FreeCinema

Follow us

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2023 (2023)

(29TH ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Φεστιβάλ
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: 27 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2023

Για 29η χρονιά, το καθιερωμένο ραντεβού των Αθηναίων που θέλουν να γιορτάζουν την αγάπη τους για το σινεμά δίνεται και πάλι σε τούτη την πόλη, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με εκατοντάδες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, στις κινηματογραφικές αίθουσες ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΔΑΝΑΟΣ, και ΙΝΤΕΑΛ. Έτοιμοι για Νύχτες Πρεμιέρας;

12 μέρες, 3 διαγωνιστικά τμήματα, 150 ταινίες, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, 35 καλεσμένοι, 5 παράλληλες εκδηλώσεις και 8 parties. Κι ένας πικρός αποχαιρετισμός στον κινηματογράφο IDEAL της οδού Πανεπιστημίου…

«Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε, συνεπώς, από το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένας καημός για όσα ανήμποροι χάνουμε, και η συνειδητοποίηση ενός τέλους. Όχι μόνο για το IDEAL και για κάθε επόμενη αίθουσα που θα ακολουθήσει την άδοξή του κατάληξη. Αλλά και για μια πόλη που χάνει τα σινεμά της. Και μαζί τους χάνει ένα σημαντικό κομμάτι από τον πολιτισμό της», όπως δήλωσε στην ανακοίνωση του προγράμματος ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, για την 29η διοργάνωση.

Πέρα από τα κλασικά τμήματα που αποτελούν παράδοση για τις Νύχτες Πρεμιέρας, φέτος δώστε μια επιπλέον προσοχή στις επιλογές του λονδρέζικου art-house Scala Cinema, με δεκατρείς τίτλους από το παρελθόν που παίζονται σπανιότατα. Θα τους συνοδεύσει το ντοκιμαντέρ «Scala!!! Or, The Incredibly Strange Rise and Fall of the World’s Wildest Cinema and How It Influenced a Mixed-up Generation of Weirdos and Misfits», την πρεμιέρα του οποίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους η συγγραφέας και σκηνοθέτις Τζέιν Τζάιλς (πρώην υπεύθυνη προγράμματος της αίθουσας), και ο συν-σκηνοθέτης του φιλμ, Άλι Κάτερολ.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ, ενώ από αυτό το link μπορείτε να «κατεβάσετε» το ωρολόγιο πρόγραμμα.


MORE REVIEWS

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

Στα 1977, ένα βραδινό τηλεοπτικό talk show με θέμα τον εορτασμό του Halloween και καλεσμένους με ειδίκευση στο μεταφυσικό εξελίσσεται με τον εντελώς λάθος και εκτός προγραμματισμού τρόπο σε ζωντανή μετάδοση.

BACK TO BLACK

Η σύντομη πορεία της μουσικής καριέρας της Έιμι Γουάινχαουζ, παράλληλα με προσωπικές στιγμές που την οδήγησαν σε ένα τόσο απότομο και άδοξο τέλος.

GHOSTBUSTERS: Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δαιμονική οντότητα που (πίσω στα 1904) προσπάθησε να κατακτήσει τον κόσμο με στρατιά από φαντάσματα, τρεφόμενη με αρνητικά συναισθήματα ώστε να μειώσει τις θερμοκρασίες στο απόλυτο μηδέν, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη του σήμερα για να… το προσπαθήσει ξανά! Who you gonna call?

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ

Οι ελπίδες και τα όνειρα μιας χούφτας επίδοξων ηθοποιών του περίφημου Théâtre des Amandiers στο Παρίσι των μέσων της δεκαετίας του ‘80.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Αμερικανική οικογένεια μετακομίζει σε εξοχική αγγλική έπαυλη, δίχως να λογαριάζει τη φήμη πως το νέο τους σπίτι είναι… στοιχειωμένο εδώ και τρεις αιώνες. Και το φάντασμα του Σερ Σάιμον δεν πολυγουστάρει τους απρόσκλητους επισκέπτες!