FreeCinema

Follow us
31.0313:00

Τα σινεμά μας = Η ζωή μας.


Το slogan που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο λέει «ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ». Είναι λάθος! Τα ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ είναι Η ΖΩΗ ΜΑΣ. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που κρατούσαν την πόλη της Αθήνας ζωντανή. Όπου έκλεισαν, χάθηκε η ζωή και οι δρόμοι στους οποίους βρίσκονταν βυθίστηκαν στο σκοτάδι. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, λοιπόν!

Πέρσι, στις 12 Νοεμβρίου, έγραψα και δημοσίευσα ένα θυμωμένο editorial με αφορμή τη φημολογία που ήθελε να αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας (έως και ύπαρξης!) οι κινηματογράφοι IDEAL, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ. Επανήλθα προχθές, στις 29 Μαρτίου, με την «ευχή»… ΚΑΚΟΨΟΦΟ ΝΑ ‘ΧΕΤΕ, για τους υπεύθυνους / αρμόδιους του πιθανού αφανισμού δύο εκ των ελαχίστων κινηματογραφικών αιθουσών που έχουν απομείνει στο κέντρο της Αθήνας, με το IDEAL ν’ αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λόγω της επερχόμενης δημιουργίας ενός ακόμη ξενοδοχείου… γύρω από το σινεμά, ουσιαστικά, αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα το χωροταξικό του πράγματος (και από την παρακάτω εικόνα, από το Google Maps).

Πείτε με ανόητο, αλλά δείτε ποιο είναι το σινεμά (η μεγάλη γκρίζα επιφάνεια) και εξ αριστερών δείτε το κτήριο το οποίο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο! Υπάρχει κάποια λογική εδώ; Σε τι ακριβώς είναι απαραίτητα τα τετραγωνικά που καλύπτει η κινηματογραφική αίθουσα; Σε δημιουργία πίσω «αυλής»; Πισίνας; Δημιουργίας εξωτερικού χώρου για το παραδίπλα εστιατόριο με την ίδια ονομασία (που ρημάζει κλειστό, από το 2014); Για να χτιστεί ένα επιπλέον τμήμα δωματίων;

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ενώ το αυτονόητο (για ένα ιστορικό σινεμά που λειτουργεί εκεί από το 1921) θα ήταν να είχε επέμβει το Υπουργείο Πολιτισμού και να προστατεύσει το χώρο και τη χρήση του, η υπόθεση μετατράπηκε σε «μπαλάκι» αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε… άλλα Υπουργεία, με τελικό αποτέλεσμα, φυσικά, να… χάνεται η «μπάλα». Και αν αυτό δεν είναι αρκετό εδώ και τόσους μήνες, σε μία οργιαστική επίδειξη ανευθυνότητας και γελοιότητας, το ΥΠΠΟ απάντησε χθες προς τον Τύπο με αυτό το κείμενο:

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα.

Αν θυμάμαι καλά, το IDEAL αποτελεί χώρο πολιτισμού. Αν το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει αναρμόδιο (γέλια στο βάθος), και καθώς εξαφανίζονται δίχως σταματημό κινηματογράφοι από την πρωτεύουσα της χώρας, ποια η ανάγκη και της δικής του ύπαρξης; Ας γίνει και το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας ξενοδοχείο! Ανάπτυξη και tourism! Λογικός δεν είναι ο τρόπος σκέψης μου; Θα γλιτώσουμε και χρήματα, αφού δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε διαρκώς τα non-stop ταξιδάκια της Μπετονιέρας (και της μόνιμης συνοδού της…)! Δεν τα λέω εγώ αυτά. Με ένα πρόχειρο Google search, τα λέει η… ερευνητική δημοσιογραφία. Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ (τουλάχιστον)!

Και για να επανέλθω στη χθεσινή αθλιότητα του ΥΠΠΟ, ας δούμε ότι και αρμοδιότητα υπάρχει καιπολιτική βούληση για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις αρχές του 2019, μια χαρά κήρυξε σε διατηρητέο μνημείο τον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ! Αρκεί να διαβάσει κανείς αυτό το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών (για παράδειγμα). Το IDEAL, από το 1921, δεν αποτελεί χώρο Τέχνης με ιστορική σημασία και παρουσία για τους Αθηναίους; Και να ‘ταν μόνο αυτό; Το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ και το θέατρο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ της Αλεξάνδρας «αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής Ιστορίας του τόπου» είναι, έτσι; Δεν θα βόλευε να γίνει ξενοδοχείο εκεί, έτσι;

Οι πολίτες της Αθήνας, που δεν επιθυμούν να μείνει η πόλη μας με 3-4 κινηματογράφους στο κέντρο της, πια, εκείνοι που θυμούνται το EMBASSY, το ΤΙΤΑΝΙΑ (το αυθεντικό, δίπλα από το REX), το RIVOLI, το ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, τον ΟΡΦΕΑ κι ένα σωρό ακόμη, εκείνοι που βλέπουν το ΣΤΑΡ να ρημάζει από την εγκατάλειψη και τα ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ να κλείνουν δεκαετία στη σκόνη και την ανυπαρξία (αν και άθικτα στο εσωτερικό τους!), σας έχουν σιχαθεί εντελώς. Και θα βρίσκονται εκεί έξω, στους δρόμους και στις αίθουσες, αυτή την Κυριακή – και όποτε χρειαστεί ξανά. Μπουλντόζα στο IDEAL δεν θα μπει, γιατί θα βρείτε ανθρώπους μπροστά σας.

Και δεν αρκεί μονάχα η παρουσία σας στα σινεμά ή η συγκέντρωση υπογραφών από εδώ (και με τη φυσική σας παρουσία την Κυριακή). Αν χρειαστεί, θα γίνουν και καταλήψεις των κτηριακών εγκαταστάσεων. Τέρμα οι ευγένειες! Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι «νεκροφόρες» των κινηματογράφων μας, που ποιος ξέρει από πότε έχουν να πατήσουν σε τέτοιους και να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών, χωρίς να είναι… «επαγγελματική υποχρέωση» λόγω πρεμιέρας. Κι όποιος έχει μια κανονική… μπετονιέρα, ας την παρκάρει έξω από το IDEAL την Κυριακή. Ή να «παρκάρουμε» πολλά… καφάσια. Ίσως έτσι δελεαστούν οι «αναρμόδιοι» του ΥΠΠΟ…