FreeCinema

Follow us
26.0320:00

Pop και λαϊκό πεντάγραμμο #3


Είχε χρόνια να μου συμβεί. Ώσπου, χθες το βράδυ, ένα καινούργιο τραγούδι – «ύμνος» ξύπνησε μέσα μου κάτι από τα παλιά. Κάτι που συνήθιζε να δίνει νέο νόημα στις σχέσεις του χολιγουντιανού θεάματος με την… ελληνική λαϊκο-pop. 1821 – 2021… μια Monika δρόμος!

Το concept είχε ξεκινήσει επί εποχής CINEMaD, της κινηματογραφικής εκπομπής που έκανα στην τηλεόραση από το 1999 μέχρι το 2015. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της, στα οποία οφειλόταν η διάρκεια της παρουσίας της, ο κανιβαλισμός και η παντελής έλλειψη σοβαροφάνειας (που χαρακτηρίζει το χώρο…). Ουδέποτε σφίχτηκα για να βγει το μονόπετρο, αρκετές φορές πόνεσα τη διανομή (ειδικά όταν δεν άντεχε την κριτική και το χιούμορ) και, στο φινάλε, επέζησα των κακουχιών, με το κοινό να με παραδέχεται και να με μισεί του θανατά, ταυτόχρονα (απόλυτα υγιή και τα δύο).

Ένα από τα πλέον controversial θέματα της εκπομπής ήταν τα music videos… παραγωγής μας! Το κλασικό παράδειγμα της «Καταιγίδας», το καλοκαίρι του 2000, με το πανάθλιο video clip από το λαϊκό άσμα του Αντύπα, «ντυμένο» με επιπλέον σκηνές από το ομώνυμο blockbuster με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, έγινε απόλυτο cult που ακόμη θυμούνται πολλοί θεατές (απίστευτο και όμως αληθινό!). Ένα παρόμοιο παράδειγμα… ύπουλου μοντάζ ήρθε να προστεθεί το 2006, με την προβολή της ταινίας «Το Μυστικό του Brokeback Mountain». Μοιραία, μια πασίγνωστη σκηνή του φιλμ δημιούργησε τον προφανή σατανικό συνειρμό και αυτό το σύντομο video ποιμενικού λαϊκού, gay υπόβαθρου και δραματικών κορυφώσεων. Με αφορμή την έξοδο του remake «Ο Δολοφόνος με το Πριόνι 3D», το 2013, μια über trash λαϊκο-pop επιτυχία συνάντησε τα ηχητικά εφέ του μακελάρη με το chainsaw που της ταίριαζαν και εγένετο τούτο το χαβαλετζίδικο «mash-up».

Χθες το βράδυ, ένα καινούργιο τραγούδι – «ύμνος» ακούμπησε μια ευαίσθητη χορδή μου! Ενώ τα αυτιά βασανίζονταν, το μυαλό πήγε κατευθείαν σε μια αγαπημένη σκηνή του «Mars Attacks (1996) του Τιμ Μπέρτον, με τους εξωγήινους εισβολείς που ήρθαν για να κατακτήσουν τον πλανήτη μας, δίχως να λογαριάζουν… το ηχόχρωμα της φωνής του Σλιμ Γουίτμαν! Το ολέθριο άκουσμα του «πατριωτικού» άσματος «ELLAS 21», το οποίο αφιέρωσε η Monika στους επαναστάτες του ’21, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από εκείνη την 25η Μαρτίου, με έκανε να θεωρώ καθήκον ιερό τούτο το συνδυασμό εικόνας και ήχου, που απογειώνει πραγματικά και τα φιλμικά κάδρα του Μπέρτον και την… αυτοθυσία των ακροατών που από χθες ματώνουν στο YouTube πατώντας το play! Ναι. Έπρεπε.

Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Πάνω δεξιά, στη video gallery (κλασικά). Πάτα το! Με ένταση στον ήχο! Αν το ακούσεις δεύτερη φορά, δεν (θα) χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο. Ίσως. Σε περίπτωση έκρηξης εγκεφάλου, δηλώνω αθώος. Δεν έφταιξα εγώ, αλλά το… «Μόνικα Αττάξ!».