FreeCinema

Follow us
17.1217:35

Βέλγος έγινε ο Ντεπαρντιέ!


Από το να καταλήξει φοροφυγάς, ο δημοφιλέστερος Γάλλος πρωταγωνιστής κατέφυγε στην παράδοση του διαβατηρίου του και στη γείτονα χώρα, στην οποία, όμως, δημιουργεί πλέον πολιτικό πρόβλημα!

Δεν συμπαθούσες ποτέ τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και σου έβγαζε κάτι σε… τομάρι; Ετοιμάσου για τα καλύτερα! Ο πιο δημοφιλής Γάλλος πρωταγωνιστής, που κατάφερε να κάνει και παγκόσμια καριέρα, είπε αντίο σε εθνικότητα, διαβατήριο και την κάρτα του… ΙΚΑ (τρόπος του λέγειν, μωρέ), για να μετακομίσει σ’ ένα βελγικό χωριουδάκι ονόματι Νεσέν, σε απόσταση σχεδόν ένα μίλι από τη γαλλική Λιλ (δεν το λες και ξενιτειά). Διόλου τυχαία, το 27% των κατοίκων του «χωριού» σήμερα είναι Γάλλοι…

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ντεπαρντιέ, που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αποφυγή των νέων μέτρων φορολόγησης, άνοιξε ένα μέτωπο σχολίων από τις δύο πλευρές, με τον ηθοποιό να δηλώνει πως «η επιτυχία, η δημιουργία και το ταλέντο τιμωρούνται σήμερα στην πατρίδα μου» και τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, να χαρακτηρίζει το παράδειγμα «θλιβερό» και «μη πατριωτικό», σε μια περίοδο όπου ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα καλούνται να πληρώσουν τη νύφη για το δημόσιο χρέος, ενώ το Κεφάλαιο τρέχει προς τα πλησιέστερα αεροδρόμια (ας μην θιγούν και άλλοι επώνυμοι…).

Ο 64χρονος Ντεπαρντιέ απάντησε με επιστολή προς κυριακάτικη εφημερίδα, λέγοντας ότι δουλεύει από τα 14 του χρόνια (Βασιλάκης Καΐλας mode) και πως χάρη σε αυτόν, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, η χώρα του έχει εισπράξει από φόρους 145.000.000 ευρώ (και τώρα θα σταματήσει να του πίνει το αίμα και άλλα σπαραξικάρδια).

Πολλοί ήταν οι πολιτικοί οι οποίοι ενοχλήθηκαν βαθύτατα από τη συμπεριφορά του ηθοποιού. Η Υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπέτι χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη στάση του Ντεπαρντιέ. «Η γαλλική υπηκοότητα είναι ζήτημα Τιμής. Καθήκον μας, μεταξύ άλλων, είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας. Ο κύριος Ντεπαρντιέ εγκαταλείπει τη μάχη που δίνουμε για την καταπολέμηση της κρίσης». Ο Νταβίντ Ασουλίν, εκπροσωπώντας το κόμμα των Σοσιαλιστών, έκανε το πιο πετυχημένα σαρκαστικό σχόλιο: «Ο κύριος Ντεπαρντιέ μας έδωσε τη χειρότερη ερμηνεία της ζωής του».

Από την άλλη πλευρά, το Βέλγιο δεν χαίρεται με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα. Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρεϊντέρ, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα παραστήσει τον «αποδιοπομπαίο τράγο» επειδή κάποιοι πλούσιοι Γάλλοι βρίσκουν καταφύγιο εκεί και πως δεν είναι δυνατόν να εναρμονιστεί όλη η Ευρώπη με τις αποφάσεις που παίρνει η Γαλλία στο φορολογικό, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά. Αναμένουμε περισσότερη διπλωματική κόντρα στο σύντομο μέλλον…