FreeCinema

Follow us

ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ (1995)

(DO LOK TIN SI)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Παρανομίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γουόνγκ Καρ Γουάι
  • ΚΑΣΤ: Λέον Λάι, Μισέλ Ρέις, Τακέσι Κανεσίρο, Τσάρλι Γιένγκ, Κάρεν Μοκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CINOBO

Ένας hitman σε βάσανα επαγγελματικού προσανατολισμού. Η «αόρατη» βοηθός του που φαντασιώνεται τη ζωή δίπλα του. Θα μπορέσουν ποτέ να συνυπάρξουν σαν ζευγάρι;

Βρήκα μια περίληψη των «Έκπτωτων Αγγέλων» στα αγγλικά και… την έβαλα στο Google Translate. Βγήκε αυτό το αποτέλεσμα: «Ένας απογοητευμένος δολοφόνος ξεκινά το τελευταίο του χτύπημα, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει τα στοργή του για τον δροσερό, ανεξάρτητο σύντροφό του. Θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο να εμπλακεί με έναν συνάδελφο, ξεκινά να βρει υποκατάστατο για τις στοργές του. Ενάντια στο άσχημο και σουρεαλιστικό αστικό νυχτερινό τοπίο του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ, διασχίζει το δρόμο με ένα παράξενο παρασυρόμενο ψάχνοντας τον μυστηριώδη πρώην φίλο της και μια διασκεδαστική σίγαση που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου με τους δικούς του ασυνήθιστους τρόπους.»! Θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις τι συμβαίνει σε τούτη την ταινία!

Πως του ξέφυγε σε τόσο… καταστροφικό βαθμό; Οι «Έκπτωτοι Άγγελοι», αρχικά, θα ήταν η τρίτη ιστορία στο «Chungking Express» (1994). Όταν ο Γουόνγκ Καρ Γουάι κατάλαβε ότι εκείνο το φιλμ άντεχε και χωρίς αυτή την «ένθεση», ξεφορτώθηκε το συγκεκριμένο κεφάλαιο και επέλεξε να κάνει με αυτό μια άλλη ταινία! Με απλά μαθηματικά, μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί πως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα… Ένα κομμάτι που θα έμπαινε σε ένα φιλμ διάρκειας 102 λεπτών, μπορεί ν’ αποκτήσει δική του οντότητα και να φτάνει τα… 99 λεπτά; Πως είναι δυνατόν;

Ε, δεν είναι. Γι’ αυτό και τούτοι οι «Άγγελοι» πέφτουν και γκρεμοτσακίζονται από νωρίς, καθώς το σενάριο δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα, προσπαθώντας να δημιουργήσει και μια συνοδευτική υποπλοκή εκείνης του hitman και της «παρτενέρ» του. Οι ερωτικές απογοητεύσεις και το ανολοκλήρωτο των σχέσεων όλων των ηρώων τέμνεται από σκηνές βίας και πυροβολισμών που μοιάζουν σαν μπέρδεμα με μπομπίνες από έργα του Τζον Γου (!), ενώ το κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του σκηνοθέτη με τον αγαπημένο του dp, τον Κρίστοφερ Ντόιλ, είναι η εξωφρενική χρήση των ευρυγώνιων φακών και τα κλειστά καδραρίσματα, πάντοτε σε νυχτερινά πλάνα βουτηγμένα στο neon. Μπορεί το ultra wide να δείχνει χαριτωμένο στην αρχή, όμως, σήμερα καταντά εκνευριστικό και τόσο ξεπερασμένα… ‘90s! Όταν δεν αντέχει να σε κρατήσει ακόμη και η εικόνα σε μια ταινία του Γουόνγκ Καρ Γουάι, τα λόγια είναι περιττά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι είναι πιο σωστό να παρακολουθήσει κανείς τους «Έκπτωτους Αγγέλους» αμέσως μετά το «Chungking Express», σαν ζευγάρι. Πολύ τίμια και υπεύθυνα, εγώ θεωρώ πως είναι καλύτερο να κάνετε… σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό εδώ το φιλμ! Και τα δύο παίζονται σε κοινό πρόγραμμα με το «Ευτυχισμένοι Μαζί», ενώ μέσα στο φετινό καλοκαίρι έπονται οι επανεκδόσεις της «Ερωτικής Επιθυμίας» και του «2046».


MORE REVIEWS

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Χαμένη μέσα σ’ ένα σχεδόν αχαρτογράφητο δάσος της Ιρλανδίας, η Μίνα αναζητά προστασία σε μυστηριώδες καταφύγιο και προστίθεται σε μια μικρή ομάδα εγκλωβισμένων εκεί ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν ένα είδος «θεάματος» για άγνωστης προέλευσης πλάσματα που τους παρατηρούν απ’ έξω τις νύχτες.

GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI

Μοναχικός εκτελεστής με κώδικα τιμής ανάλογο των samurai, γίνεται στόχος της Μαφίας όταν κατόπιν εντολής του «αφέντη» του δολοφονεί ένα μέλος της.

BAD BOYS: RIDE OR DIE

Οι ντετέκτιβ Μάικ Λάουρι και Μάρκους Μπερνέτ βρίσκονται στα χνάρια ενός μεγάλου cartel ναρκωτικών, το οποίο προσπαθούν να εντοπίσουν με τη βοήθεια μηνυμάτων που άφησε πίσω του ο άδικα ενοχοποιημένος και νεκρός πλέον αρχηγός τους.

ΝΤΑΑΑΑΑΛΙ!

Αρχάρια δημοσιογράφος, η οποία γυρίζει ντοκιμαντέρ για τον Σαλβαντόρ Νταλί, συναντιέται πλείστες φορές με τον Ισπανό ζωγράφο προκειμένου να του πάρει συνέντευξη. Το project, όμως, διαρκώς στραβώνει.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Ένα σπονδυλωτό τρίπτυχο για ανθρώπους που θέλουν να σε χρησιμοποιήσουν ή θέλουν να χρησιμοποιηθούν από σένα, για ανθρώπους που θέλουν να σε κακομεταχειριστούν ή θέλουν να τους κακομεταχειριστείς.