FreeCinema

Follow us

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ (1958)

(VERTIGO)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλφρεντ Χίτσκοκ
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Ντελ Γκέντις, Τομ Χέλμορ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SUMMER CLASSICS

Ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, που πάσχει από ακροφοβία ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στο Αστυνομικό Σώμα, καλείται από παλιό του φίλο να παρακολουθήσει τη σύζυγό του, μια αινιγματική γυναίκα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια παράξενη ψύχωση με το παρελθόν. Φυσικά, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όχι. Αυτή δεν είναι η καλύτερη ταινία που σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ! Για εκείνη είχα γράψει προ δύο εβδομάδων. Απλά, ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου», πέραν των άπειρων layers ψυχαναλυτικής προσέγγισης που προσφέρει, για να «βουτήξεις» βαθιά μέσα του και να χαθείς, διαθέτει (και) ένα οπτικό μεγαλείο Technicolor παραζάλης που μετατρέπει την κινηματογραφική εμπειρία σε απόλυτη περιδίνηση εντός του «φανταστικού» κόσμου του.

Τι να πρωτοπείς για τον πλούτο των συστατικών αυτού του έργου, το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως διανεμήθηκε στα σινεμά της Αμερικής τον Μάιο του 1958… με αυτό το φινάλε! Και τότε το «Vertigo» θεωρείτο μια mainstream ταινία ψυχαγωγίας! Για έναν πρώην αστυνομικό ντετέκτιβ που (κατά παραγγελίαν) παρακολουθεί μια άγνωστη γυναίκα, η οποία έχει πάθει ψύχωση με μια νεκρή και επιθυμεί να επισπεύσει το δικό της τέλος. Και γίνεται ερωτικό αντικείμενο πόθου για τον πρώτο, σε άκρατο φετιχιστικό βαθμό, φτάνοντας να ζητά από μια άλλη γυναίκα να «μεταμορφωθεί» στο πρότυπο της δικής του νεκρής, σεξουαλικής φαντασίωσης, ώστε να του επιτραπεί να βιώσει την ολοκλήρωση όχι σε ρομαντικό επίπεδο αλλά σε… οργασμικό!

Το σκηνοθετικό μεγαλείο του Χίτσκοκ απογειώνει κάθε πτυχή του μυστηρίου της πλοκής, ανάμεσα στο ρεαλιστικό και τα όρια ενός ονειρικά φαντασιακού, προσθέτοντας εντάσεις σασπένς και ανατροπές πρωτοφανείς, με τον ίδιο τον σκηνοθέτη να μοιάζει με… προέκταση του ήρωα που υποδύεται ο Τζέιμς Στιούαρτ! Γιατί ο Χίτσκοκ ήταν (πρωτίστως) εκείνος που είχε ψύχωση με τις πρωταγωνίστριές του, εκείνος ήταν που τις μεταμόρφωνε σε ξανθές, θελκτικές υπάρξεις κατά τα δικά του γούστα (σε τόσο λεπτομερή βαθμό, που εδώ υπήρξαν επικές οι διαμάχες του με την Κιμ Νόβακ για το αν θα φορά… στηθόδεσμο ή όχι!), εκείνος ορεγόταν οτιδήποτε το σεξουαλικό που (κατόπιν) μετέφερε το έργο στο μυαλό του θεατή.

Κι ύστερα, υπάρχει… ο Μπερνάρντ Χέρμαν. Από τα μνημειώδη opening credits του Σολ Μπας, το ορχηστρικό θέμα με τα απειλητικά πνευστά του συνθέτη δίνει στο φιλμ έναν τόνο που κάθε σκηνοθέτης θα… πέθαινε για να έχει, ένα είδος κατάβασης στον «άλλο κόσμο», που μπολιάζει το φιλήδονο μέσα στο άγνωστο και αργότερα, με το «Scene d’Amour», μετατρέπει το ρομαντικό σε νεκρώσιμη ακολουθία που επιτρέπει μέσω των εγχόρδων να σου αρπάζει την ανάσα και να φρενάρει το καρδιοχτύπι σου, κάνοντάς σε να δυσφορείς από τη δραματικότητα της μελωδίας. Ο συνδυασμός εικόνας και ήχου στο «Vertigo» προκαλεί ρίγη ή φέρνει δάκρυα. Τίποτα λιγότερο.

Το έχω ξαναπεί πολλάκις. Ο Χίτσκοκ είναι ο σημαντικότερος σκηνοθέτης που υπήρξε ποτέ στα χρονικά της 7ης Τέχνης. Δεν ξέρω τι σινεμά θα βλέπαμε, και σήμερα κι εδώ και τόσες δεκαετίες, δίχως τη συμβολή του στον τρόπο που «χανόμαστε» μέσα στη μεγάλη οθόνη. Καλύτερη ταινία όλων των εποχών (σε αμέτρητες λίστες κριτικών και κινηματογραφιστών); Όχι απαραίτητα. Αλλά ένα οπτικό ποίημα που σε στροβιλίζει μέσα σε συναισθήματα και στο σκοτεινό, ενοχικό και ανικανοποίητο υποσυνείδητο του δημιουργού του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ με ακραίες διαστάσεις φετιχισμού, το «Vertigo» υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην εποχή του, αν και παραγνωρίστηκε από την κριτική και τον θεσμό των Όσκαρ (μόλις δύο υποψηφιότητες σε τεχνικές κατηγορίες!). Σήμερα αντιμετωπίζεται ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, καταρρίπτοντας την επί σειρά δεκαετιών πρωτοκαθεδρία του «Πολίτη Κέιν» (1941) του Όρσον Γουέλς. Πιο δίκαιο αυτό! Δεν το έχετε δει ποτέ σε σινεμά; Τότε… δεν ξέρετε τι θα πει σινεμά!

Η ταινία προβλήθηκε ξανά σε επανέκδοση από την εταιρεία SEVEN FILMS, στις 18 Ιουνίου του 2009.


MORE REVIEWS

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ

Νεαρή από την Κολομβία εργάζεται ως υπηρέτρια σε έπαυλη πλούσιας ισπανικής οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Οι μέρες της κυλούν ρουτινιάρικα και βαριεστημένα, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης της θερινής ραστώνης.

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Στην Αυτοκρατορική Κίνα, οι δράκοι, κάποτε σύμμαχοι των ανθρώπων, κυνηγιούνται και φυλακίζονται. Μικρό ορφανό κορίτσι βοηθά τον τελευταίο εξ αυτών να δραπετεύσει και μαζί ξεκινούν μεγάλο ταξίδι σωτηρίας μαγικού αυγού, ώστε να διασωθεί το είδος.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Πρώην σταθμάρχης της CIA επανέρχεται στην ενεργό δράση προκειμένου ν’ αποδείξει πως ο θάνατος της συζύγου του δεν ήταν ατύχημα. Ο κόσμος της κατασκοπείας, όμως, είναι γεμάτος από διπλούς πράκτορες και επικίνδυνους προδότες.

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).