FreeCinema

Follow us

ΟΔΥΣΣΕΙΑ (2016)

(L’ODYSSEE)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζερόμ Σαλ
  • ΚΑΣΤ: Λαμπέρ Γουίλσον, Πιερ Νινέ, Οντρέ Τοτού, Λοράν Λουκά, Βενσάν Εναΐν, Μπενζαμέν Λαβερνέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21 / SEVEN FILMS

Ο Ζακ-Ιβ Κουστό από αξιωματικός του γαλλικού Ναυτικού μετατρέπεται σε ερευνητή και κινηματογραφιστή που ειδικεύεται στην υποβρύχια ζωή των θαλασσών ανά τον κόσμο, ταξιδεύοντας παντού με την αγαπημένη του «Καλυψώ».

Όσοι θυμούνται την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «The Undersea World of Jacques Cousteau», από την περίοδο 1966 – 1976, ή έστω τη μεταγενέστερη συνέχειά της, «The Cousteau Odyssey», που έπαιξε στο διάστημα 1977 – 1982, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μεγάλωσαν με το όνομα του Ζακ-Ιβ Κουστό και εξαιτίας αυτού τρέφουν ακόμη και σήμερα μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και τα μυστικά της. Φυσικά, έχουν επίσης περάσει πολλά χρόνια από τότε και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν ξανακούσει αυτό το όνομα! Περιέργως, η «Οδύσσεια» καταφέρνει να αφήσει μάλλον ανικανοποίητους τους πρώτους και ελάχιστα ενημερωμένους τους δεύτερους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μιλάμε για ένα αποτυχημένο φιλμ. Απλά, η επιλογή που κάνει ο Ζερόμ Σαλ στους σταθμούς μιας ζωής αρκετά πολυτάραχης ή συναρπαστικής (σε ένα μόλις δίωρο…) δεν καλύπτουν πραγματικά τη σημασία της ύπαρξης αυτού του μύθου.

Ο σεναριακός άξονας του Σαλ είναι που… μπάζει νερά, προσπαθώντας να εστιάσει περισσότερο στα ενδότερα της οικογενείας του Κουστό, του προσωπικού βίου του, δηλαδή, αντί της (ίσως;) αινιγματικής του προσωπικότητας, η οποία στην «Οδύσσεια» περνά σε δεύτερη μοίρα, με την πλοκή να καταγράφει φάσεις της ζωής, όχι όμως και να αναλύει τον ψυχισμό που ώθησε αυτόν τον άνθρωπο στο να αφιερωθεί με τέτοιο πείσμα στη θάλασσα και τον υποβρύχιο κόσμο της. Δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το πλοίο «Καλυψώ» ήταν η ουσιαστική… σύζυγος και ερωμένη του, το φιλμ σχεδόν «ακυρώνει» τη δραματική φόρτιση που συνόδευε την καθημερινότητα του Κουστό, από τον συζυγικό του βίο (με μια πιστή και τόσο δοτική γυναίκα την οποία ποτέ δεν έπαψε να απατά, χωρίς ο Σαλ να αγγίζει κάποια εξήγηση εδώ) μέχρι τις κόντρες με τα παιδιά του και ειδικά με τον Φιλίπ, τον οποίο αποξένωσε κυριολεκτικά, στέλνοντάς τον από πολύ μικρή ηλικία σε οικοτροφείο, στερώντας από την ενηλικίωσή του το πρότυπο ενός πραγματικού πατέρα. Σε αυτή την περίοδο εντοπίζεται και ένα τεράστιο ατόπημα του έργου, που θυσιάζει σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του Κουστό παγκοσμίως (από τη νίκη ενός Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες, το 1956, μέχρι ιστορικές συναντήσεις του, ακόμη και με τον Πρόεδρο της Αμερικής). Όλα αυτά περνούν αδικαιολόγητα βιαστικά, μέσα από carte postale ή αποκόμματα του Τύπου που κρεμά ο Φιλίπ σε μια πόρτα της ντουλάπας του ως οικότροφος, στερώντας από τον θεατή ένα κομμάτι που θα συνδύαζε το glam με τη μαγεία της δημοσιότητας σε χρόνια τόσο νοσταλγικά και πιθανότατα δελεαστικά ως εικόνες, όμως και… πανάκριβα στο να οπτικοποιηθούν, λογικά.

Το production value, κατά τα άλλα, υφίσταται, και το κομμάτι των εξερευνήσεων των θαλασσών προσφέρει θέαμα (ελαφρώς παλαιομοδίτικο), χωρίς να εκμεταλλεύεται (ατυχώς) το απέραντο γαλάζιο που θα φανταζόταν να δει κανείς σε υποβρύχιες λήψεις. Η αγωνία του Κουστό να βρει χρηματοδότες για τα επόμενα ταξίδια – ντοκιμαντέρ του και η αδρανής συνύπαρξή του με τη σύζυγο, που στέκει σαν το δεξί του χέρι στο «Καλυψώ», σπαταλούν περισσότερο χρόνο, αναμένοντας κάποιες δραματικές εκρήξεις, όπως ένα τραγικό συμβάν (πασίγνωστο σε όσους γνωρίζουν την ιστορία του Ζακ-Ιβ, αλλά ας αποφύγουμε το όποιο spoiler) που συνταράσσει την οικογένεια, το 1979.

Αν και ψυχαγωγική, αυτή εδώ η «Οδύσσεια» λες και στέκει στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν βουτά ποτέ βαθιά, από φόβο μήπως και… βραχεί! Ο θεατής δεν μαθαίνει ουσιαστικά ποιος ήταν ο άνθρωπος Κουστό (αν και επιχειρεί να εντρυφήσει στις πιο ιδιαίτερες στιγμές του ως οικογενειάρχη), αλλά για μένα η μεγάλη αδυναμία του Σαλ είναι το ότι δεν καταφέρνει να βρει το πάθος σε μια τόσο σημαντική πορεία, με στοιχειώδη επίδραση σε επιστήμες έως και, απλά, την pop κουλτούρα.

Συμπληρωματικά, το καστ στέκει με σεβασμό σε κάθε ρόλο, χωρίς να υπερβάλλει με γραφικότητες ή να τραβά την προσοχή και να καπελώνει ο ένας τον άλλον, η φωτογραφία του Ματιάς Μπουκάρ χαϊδεύει αδιάκοπα το βλέμμα και οι συνθέσεις του Αλεξάντρ Ντεσπλά δίνουν ένα κομψό φινίρισμα που ενίοτε προκαλεί και το συναίσθημα. Αλλά, προσωπικά, είχα πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από τούτη την «Οδύσσεια».

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μια καλοφτιαγμένη βιογραφία που απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους που ήδη γνωρίζουν το όνομα του Κουστό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μάθουν και κάτι παραπάνω για τη ζωή του. Απλά, θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν τα χρόνια των τηλεοπτικών μεταδόσεων των σειρών του, δεν θα εμβαθύνουν. Εκείνοι που δεν τον… πρόλαβαν (λόγω ηλικίας, κυρίως) αξίζει να κάνουν μια αρχή με αυτή την ταινία και, ακολούθως, να αναζητήσουν τα ντοκιμαντέρ ή τις εκδόσεις του. Οι εχθροί τού… γαλλικού σινεμά να μην ανησυχούν, δεν είναι από εκείνα που σε φέρνουν στα όρια του… να πέσεις να πνιγείς! Αν δεν ενδιαφέρει, όμως, τίποτε από τα όσα προηγήθηκαν στην κριτική, τράβα γι’ άλλη παραλία…


MORE REVIEWS

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Νεαρή μοναχή φεύγει σχεδόν κρυφά από μοναστήρι και επισκέπτεται το πλησιέστερο νοσοκομείο με ασαφή αφορμή «προβλήματος υγείας». Κατά την επιστροφή της, θα πέσει θύμα επίθεσης σε απομονωμένη περιοχή. Ο αστυνομικός επιθεωρητής που θ’ αναλάβει την υπόθεση θα παθιαστεί με την περίπτωση της κοπέλας και θα επιδείξει υπέρμετρο ζήλο για την επίλυσή της.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Βασισμένο στους χαρακτήρες του Ίκαρου και του Δαίδαλου από την ελληνική μυθολογία, το φιλμ του Κάρλο Βόγκελε αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση animation που αξίζει ν’ αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε στη μεγάλη οθόνη.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

Προκειμένου ν’ αποκτήσει γνώσεις από πρώτο χέρι περί οικονομικής κρίσης και σύγχρονων συνθηκών εργασίας, για τις ανάγκες του νέου της βιβλίου, Παριζιάνα συγγραφέας μεταβαίνει στη Νορμανδία και πιάνει δουλειά ως… καθαρίστρια.

TOP GUN: MAVERICK

Για να μην αποχαιρετίσει τη θέση του ανάμεσα στους εν ενεργεία καλύτερους ιπτάμενους του Ναυτικού, ο Πιτ Μίτσελ υποχρεώνεται να εκπαιδεύσει ομάδα αποσπασμένων πτυχιούχων, οι οποίοι πρόκειται ν’ αναλάβουν την πλέον ριψοκίνδυνη αποστολή καταστροφής μυστικών εγκαταστάσεων παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε χώρα εχθρική προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Στο Σικάγο του 1956, το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί το κατάστημα ρούχων ενός Βρετανού κόπτη για «βιτρίνα» των χρηματαποστολών του. Όλα πάνε ρολόι, μέχρι τη στιγμή που ο πληγωμένος από σφαίρα γιος ενός μεγαλογκάνγκστερ αναζητά καταφύγιο στο ραφείο του μαγαζιού.