FreeCinema

Follow us

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ (2019)

(THE CURRENT WAR)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρεχόν
  • ΚΑΣΤ: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Σάνον, Νίκολας Χολτ, Τομ Χόλαντ, Κάθριν Γουότερστον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Βιογραφικό δράμα για τη μάχη του ρεύματος και τον αγώνα της ύστατης επικράτησης μεταξύ των δύο πρωτοπόρων της εποχής, του Τόμας Έντισον και του Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, σε ένα φιλμ που… θα σε βγάλει «knockout» από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Μετά το «Me and Earl and the Dying Girl» (2015), ένα indie ταινιάκι που αγαπήθηκε από πολλούς με τον ίδιο τρόπο που… μισήθηκε από άλλους τόσους, ο Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρεχόν επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, πιάνοντας εδώ από την αρχή την επική διαμάχη των μεγάλων Αμερικανών εφευρετών αναφορικά με τη «γέννηση» του ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρώντας να αναπαραστήσει μία εποχή με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, αποτυγχάνοντας ωστόσο να επικοινωνήσει αποτελεσματικά το χρονικό περιβάλλον εξαιτίας της αψυχολόγητα μοντερνιστικής του σκηνοθεσίας που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα «πετάξει» εκτός κλίματος όποιον θεατή αποφασίσει να επιλέξει το φιλμ αυτό για να ψυχαγωγηθεί (;).

Έχοντας κατασκευάσει ήδη την ηλεκτρική λάμπα, ο Τόμας Έντισον (Κάμπερμπατς) προσπαθεί να πείσει την Αμερική ότι η εφεύρεσή του, αυτή του συνεχούς ρεύματος, ήρθε πλέον για να βάλει τέλος στη χρήση της φλόγας ως φωτιστικής πηγής. Στον αντίποδα, ο Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Σάνον), ο οποίος είχε ήδη κατοχυρώσει την πατέντα του σιδηροδρομικού φρένου (μια εφεύρεση που βασιζόταν στη λειτουργία του πεπιεσμένου ατμού ως κινητήριας δύναμης), αρχίζει να διεκδικεί με τη σειρά του μερίδιο από την καινούργια οικονομική «πίτα», αντιπροτείνοντας το εναλλασσόμενο ρεύμα ως πιο οικονομικό και με μεγαλύτερη κάλυψη. Ο πόλεμος του ρεύματος δεν θα αργήσει να ξεσπάσει όταν ο Έντισον κατηγορήσει δημόσια την εφεύρεση του εναλλασσόμενου ρεύματος ως επικίνδυνη, με τον Γουέστινγκχαουζ να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία συνεργασίας με τον Νίκολα Τέσλα (Χολτ) για ένα μελλοντικό project που θα άλλαζε μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον σύγχρονο κόσμο.

Θα περίμενε κανείς πως, αν μη τι άλλο, το δίδυμο Κάμπερμπατς και Σάνον θα έσωζε εύκολα την κατάσταση τούτου του βιογραφικού δράματος, καθώς το συγκεκριμένο είδος, όταν δεν αρκείται εξολοκλήρου σε ένα στιβαρό, ενδιαφέρον σενάριο και μια ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, τουλάχιστον έχει να επιδείξει συνήθως αξιόλογες ερμηνείες. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν η υπερφίαλη σκηνοθετική μανιέρα του Γκόμεζ-Ρεχόν δεν βρισκόταν τόσο μακριά από τη σεναριακή σύλληψη του Μάικλ Μίτνικ. Ακολουθώντας εντελώς διαφορετική «συνταγή», ο Γκόμεζ-Ρεχόν σκηνοθετεί τους ήρωές του μέσα από ευρυγώνιους και fisheye φακούς, περίεργες γωνίες λήψης και μικρά μονοπλάνα που έρχονται σε πλήρη στιλιστική αντίθεση με το περιβάλλον εποχής της ταινίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τέτοια «βαβούρα» σε οπτικό επίπεδο, που ανά στιγμές το φιλμ παραπέμπει περισσότερο σε… horror παρά σε ταινία εποχής! Με την κάμερά του να κινείται ασταμάτητα μέσα στους χώρους, ακολουθώντας κατά πόδας τους ήρωές του (αποτελεί αυτή του η επιλογή μία μεταγενέστερη παραπομπή στη «φυσικότητα» με την οποία κάποια στιγμή ο κόσμος μέλλει να εκλαμβάνει την ύπαρξη του ηλεκτρισμού ως κάτι το εντελώς καθημερινό;), ο Γκόμεζ-Ρεχόν αυτοσαμποτάρεται «καταδικάζοντας» αισθητικά την ταινία του σε ένα περίεργο υβρίδιο παλιού και νέου, που όμως δεν λέει να «δέσει» με τίποτα.

Αντικειμενικά, πόσο να βοηθήσει και το επιτελείο των πρωταγωνιστών; Η επιλογή του Κάμπερμπατς στον ρόλο του Έντισον μοιάζει εξ όψεως ιδανική, στην πορεία όμως η υποκριτική του γοητεία χάνεται μέσα στις τεχνικές «μοντερνιές» και τις σεναριακές ευκολίες ή/και παραλείψεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Σάνον, με τον Χολτ να παραμένει ο μόνος που κάπως σώζεται και αυτό όχι τόσο λόγω δικού του ερμηνευτικού εκτοπίσματος (τουλάχιστον εδώ), όσο λόγω του βάρους της εξαιρετικά χαρισματικής προσωπικότητας που υποδύεται. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του σεναρίου, τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, συνεπώς η πλοκή του Μίτνικ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εκπλήξεις, αφήνοντας χώρο για τις κεντρικές ερμηνείες να «λάμψουν», ασχέτως δηλαδή αν η σκηνοθεσία «κατακλέβει» όλα τα υπόλοιπα. Όπως και να ‘χει, «Η Μάχη της Επικράτησης» δεν είναι και τόσο… μάχη όσο θα ήθελε να πιστεύει. Το νούμερο ένα ατού των ταινιών εποχής εδώ καταβαραθρώνεται από τις επιδεικτικές διαθέσεις του σκηνοθέτη και συνολικά το καστ δείχνει υπερβολικά διεκπεραιωτικό για να εκτιμήσεις έστω και την ελάχιστη προσπάθειά του. Στη μάχη μυαλού και καρδιάς για το αν αξίζει να παρακολουθήσεις τούτο το φιλμ σε κινηματογραφική αίθουσα, ας επικρατήσει η λογική: όχι, δεν αξίζει.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Πρόκειται για «βασανισμένη» παραγωγή του 2017 που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο εκείνη τη χρονιά, αλλά είχε την ατυχία να σχετίζεται με την εταιρεία του Χάρβεϊ Γουάινστιν, κοινώς κατέληξε στα ράφια με τα αζήτητα όταν εκείνος ενεπλάκη σε κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Πλέον, το έργο εμφανίζεται για πρώτη φορά στα σινεμά, δύο χρόνια αργότερα, με το συνοδευτικό «άλλοθι» του director’s cut. Όπως κατάλαβες από το άνωθεν κείμενο, «Η Μάχη της Επικράτησης» είναι μια ταινία που βλέπεται καλύτερα… χωρίς ηλεκτρισμό.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.