FreeCinema

Follow us
22.0813:00

Полный Тарковский.


Από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46), θα παρουσιαστεί το σύνολο του έργου του Αντρέι Ταρκόφσκι σε πλήρως αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες. Επτά ταινίες μεγάλου μήκους και μία μεσαίου, μαζί με το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο γιος του, «Σινεμά σαν Προσευχή».

Οι ταινίες που περιλαμβάνει το πλήρες αφιέρωμα της θερινής ΡΙΒΙΕΡΑ των Εξαρχείων (σε συν-διοργάνωση με την εταιρεία CAROUSEL) στη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι είναι οι εξής (κατά σειρά έτους παραγωγής):

ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΚΙ Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ (1961)
Η ταινία αποφοίτησης του Αντρέι Ταρκόφσκι. Η σύντομη γνωριμία ενός μικρού μαθητή βιολιού με τον χειριστή ενός οδοστρωτήρα και η γλυκόπικρη εξέλιξή της.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ (1962)
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο μικρός Ιβάν κατατάσσεται στον στρατό και δίνει πληροφορίες αναλαμβάνοντας αποστολές ως ανιχνευτής. Ένα προσωπικό, επί της ουσίας αντιπολεμικό φιλμ κι όχι ταινία προπαγάνδας, που βασίζεται (και) στην προσωπική εμπειρία του Ταρκόφσκι (ο πατέρας του, Αρσένι, πολέμησε με τον Κόκκινο Στρατό).

ΑΝΤΡΕΪ ΡΟΥΜΠΛΙΟΦ (1966)
Τα πάθη και τα εσωτερικά διλήμματα του μέγιστου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, στη Ρωσία του 15ου αιώνα. Η ταινία που προκάλεσε τις πρώτες τριβές του Ταρκόφσκι με τις Σοβιετικές αρχές, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη κυκλοφορία της στην ΕΣΣΔ.

ΣΟΛΑΡΙΣ (1972)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, μία από τις κορυφαίες δημιουργίες sci-fi του παγκόσμιου σινεμά. Ο ψυχολόγος Κέλβιν ταξιδεύει στον πλανήτη Σολάρις προκειμένου να εξερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν το πλήρωμα του εκεί διαστημικού σταθμού στην παράνοια.

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (1975)
Η πιο προσωπική ταινία του Ταρκόφσκι, ουσιαστικά το ταξίδι ενός ετοιμοθάνατου νέου άνδρα στην παιδική του ηλικία, στον πόλεμο, την οικογένειά του, τη μητέρα του και την διαταραγμένη σχέση με τον πατέρα του.

ΣΤΑΛΚΕΡ (1979)
Ο Στάλκερ (θηρευτής), ένας περιθωριακός άνδρας, οδηγεί τους επισκέπτες της απαγορευμένης «Ζώνης». Εκεί, στο «Δωμάτιο», κάθε βαθιά κρυμμένη επιθυμία γίνεται πραγματικότητα. Βασισμένο σε μυθιστόρημα των αδελφών Στρουγκάτσκι και μετά από περιπετειώδη γυρίσματα σε μια μολυσμένη, τοξική περιοχή της Εσθονίας. Η τελευταία ταινία του επί σοβιετικού εδάφους.

ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ (1983)
Ένας Ρώσος ποιητής και η μεταφράστριά του ταξιδεύουν στην Ιταλία προκειμένου να ερευνήσουν τον βίο ενός συνθέτη του 18ου αιώνα. Η πρώτη ταινία του Ταρκόφσκι στην εξορία.

Η ΘΥΣΙΑ (1986)
Το κύκνειο άσμα του Ταρκόφσκι, γυρισμένο στη Σουηδία. Την ημέρα των γενεθλίων του Αλεξάντερ ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Ο Αλεξάντερ θα προσπαθήσει να σώσει το παιδί του, την οικογένειά του και τον κόσμο.

ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ. ΣΙΝΕΜΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ (2021)
Ο γιος του Ταρκόφσκι, Αντρέι Αντρέγεβιτς, έχοντας στη διάθεσή του οπτικοακουστικό υλικό διαρκείας 900 ωρών, συνθέτει το απόλυτο πορτρέτο του πατέρα του, αποκλειστικά μέσα από τα δικά του λόγια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Προλογίζει η σκηνοθέτις Αντουανέττα Αγγελίδη
21:00 ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΚΙ Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ (45΄)
22:00 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ (95΄)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Προλογίζει ο συγγραφέας / μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης
21:00 Η ΘΥΣΙΑ (149΄)

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Προλογίζει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος
21:00 ΣΟΛΑΡΙΣ (167΄)

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Θωμάς Λιναράς
21:00 ΣΤΑΛΚΕΡ (162΄)

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Νίκος Σαββάτης
21:00 Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (107΄)
23:00 ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ. ΣΙΝΕΜΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ (93΄)

ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Προλογίζει ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης
21:00 ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ (122΄)
23:10 ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ. ΣΙΝΕΜΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ (93΄)

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Προλογίζει ο συγγραφέας / δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας
21:00 ΑΝΤΡΕΪ ΡΟΥΜΠΛΙΟΦ (183΄)