FreeCinema

Follow us

ΚΡΑΥΓΗ ΣΙΩΠΗΣ (2024)

(SPEAK NO EVIL)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέιμς Γουότκινς
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς ΜακΑβόι, Σκοτ ΜακΝέρι, Μακένζι Ντέιβις, Άισλινγκ Φραντσιόσι, Άλιξ Γουέστ Λέφλερ, Νταν Χάου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Προσκεκλημένοι για ένα τριήμερο στο επαρχιακό αγρόκτημα μιας οικογένειας που γνώρισαν στις πρόσφατες διακοπές τους στην Ιταλία, οι Ντάλτον βιώνουν απροσδόκητες καταστάσεις που ξεκινούν από την απόλυτη αμηχανία και καταλήγουν στον… αγώνα για την επιβίωσή τους!

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί η «Κραυγή Σιωπής» πρέπει να αποκαλείται remake του δανέζικου θρίλερ «Gæsterne» του 2022, ενός από τα πλέον αλλόκοτα και αρρωστημένα φιλμ που μας έχει δώσει το συγκεκριμένο genre εδώ και… δεκαετίες! Η σεναριακή διασκευή του Τζέιμς Γουότκινς έρχεται από… «άλλο πλανήτη», ειδικά για τους θεατές που γνωρίζουν τη δράση του original, το τελευταίο ημίωρο του οποίου οδηγεί σε μία ακρότητα «ανατροπής» βαθύτατα μηδενιστική, που σίγουρα δεν περίμενα να δω να «ανακυκλώνεται» σε παραγωγή μεγάλου αμερικανικού studio. Όχι πως το κοινό το οποίο δεν γνωρίζει το παρελθόν τούτης της ταινίας δεν θα… φρικάρει επίσης!

Μέχρι να φτάσουν οι Ντάλτον στο σπίτι του Πάντι, της Κιάρα και του Αντ, τα πάντα λειτουργούν με βάση το copy / paste. Ο Μπεν, η Λουίζ και η Άγκνες πιστεύουν πως θα περάσουν στιγμές θαλπωρής με την οικογένεια που τόσο συμπάθησαν ως παρέα στις πρόσφατες διακοπές τους στην Ιταλία. Η συνύπαρξη στο… φυσικό περιβάλλον των οικοδεσποτών τους, όμως, επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις. Η συμπεριφορά του Πάντι είναι σχεδόν βάρβαρη και αγενής (ειδικά προς τον γιο του), η χορτοφάγος Λουίζ γίνεται αντικείμενο ειρωνείας και bullying, ενώ η φιλοξενία είναι τόσο άβολη (με κάθε τρόπο) για τους Ντάλτον, σε σημείο να θέλουν να… «αποδράσουν» νύχτα στα κρυφά!

Η συνέχεια ξεφεύγει εντελώς από το δανέζικο original, δίνοντας από νωρίς αρκετές παραπανίσιες πληροφορίες (η σκηνή με τα ρολόγια ή, ακόμη χειρότερα, η δεύτερη προσπάθειά του να ειδοποιήσει την Άγκνες για το κακό που έρχεται) γύρω από το μυστικό του Πάντι και της Κιάρα, οι οποίες θα κάνουν τους γνώστες εκείνης της ταινίας να αισθανθούν… ηλίθιοι! Ο Γουότκινς απλά εκτελεί την «παραγγελιά» ενός θρίλερ «της κακιάς της ώρας» (#diplhs) με καταστασιακό που βουλιάζει μέσα σε στερεότυπα, άπαξ και γίνουν γνωστές οι προθέσεις των οικοδεσποτών, προσθέτοντας και μερικά πλέον βλακώδη «ευρήματα», όπως τη σκηνή με το τσεκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού των Ντάλτον.

Πιο… εκτροχιασμένα αστεία είναι η άσχετη εξέλιξη της πλοκής, όπου αντί για το remake του φιλμ του 2022, η ιστορία της «Κραυγής Σιωπής» εξελίσσεται σε κάτι σαν τα… «Αδέσποτα Σκυλιά» (1971) του Σαμ Πέκινπα (!), με τον Τζέιμς ΜακΑβόι να αγωνίζεται να κρατήσει από μόνος του ολόκληρο το έργο (το υπόλοιπο καστ είτε υπάρχει είτε όχι, το ίδιο και το αυτό!), πέφτοντας σε μία άσχημη παγίδα (άνευ σοβαρού λόγου) «αντιγραφής» της τρέλας του Τζακ Νίκολσον στην κιουμπρική «Λάμψη» (1980)!

Κάπου εδώ σταματάω, διότι θα κατηγορηθώ για υπέρβαση στη χρήση των θαυμαστικών. Κρίμα. Όχι ότι είχα σε κάποια εκτίμηση και το δανέζικο φιλμ, το οποίο εκτός από creepy ανοσιούργημα κουταμάρας, στο φινάλε καταντά και εμετικά προβοκατόρικο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εάν είχατε δει το original του 2022 και σας είχε αρέσει, θα φρίξετε με τούτη την απόδοση «αλά αμερικανικά» για το κοινό των multiplex. Από την άλλη, εάν σας είχε αρέσει εκείνο το πράμα (που, ευτυχώς, δεν είχε βρει κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα), είστε… «του γιατρού»! Μία καθόλου… win-win φάση, δηλαδή.


MORE REVIEWS

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΓΚ ΣΙΝΓΚ

Εκτίοντας την ποινή του για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, ο Divine G αγωνίζεται να βρει το κουράγιο και να συνεχίσει να ζει την κάθε επόμενη μέρα στις φυλακές του Σινγκ Σινγκ, με κύριο εφόδιο υποστήριξης μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα στην οποία συμμετέχει. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

ΜΠΑΝΕΛ & ΑΝΤΑΜΑ

Ο Άνταμα προοιωνίζεται για αρχηγός του χωριού του, αλλά εκείνος αγαπά την Μπανέλ και θέλει να ζήσει μαζί της μακριά. Οι σεναγαλέζικες παραδόσεις, εν τούτοις, ενέχουν κινδύνους για τους παραβάτες.

SLOW

Ο Ντοβίντας συναντά την Ελένα. Η αγάπη με την πρώτη ματιά πλανάται στον αέρα. Εκείνος, όμως, της ξεκαθαρίζει ορθά κοφτά πως είναι… ασεξουαλικός! Θα το πάνε… αργά;

ΦΟΒΑΜΑΙ

Δαιμόνιο AI επιχειρεί να ελέγξει τα μέλη μιας οικογένειας σε επικίνδυνο, αν όχι και θανάσιμο βαθμό.

ΟΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΙ

Νεοεκλεγείς Δήμαρχος σε υποβαθμισμένο προάστιο βάζει μπρος αμφισβητούμενο σχέδιο ανάπλασης οικιστικού συγκροτήματος, ερχόμενος σε σύγκρουση με τη μαύρη μεταναστευτική κοινότητα.