FreeCinema

Follow us

ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ (1995)

(DO LOK TIN SI)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Παρανομίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γουόνγκ Καρ Γουάι
  • ΚΑΣΤ: Λέον Λάι, Μισέλ Ρέις, Τακέσι Κανεσίρο, Τσάρλι Γιένγκ, Κάρεν Μοκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CINOBO

Ένας hitman σε βάσανα επαγγελματικού προσανατολισμού. Η «αόρατη» βοηθός του που φαντασιώνεται τη ζωή δίπλα του. Θα μπορέσουν ποτέ να συνυπάρξουν σαν ζευγάρι;

Βρήκα μια περίληψη των «Έκπτωτων Αγγέλων» στα αγγλικά και… την έβαλα στο Google Translate. Βγήκε αυτό το αποτέλεσμα: «Ένας απογοητευμένος δολοφόνος ξεκινά το τελευταίο του χτύπημα, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει τα στοργή του για τον δροσερό, ανεξάρτητο σύντροφό του. Θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο να εμπλακεί με έναν συνάδελφο, ξεκινά να βρει υποκατάστατο για τις στοργές του. Ενάντια στο άσχημο και σουρεαλιστικό αστικό νυχτερινό τοπίο του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ, διασχίζει το δρόμο με ένα παράξενο παρασυρόμενο ψάχνοντας τον μυστηριώδη πρώην φίλο της και μια διασκεδαστική σίγαση που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου με τους δικούς του ασυνήθιστους τρόπους.»! Θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις τι συμβαίνει σε τούτη την ταινία!

Πως του ξέφυγε σε τόσο… καταστροφικό βαθμό; Οι «Έκπτωτοι Άγγελοι», αρχικά, θα ήταν η τρίτη ιστορία στο «Chungking Express» (1994). Όταν ο Γουόνγκ Καρ Γουάι κατάλαβε ότι εκείνο το φιλμ άντεχε και χωρίς αυτή την «ένθεση», ξεφορτώθηκε το συγκεκριμένο κεφάλαιο και επέλεξε να κάνει με αυτό μια άλλη ταινία! Με απλά μαθηματικά, μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί πως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα… Ένα κομμάτι που θα έμπαινε σε ένα φιλμ διάρκειας 102 λεπτών, μπορεί ν’ αποκτήσει δική του οντότητα και να φτάνει τα… 99 λεπτά; Πως είναι δυνατόν;

Ε, δεν είναι. Γι’ αυτό και τούτοι οι «Άγγελοι» πέφτουν και γκρεμοτσακίζονται από νωρίς, καθώς το σενάριο δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα, προσπαθώντας να δημιουργήσει και μια συνοδευτική υποπλοκή εκείνης του hitman και της «παρτενέρ» του. Οι ερωτικές απογοητεύσεις και το ανολοκλήρωτο των σχέσεων όλων των ηρώων τέμνεται από σκηνές βίας και πυροβολισμών που μοιάζουν σαν μπέρδεμα με μπομπίνες από έργα του Τζον Γου (!), ενώ το κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του σκηνοθέτη με τον αγαπημένο του dp, τον Κρίστοφερ Ντόιλ, είναι η εξωφρενική χρήση των ευρυγώνιων φακών και τα κλειστά καδραρίσματα, πάντοτε σε νυχτερινά πλάνα βουτηγμένα στο neon. Μπορεί το ultra wide να δείχνει χαριτωμένο στην αρχή, όμως, σήμερα καταντά εκνευριστικό και τόσο ξεπερασμένα… ‘90s! Όταν δεν αντέχει να σε κρατήσει ακόμη και η εικόνα σε μια ταινία του Γουόνγκ Καρ Γουάι, τα λόγια είναι περιττά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι είναι πιο σωστό να παρακολουθήσει κανείς τους «Έκπτωτους Αγγέλους» αμέσως μετά το «Chungking Express», σαν ζευγάρι. Πολύ τίμια και υπεύθυνα, εγώ θεωρώ πως είναι καλύτερο να κάνετε… σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό εδώ το φιλμ! Και τα δύο παίζονται σε κοινό πρόγραμμα με το «Ευτυχισμένοι Μαζί», ενώ μέσα στο φετινό καλοκαίρι έπονται οι επανεκδόσεις της «Ερωτικής Επιθυμίας» και του «2046».


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.