FreeCinema

Follow us

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ (1994)

(FOUR WEDDINGS AND A FUNERAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Αισθηματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικ Νιούελ
  • ΚΑΣΤ: Χιου Γκραντ, Άντι ΜακΝτάουελ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Σάιμον Κάλοου, Τζέιμς Φλιτ, Τζον Χάνα, Σάρλοτ Κόουλμαν, Ρόουαν Άτκινσον, Ντέιβιντ Μπάουερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 117'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Είναι μεταδοτικό. Εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει τρόπος να φυλαχτείτε, δεν υπάρχει λόγος να αντισταθείτε… Βασικό σύμπτωμα; Θα σας κάνει να πείτε… «I do»!

Ανέκαθεν διασκέδαζα με τις γαμήλιες τελετές και τις «δεξιώσεις» που τις ακολουθούν. Απίστευτο kitsch και ευκαιρίες για κουτσομπολιό, συναντήσεις με ανθρώπους που δε θα ήθελα να ξέρω ότι ζουν ακόμα, ενδυματολογικές κόντρες απείρου κάλλους, επιδρομές μαρτυρικών καλεσμένων στον μπουφέ κι εκείνο το ταλαίπωρο «Wedding March» του Μέντελσον (στην εκτέλεση του… «Hooked on Classics»!), ανάμεσα σε βαλς και τσιφτετέλια. Από την άλλη, όμως, πέρα από τα ασυγκράτητα γέλια, υπάρχει και ένα εσωτερικό αίσθημα τρόμου, αρκετά σύνθετο στους λόγους που το προκαλούν, αλλά με μία σταθερή βάση. Ελεύθερος. Ανύπαντρος. Εργένης. Όλα ηχούν το ίδιο. Έπονται τα μανιοκαταθλιπτικά ερωτήματα… Εγώ ποτέ; Αυτοί πώς τα κατάφεραν; Φαίνονται ερωτευμένοι; Να ζηλέψω ή ν’ αρχίσω να ψάχνω το τέλειο πλάσμα που ήρθε απόψε «μόνο για μένα»; Σαχλαμάρες! Όταν θα ‘χω βαρεθεί, θα ‘χω για παρέα το άγχος και το μεθύσι μου. Και θα περιμένω το επόμενο προσκλητήριο…

Κάπως έτσι δε λειτουργεί και η παρέα του Τσαρλς στην ταινία; Να μην απορώ, λοιπόν, γιατί τη διασκέδασα τόσο… Πέρα από αυτά που μαρτυρά ο τίτλος και περιμένετε να δείτε (όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά…) στην ταινία, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ομολογήσω ότι… βγάζω το σκασμό για να μη σας χαλάσω την απόλαυση, αποκαλύπτοντας τα μικρά μυστικά της. Βολευτείτε, λοιπόν, με μια μικρή γνωριμία με τους χαρακτήρες.

Τσαρλς: Αθεράπευτα Βρετανός, φάτσα πολύ γλυκιά για να ‘ναι αληθινή, μακριά από παπάδες και κουμπάρους, στα 32 του χρόνια έχει μετατραπεί σε serial monogamist!
Σκάρλετ, η συγκάτοικος: Παλαβιάρα. Ψάχνει για δουλειά, φλερτάρει απροκάλυπτα, μένει με την ελπίδα…
Φιόνα: Η μαυροφορούσα φαρμακόγλωσσα, μονίμως προσβλητική απέναντι στον αδελφό της, Τομ, τον έβδομο πλουσιότερο Βρετανό.
Γκάρεθ και Μάθιου: ‘Ένα αληθινά ερωτευμένο ζευγάρι, το μοναδικό μέσα στην όλη παρέα. Μάλλον όχι παντρεμένοι…
Ντέιβιντ: Ο αδελφός του Τσαρλς. Είναι κουφός!

Όλοι αυτοί παίρνουν σβάρνα τους γάμους, άλλες φορές το διασκεδάζουν, άλλες φορές μοιρολατρούν και σε μία συγκεκριμένη δεξίωση, αυτή του γάμου υπ’ αριθμόν ένα, ο Τσαρλς σκοντάφτει πάνω στην Κάρι. Είναι Αμερικανίδα, επίσης ελεύθερη και (κατά την ταπεινή γνώμη της Φιόνα) «τσούλα»! Η ίδια ομολογεί κάποια στιγμή πως είχε 33 (!) ερωτικούς δεσμούς στη ζωή της, «λιγότερους από τη Μαντόνα, περισσότερους από την Lady Di»! Τι διάολο γίνεται από εδώ και κάτω; Επί της οθόνης, παρακαλώ. Κι αν μπορώ να μαρτυρήσω κάτι, σας λέω ότι σ’ αυτό το πρώτο βράδυ της γνωριμίας τους, ο Τσαρλς και η Κάρι κάνουν έρωτα. Αν η ταινία ήταν του ’50, αυτό θα γινόταν μετά το happy end…

Σενάριο πρώτης τάξεως, πάνω απ’ όλα. Σ’ αυτό πατάει γερά η ταινία και στην περίφημη γλώσσα του οφείλει τη διεθνή επιτυχία της. Ο Ρίτσαρντ Κέρτις (της τηλεοπτικής «Μαύρης Οχιάς») έχει κάνει μία εκπληκτική δουλειά, που αγγίζει κάθε συναίσθημα και ίσως (θα) είναι ο κύριος διεκδικητής για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου τη χρονιά που μας έρχεται. Πιθανές ενστάσεις για κενά στους χαρακτήρες δε γίνονται δεκτές. Πείτε ότι κάνω τα στραβά μάτια, αλλά η ταινία έχει σκοπό να διασκεδάσει και στο κάτω-κάτω του Μάικ Νιούελ είναι, έτσι του άρεσε, θαύμα ρυθμό της έδωσε και κατάλληλες αποχρώσεις κωμικής αισιοδοξίας και μουντού ρομαντισμού. Ιδανικό το καστ στους δεύτερους ρόλους, με την Κριστίν Σκοτ Τόμας να έχει την αβανταδόρικη σκηνή και τον Ρόουαν Άτκινσον να ξεκαρδίζει σαν παπάς που χάνει τα λόγια του, κατά τη διάρκεια της πρώτης του τελετής. Ο γλυκανάλατος Χιου Γκραντ τα βγάζει πέρα ίσως γιατί ο ρόλος έρχεται στα μέτρα του, κάτι που δε συμβαίνει με την Άντι ΜακΝτάουελ, που δίνει την πιο άτονη ερμηνεία της ταινίας.

Σαν ένα περιτύλιγμα από σκηνές της ζωής του καθενός μας, στο «Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία» καλείστε να ξετυλίξετε από τη μνήμη τα δικά σας αποσπάσματα και να κρατήσετε σαν δώρο τη διασκέδαση. Είναι σινεμά, απευθύνεται ακόμα και σ’ αυτούς που πατάνε δυο-τρεις φορές το χρόνο στη σκοτεινή αίθουσα και μακάρι να είχαμε συχνότερα τόσο απλές, έξυπνες και μοναδικές ταινίες. Άφοβα, λοιπόν, παραδοθείτε στον ιό της κινηματογραφικής απόλαυσης!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το άνωθεν κείμενο είναι η κριτική που έγραψα για το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ (τεύχος 51) το 1994, όταν το φιλμ διανεμήθηκε για πρώτη φορά στους ελληνικούς κινηματογράφους. Στην εποχή του το έργο ήταν ένα απόλυτο ξάφνιασμα… χαράς! Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Με φινετσάτο κείμενο, γλώσσα (εκείνου) του σήμερα, φροντίδα σε χαρακτήρες και το θαρραλέο twist, να πάρει το ρομαντικό στερεότυπο των γάμων και να το αναμείξει… μακάβρια χιουμοριστικά και με τις κηδείες! Ήταν φυσικό το παγκόσμιο κοινό να σπάσει τα ταμεία, ενώ στα Όσκαρ, το 1995, είδε δύο άξιες υποψηφιότητες (για καλύτερη ταινία και καλύτερο πρωτότυπο σενάριο), αλλά έφυγε με άδεια χέρια. Για το είδος του, παραμένει ταινία – τομή που επηρέασε οτιδήποτε ακολούθησε, με ή χωρίς… κουφέτα!


MORE REVIEWS

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

Στη Σικελία των αρχών του 2000, διεφθαρμένος πρώην πολιτικάντης αποφυλακίζεται και γίνεται στόχος των ιταλικών Μυστικών Υπηρεσιών που τον χρειάζονται για να εντοπίσουν το τελευταίο μεγάλο αφεντικό της Cosa Nostra και βαφτισιμιό του.

ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Το χρονικό της εξόντωσης του Πατρίς Λουμούμπα, ηγέτη των κινημάτων ανεξαρτησίας του Κονγκό, με τη σφραγίδα του Βελγίου και των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, καταλήγοντας στο επεισόδιο της εισβολής διαδηλωτών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η μεσόκοπη Πάνσι είναι επιθετική και προσβλητική έναντι των πάντων. Χρίζει ολοφάνερα βοήθειας, καθώς η συμπεριφορά της είναι από καιρό ανυπόφορη. Είναι, όμως, έτοιμη να τη δεχτεί;

SUPER WINGS: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν βλέπω αεροπλάνο, μου ‘ρχεται να σου την κάνω.

ΑΓΡΙΕΣ ΠΛΗΓΕΣ

Νεαρή γυναίκα πασχίζει να βρει τον χαμένο εραστή της, ξεκινώντας μία αναζήτηση που διαρκεί δύο δεκαετίες. Παράλληλα, η σύγχρονη Κίνα μεταμορφώνεται με τρόπο τεχνολογικά ορατό, όσο και ενδοσκοπικά λυρικό.