FreeCinema

Follow us

ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (2024)

(WICKED LITTLE LETTERS)

  • ΕΙΔΟΣ: Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θία Σαρόκ
  • ΚΑΣΤ: Ολίβια Κόλμαν, Τζέσι Μπάκλεϊ, Αντζάνα Βασάν, Τζέμα Τζόουνς, Αϊλίν Άτκινς, Τίμοθι Σπολ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Σε μια επαρχιακή πόλη της Μεγάλης Βρετανίας, στη δεκαετία του 1920, μια γεροντοκόρη που έχει ρίξει «άγκυρα» στο συντηρητικών αντιλήψεων πατρικό της, αρχίζει να λαμβάνει απίστευτα υβριστικά γράμματα και υποψιάζεται μια Ιρλανδή γειτόνισσα ελευθερίων ηθών και ανάλογα… βρώμικου στόματος.

Λες και είναι φτιαγμένο για το ελληνικό καλοκαίρι και τα θερινά σινεμά, το «Μικρά Πρόστυχα Γράμματα» της Θία Σαρόκ φέρνει σε κάτι το αθεράπευτα νοσταλγικό από την παράδοση του αγγλικού κινηματογράφου, επιχειρώντας να ταυτιστεί μέχρι και με το κλίμα των θρυλικών κωμωδιών των Ealing Studios! Η σκηνοθετική φινέτσα του τότε, βέβαια, δεν αγγίζεται στο μέτρο σύγκρισης, όμως, το έργο σε παίρνει μαζί του με το παλαιομοδίτικο χιούμορ του, τις μικρές δόσεις μυστηρίου κι ένα καστ ικανότατα συντονισμένο με τη δράση και τη διαμόρφωση των χαρακτήρων.

Σε μια φτωχογειτονιά βρετανικού χωριού του ’20, η Ίντιθ λαμβάνει ανώνυμες και υπερβολικά αθυρόστομες επιστολές, οι οποίες διαταράσσουν τις σχέσεις της οικογένειάς της. Η Ρόουζ, μια νέα γειτόνισσα που η γλώσσα της δε λογαριάζει και προκαλεί επιπλέον υποψίες για την ηθική της υπόσταση διότι μεγαλώνει ανήλικο κορίτσι χωρίς πατέρα, θα βρεθεί στο στόχαστρο των ντόπιων Αρχών και του κουτσομπολίστικου όχλου, ώσπου να βρει αναπάντεχους συμμάχους οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε «ντετεκτιβίστικες» έρευνες και μηχανορραφίες που, ίσως, φανερώσουν την ταυτότητα του… βρωμόστομου αποστολέα.

Με την εμπλοκή μιας αστυνομικίνας που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά και αμφισβητεί την καχυποψία περί των κινήτρων της Ρόουζ (σε ένα κλίμα που θυμίζει «παλαιολιθική» εκδοχή των μπατσικών δρώμενων στο «Καυτοί και Άσφαιροι» του Έντγκαρ Ράιτ!), θα δημιουργηθεί μία υποπλοκή μυστηρίου, όχι απαραίτητα αγκαθακριστικού χαρακτήρα, αλλά με χιουμοριστικό πνεύμα και σασπένς, που ενδυναμώνει την εξέλιξη της πλοκής προς την πλευρά του δικαστικού «θρίλερ», αναμένοντας ανατρεπτικά συμπεράσματα, τα οποία ένας έμπειρος στο είδος θεατής (θα) έχει ψυλλιαστεί νωρίτερα της σχετικής αποκάλυψης του «άγνωστου» αποστολέα.

Ο ρυθμός είναι ευχάριστος, η ιστορία κρατά διαρκώς το ενδιαφέρον και, προφανώς, το μέγα ατού των «Μικρών Πρόστυχων Γραμμάτων» είναι το αποτελεσματικό και χαρισματικότατο casting. Η Ολίβια Κόλμαν βρίσκεται εντελώς μέσα στο στοιχείο της και δείχνει να καλοπερνά, ενώ η Τζέσι Μπάκλεϊ αν και κάπως πιο… «εκσυγχρονισμένη» ερμηνευτικά από το επιθυμητό, στέκει ως το αντίβαρο που χρειαζόταν το έργο. Μαζί με την «ανέκφραστα» πονηρή φάτσα της αστυνομικίνας της Αντζάνα Βασάν, το φιλμ γίνεται μία ξεκάθαρα γυναικεία υπόθεση με την ιδιαιτερότητα του… μπινελικιού να τη σκαπουλάρει από comme il faut στερεότυπα στην κωμωδία (και την κοινωνική συμπεριφορά).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά σίγουρα απαραίτητα ανάλαφρο για ψυχαγωγία ενηλίκων στα θερινά σινεμά, με καστ που «φυσάει», πνεύμα ολότελα βρετανικό και αθυρόστομα σκαμπρόζικο, και πλοκή που ξεγλιστρά με άνεση γύρω από διάφορα κινηματογραφικά είδη. Έχει την πλάκα της και η κόντρα σύγκρουσης του vulgar λεκτικού με το ραφιναρισμένο της βρετανικά «ψυλομύτικης» παράδοσης.


MORE REVIEWS

ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ: ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

Καρκινοπαθής με γάτο στην αγκαλιά της βολτάρει στους δρόμους της Νέας Υόρκης και παρατηρεί «λάμψεις» να προσγειώνονται από τον ουρανό, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Δεν είναι ακόμα ένα τρομοκρατικό χτύπημα, είναι… εισβολή εξωγήινων που αντιδρούν με ενόχληση στο άκουσμα του παραμικρού θορύβου!

THE STRAIGHT STORY

Όταν μαθαίνει πως ο αποξενωμένος αδελφός του υπέστη εγκεφαλικό, ο 73χρονος Άλβιν Στρέιτ δε λογαριάζει την εύθραυστη υγεία του και καβαλάει το χορτοκοπτικό του μηχάνημα, ξεκινώντας να καλύψει τα σχεδόν τετρακόσια χιλιόμετρα που τους χωρίζουν, ώστε να συμφιλιωθεί μαζί του.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ

Πελάτης TAXI αυτοκτονεί, ο οδηγός «εξαφανίζει» τον χαρτοφύλακα του μακαρίτη με περιεχόμενο… δεσμίδες χαρτονομισμάτων, η οικογένειά του βολεύεται για λίγο καιρό, όμως, ένα ενοχικό συναίσθημα τον οδηγεί πίσω στον τόπο της αυτοχειρίας, εκεί όπου θα συναντήσει μια κοπέλα που πενθεί και θα του ανατρέψει τη ζωή.

ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ #13

Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ επιστρέφει για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Για επτά μέρες, από τις 27 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου, η διοργάνωση του FREE CINEMA που αγαπά το σινεμά ρεπερτορίου, δίνει το κλασικό της ραντεβού στη ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) με δεκατρείς αναπάντεχους τίτλους ταινιών, πίνοντας παγωμένη Βίκος Cola.

HORIZON: ΕΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

H κατάκτηση της Δύσης (δίχως Cinerama...).

MR KLEIN

MR KLEIN

Τι γυναικουλίστικη μαλακία ήταν αυτή, γαμώ την αγγλική σκατόφατσα που παίζει, το μπουρδελάκι μου μέσα;