FreeCinema

Follow us
27.0822:00

Ελληνικό box-office: «Meg»άλη βγήκε η ψαριά!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, αναθάρρησε λιγάκι η (σαφώς βαλτώδης) κατάσταση με την εμφάνιση του γιγάντιου «The Meg», που δάγκωσε με απίστευτη ευκολία την κορυφή.

Μάλλον καλύτερα από το αναμενόμενο άνοιξε στην κορυφή η περιπέτεια φαντασίας «Meg: Ο Κυρίαρχος του Βυθού», υποστηριζόμενη από έναν υπερμεγέθη καρχαρία και το όνομα του Τζέισον Στέιθαμ στη μαρκίζα. 26.080 εισιτήρια (από 100 οθόνες) σίγουρα δεν δηλώνουν κάτι το εξίσου μεγάλο σαν νούμερο, όμως στο πλαίσιο της κατάστασης της αγοράς και με κάποια «συγγενή» φιλμ ως μέτρο σύγκρισης, η ταινία ξεκίνησε μια χαρά. Για παράδειγμα, το θρίλερ τρόμου «Σε Ρηχά Νερά» είχε κάνει ντεμπούτο στα τέλη Ιουλίου του 2016 με 6.469 εισιτήρια (από 50 οθόνες), ενώ πιο πρόσφατα (μέσα Απρίλη φέτος) το «Rampage», με τέρατα παρομοίων προδιαγραφών και bonus το όνομα του Ντουέιν Τζόνσον, είχε ανοίξει με 12.323 εισιτήρια (από 94 οθόνες). Όπως ήταν φυσικό για την κατηγορία του φιλμ, η Πέμπτη έδωσε δυναμική ώθηση (6.989), ενώ το Σάββατο ανέβηκε ελάχιστα (7.343), με Παρασκευή (5.850) και Κυριακή (5.898) να κινούνται σε ακριβώς παρόμοιο πλαίσιο. Τα 14.973 εισιτήρια κόπηκαν στην Αθήνα (από 44 οθόνες). Οι 3D προβολές προσέλκυσαν 3.297 θεατές (σε 18 οθόνες ολόκληρης της Ελλάδας), ενώ οι 5 αίθουσες ATMOS συγκέντρωσαν 1.668 εισιτήρια. Θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη πτώση από το ερχόμενο τετραήμερο, καθώς το νέο sequel του «Mission: Impossible» αλλά και το εξαιρετικό sci-fi «Upgrade»πρεμιέρα τού ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ #7) θα δελεάσουν ένα παρόμοιο target group (πολύ πιο μαζικά στην πρώτη περίπτωση).

Στο #2 έκανε ποδαρικό το remake του «Πεταλούδα» (φωτό), με το απογοητευτικό σύνολο των 7.897 εισιτηρίων (από 26 οθόνες). Τα 6.799 κόπηκαν στην Αθήνα (από 20 οθόνες). Προφανώς, η σαββατιάτικη έξοδος μέτρησε το καλύτερο νούμερο (2.645). Γενικά, οι κριτικές ήταν μέτριες και η φήμη της original ταινίας στη χώρα μας δεν επέτρεψε «πειράματα». Στο #3 συναντάμε ακόμη ένα new entry, το animated παιδικό «Μια Πάπια Μα Ποια Πάπια» με 7.785 εισιτήρια (από 66 οθόνες). Τι κι αν είναι ακόμη κλειστά τα σχολεία; Αν δεν είναι major στουντιακή παραγωγή, ο γονιός δείχνει διστακτικός απέναντι στα φιλμ του είδους. Μετριότατο και το άνοιγμα του φιλμ τρόμου «Slender Man» στο #4, με 4.904 εισιτήρια (από 35 οθόνες). Διόλου αξιοπερίεργο, να μαζέψει το περισσότερο «χαρτί» την Πέμπτη (1.755), συνηθισμένη συμπεριφορά για τους fans αυτών των ταινιών. Ακολούθησε η κατιούσα… Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από το δεύτερο sequel του animated franchise «Ξενοδοχείο για Τέρατα», ξανά με σταθερά εισιτήρια σε σχέση με το προηγούμενο τετραήμερο (4.596, από 48 οθόνες). Έχει φτάσει τα 165.218. Τουλάχιστον, τα πιτσιρίκια συνηθίζουν στο horror, κάτι είναι κι αυτό!

Πρεμιέρα και στο #6, με την ιταλική κωμωδία «Δεν θα Συμπεθεριάσουμε Ποτέ!» να κόβει τα ολίγα 4.252 εισιτήρια (από 17 οθόνες). Πήρε ένα κάποιο boost μονάχα το Σάββατο (1.570), τις υπόλοιπες μέρες δεν παρακίνησε το πιο λαϊκό κοινό (που θα μπορούσε να ταυτιστεί με το περιεχόμενο). Στο #7 σωριάστηκε (-70%) το «Mile 22», κόβοντας 3.562 εισιτήρια (από 37 οθόνες), με σύνολο στα 19.852 μέχρι στιγμής. Ο Τομ Κρουζ θα το αφανίσει από την ερχόμενη Πέμπτη. Κι άλλη πρεμιέρα στο #8, για το «Ανεκπλήρωτος Γάμος» (ειλικρινά, τι τίτλος ήταν αυτός;), που έκοψε 3.523 εισιτήρια (από 27 οθόνες). Δράμα. Αναλογικά, μικρότερο εκείνο του «Borg / McEnroe: Όλα για τη Δόξα», το οποίο έκανε ντεμπούτο στο #9 με επίσης ελάχιστα εισιτήρια (3.008), αλλά από μόλις 10 οθόνες. Να επισημάνω την κυριολεκτικά επιθετική διαφήμιση της ταινίας σε διαδίκτυο και social, η οποία στην πράξη αποδείχτηκε κάπως άστοχη. Τέλος, η όγδοη πρεμιέρα της εβδομάδας κατάφερε και αυτή να μπει στο top 10 του τετραημέρου! Είναι ο original «Πεταλούδας» του 1973 (φωτό), που παρά τη μεγάλη διάρκεια και τις σχεδόν αποκλειστικά μονές προβολές του έκοψε 2.930 εισιτήρια (από 7 οθόνες). Αν τα υπολογίσουμε λίγο καλύτερα όλα αυτά μαζί, μάλλον μιλάμε για τα πιο αξιοπρεπή εισιτήρια του τετραημέρου!

Συνολικά, κόπηκαν 85.452 εισιτήρια, νούμερο που ενδέχεται να ξεπεράσει από μόνη της η «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» στο opening του επερχόμενου τετραημέρου. Θα είναι και απολύτως δίκαιο, αν ρωτάς κι εμένα.