθαμένη και πολυαγαπημένη του σύζυγο.

ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΟΥΝΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Πιέτρο γίνεται φίλος με το μοναδικό παιδί ενός μικρού ορεινού χωριού, καθώς κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές εκεί. Ο Μπρούνο θα χαθεί από τη ζωή του εξαιτίας μικρών παρεξηγήσεων, μα θα επιστρέφει πάντοτε στον ενήλικο βίο του, για να του θυμίζει την παιδική ηλικία και πατρικές στιγμές που έχασε από πείσμα και λάθος επιλογές.

ΖΛΑΤΑΝ

Τα ταραχώδη παιδικά και νεανικά χρόνια του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Σουηδία, μέχρι την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού του ταλέντου, χάρη στις εμφανίσεις του με τη φανέλα του Ajax.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

Στη Ρώμη της δεκαετίας του ’60, ο Άλντο Μπραϊμπάντι, ένας ποιητής και θεατράνθρωπος γύρω στα 40, ζει με τον νεαρό Έτορε, φίλο και σύντροφό του. Όταν ο υπερσυντηρητικός και θρησκευόμενος πατέρας του δεύτερου καταγγέλλει αυτή τη σχέση στην Αστυνομία, ο Άλντο θα βρεθεί κατηγορούμενος και αντιμέτωπος με φυλάκιση, χάρη σ’ έναν ιδιότυπο νόμο με μεσαιωνικές καταβολές.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - TO THE SWORDSMITH VILLAGE

Μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του από έναν δαίμονα, ο Ταντζίρο Καμάντο εντάσσεται στο Σώμα Φονιάδων Δαιμόνων, έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό: να επαναφέρει την αδελφή του (τη μόνη που γλίτωσε τον θάνατο, με τίμημα όμως τη μετατροπή της σε δαίμονα) στην ανθρώπινη μορφή της.