FreeCinema

Follow us
07.0210:40

Το «Argo» σκίζει στο Ιράν…


… αλλά όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες. Σαν πειρατικό DVD! Φαίνεται πως η απαγόρευση της προβολής του φιλμ εκεί έχει εξάψει την περιέργεια του κοινού, όμως, η όλη απήχηση αποκτά και αναμενόμενες πολιτικές διαστάσεις.

Τον περασμένο μήνα, οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν πως το ντόπιο, κινηματογραφόφιλο κοινό δεν χρειάζεται να δει ποια ταινία θα πάρει το Όσκαρ φέτος! Έτσι, χωρίς πολλές κουβέντες, η προβολή του «Argo» του Μπεν Άφλεκ στις αίθουσες απαγορεύθηκε. Ως απάντηση προς το Χόλιγουντ, δε, ετοιμάζουν και δική τους ταινία που θα παρουσιάζει την… δική τους αλήθεια γύρω από τα επεισόδια του 1979, ονόματι «The General Staff»!

Η ιρανική απάντηση θα είναι μια κρατική παραγωγή (αλίμονο…), με μεγάλο budget, που θα προτείνει ένα εναλλακτικό happy end στην ιστορία εκείνων των «δειλών Αμερικανών διπλωματών», στους οποίους όλοι είχαν φερθεί με ευγένεια και τους συνόδευσαν… φιλικά προς τη φυγή τους από τη χώρα, όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης του φιλμ, Αταολάχ Σαλμανιάν, που κατηγορεί το «Argo» ως μια ανιστόρητη απάτη! Ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού και… Ισλαμικής Καθοδήγησης, Μοχάμαντ Χοσεϊνί, άλλωστε, έχει χαρακτηρίσει την ταινία του Άφλεκ «προσβλητική» και με «σατανικές προθέσεις».

Ο ιρανικός πληθυσμός, από την άλλη, έχει εκδηλώσει την έντονη επιθυμία να κάνει τις συγκρίσεις, πριν καν γυριστεί αυτό το «The General Staff», με το «Argo» να σπάει τα ρεκόρ πωλήσεων στο… «μαύρο» της γειτονιάς! Τα πειρατικά DVD του φιλμ κάνουν θραύση σε underground κυκλώματα και οι «παράγοντες» της σχετικής αγοράς το αποκαλούν… «το μεγαλύτερο best seller των τελευταίων χρόνων», με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κόπιες να έχουν πουληθεί ήδη! Πάντα παράνομες, φυσικά. Ναι, το «Argo» είναι η νέα κινηματογραφική αγάπη του hipster της Τεχεράνης!

Πολλοί Ιρανοί βρίσκουν έτσι την ευκαιρία να δηλώσουν την απέχθειά τους προς την Κυβέρνηση και την αντιαμερικανική της πολιτική, μετατρέποντας την αγορά του πειρατικού DVD του «Argo» σε… πράξη διαμαρτυρίας! «Είναι καιρός να γίνουμε ξανά φίλοι με τον υπόλοιπο κόσμο και με την Αμερική, φυσικά», πιστεύουν οι νεότερες γενιές, που χρησιμοποιούν την Τέχνη και το οσκαρικό παράδειγμα του Ασγκάρ Φαραντί, με το «Ένας Χωρισμός», στρέφοντας το βλέμμα της χώρας του προς… Χόλιγουντ μεριά.